LA UT VIDEO: Denne mannen utgir seg for å være Brenton Tarrant, en 28 år gammel australsk mann. Her har han filmet seg selv før angrepet på moskeen i New Zealand. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hevder å stå bak angrepet

Massedrapsmistenkte Brenton Tarrant (28) sendte massakren direkte på Facebook. Hans tidligere sjef mener han endret seg etter å ha reist i Europa.

I tillegg til å dele video av angrepet i en av de to moskeene, Al Noor-moskeen, har Tarrant også publisert et manifest på internett hvor han skriver at han er inspirert av Anders Behring Breivik, som drepte 77 mennesker under terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya i 2011.

Australske ABC News har snakket med en tidligere arbeidsgiver som bekrefter at det er Brenton Tarrant som snakker på Facebook-videoen. Tarrant jobbet på treningssenteret fra 2009 til 2011.

– Han var en veldig dedikert personlig trener. Vi hadde en ordning hvor vi tilbød gratis trening til barn i nærmiljøet og han var veldig engasjert i dette, sier Tracey Gray på treningssenteret Big River Gym i Grafton.

Angrepene fant sted i byen Christchurch på østkysten av Sørøya på New Zealand. Et i nevnte Al Noor-moskeen, og et i Linwood-moskeen.

Det var ukjent for henne at Brenton Tarrant var interessert i våpen. Tarrant sluttet på treningssenteret i 2011 for å reise i Asia og Europa.

– Jeg tror han må ha forandret seg i løpet av årene han reiste, sier Gray.

Hevder Europa-reise endret ham

I eget manifest skriver Brenton Tarrant at han finansierte reisene med penger tjent på kryptovaluta. Ifølge ham selv så endret han syn på verden for to år siden under reiser i Frankrike, Spania og Portugal.

Han trekker blant annet frem terrorangrepet i Stockholm og spesielt Ebba Åkerlund. Hun var den yngste av fem personer som ble drept i lastebilangrepet i Drottninggatan i 2017.

Hennes navn prydet også ett av våpnene som ble brukt i moske-angrepene. Foreldrene til Ebba reagerer kraftig på at massedrapsmannen brukte datterens navn.

– Hvordan i helvete skal vi noen gang få sørge i fred? sier Ebbas far til Aftonbladet.

Tarrant skriver ikke noe om reiser til Norge. En reise i Frankrike gjorde imidlertid sterkt inntrykk på ham. Massedrapsmannen skriver at han observerte innvandrere i alle byene han besøkte.

«Det var da jeg bestemte meg for å gjøre noe», skriver terroristen i manifestet.

– Høyreekstrem, voldelig terrorist

Brenton Tarrant filmet sitt eget ansikt før han gikk inn i moskeen og startet å skyte. Politiet i New Zealand advarer mot å dele videoen.

Minst 49 er drept i angrepet.

– Mange av de som er rammet kan være innvandrere til New Zealand, de kan til og med være flyktninger. De er en del av oss. Personen som har gjort dette mot oss, er ikke det, sier New Zealands statsminister Jacinda Ardern.

Det var Linwood-moskeen og Noor-moskeen i Christchurch som ble angrepet. Totalt er fire personer pågrepet, tre menn og en kvinne, pågrepet. En av de ble løslatt etter kort tid.

Politiet har ikke ønsket å bekrefte navnet til Brenton Tarrant, men opplyser at en 28 år gammel australsk mann er pågrepet for angrepene.

– Vi fordømmer angrepet som i dag er utført av en høyreekstrem, voldelig terrorist som har tatt liv i et så ondskapsfullt og morderisk angrep, sa australias statsminister Scott John Morrison fra Kirribilli House i dag.

Kaller seg selv for «vanlig, hvit mann»

I manifestet som han delte på nettet før angrepet, beskriver Tarrant seg selv som en «vanlig hvit mann» fra en lavinntektsfamilie. Han ble født i Australia. Familien har skotske, britiske og engelske røtter.

Han skriver videre at han hadde en vanlig barndom uten spesielle hendelser. Han gjorde det dårlig på skolen, angivelig fordi han ikke var interessert.

Ifølge Brenton Tarrant valgte han ikke å studere videre, fordi det ikke var noen fag ved universitetet som interesserte ham.

I 2010 døde faren til Tarrant av en asbest-relatert sykdom.

Les også: Skal ha blitt inspirert av Breivik ifølge manifest

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder