Monsterorkanen Michael forårsaker masseødeleggelse i Florida: – Uvirkelig

UTENRIKS

Orkanen skal være den sterkeste som har herjet i området på over 100 år, og har allerede forårsaket store ødeleggelser i delstaten.

Publisert: Oppdatert: 11.10.18 01:48

Orkanen ble det siste døgnet oppgradert til en «ekstremt farlig kategori 4-orkan». Da den traff Mexico Beach rundt 13.00 lokal tid onsdag, hadde orkanen en gjennomsnittlig vindstyrke på 69,4 meter i sekundet som tilsvarer 250 kilometer i timen.

Myndighetene advarer om at orkanen trolig vil være den sterkeste orkanen som har herjet i den nordvestlige delen av Florida på over 100 år. Da den traff land, hadde den en styrke som skal være den tredje kraftigste til å treffe USA i landets historie.

Rundt klokken 12.00 lokal tid var det allerede målt en vindstyrke på 180 kilometer i timen ved en målestasjon på flyplassen i byen Apalachicola. I tillegg skal vannet ha steget til over to meter i samme by, opplyser det nasjonale sjøforskningsdepartementet.

1 av 7KOLLAPSET: En dame sjekker bilen sin etter at hotellets baldakin kollapset i Panama City Beach.Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN

Det nasjonale orkansenteret og det nasjonale meteorologiske instituttet NWS, ber innbyggerne behandle orkanen som om det skulle være en tornado.

Guvernør Rick Scott oppfordrer også innbyggerne om å søke dekning.

– Nå er det for sent å evakuere. Hvis du velger å være i evakueringssonen, må du søke dekning umiddelbart.

Sjefsmeteorolog Ginger Zee i ABC New, som befinner seg i Mexico Beach der orkanen traff først, beskriver skadene som uvirkelige på Twitter.

– Det er helt sprøtt å se ødeleggelsene etter orkanen, sier hun i et videoklipp.

«Stormjeger» Jeff Gammons, som befinner seg i Panama City, beskriver også store skader på bygninger, trær og veier. Blant annet er en bankbygning og en bensinstasjon i byen svært ødelagt som følger av ekstremværet.

Sheriffen for Walton County, Michael Adkinson Jr., ber innbyggere innstendig om å komme seg bort fra veier og strender.

– Det finnes folk som ikke vet sitt eget beste. Selv om det er deres konstitusjonelle rettighet å være en idiot, så har de ingen rett til å sette andres liv i fare! Deres uansvarlighet blir vårt problem. Kom dere bort fra veier og strender!, skriver han på Twitter.

Guvernør Scott opplyser at et apparat bestående av over 1000 redningspersonell og 3500 fra nasjonalgarden vil bli sendt ned til Florida for å assistere beboerne så snart orkanen er over.

– Som den mest ødeleggende stormen som treffer Florida Panhandle på flere tiår, utgjør orkanen Michael en dødelig trussel, sier Scott.

President Donald Trump signerte tirsdag en erklæring om unntakstilstand for Florida, noe som frigir føderale midler til hjelpe- og redningsarbeid.

– Vi er med dere, Florida! skrev han like før orkanen traff land.

Under et pressemøte etter at Michael traff land, sa Trump at de er godt forberedt på ekstremværet og at deres første prioritet vil være å redde liv.

– Vi har vært i tett kommunikasjon med guvernør Scott. Vi har store mengder mat og vann som blir tilgjengelig så fort stormen forlater området, sa han.

Ifølge Scott er det snakk om over 3,7 millioner liter vann og 1,5 millioner måltider som står klare til å bli distribuert.

Presidenten vil besøke delstaten i løpet av neste uke, opplyser Det hvite hus.

Vegger av vann

Det er ventet at opptil fire meter høye «vegger av vann» vil skylle innover kysten og gi store oversvømmelser. Det er også meldt store mengder nedbør som følge av ekstremværet.

Det meteorologiske instituttet i USA kaller orkanen livstruende, og gikk onsdag ut med en dramatisk appell om at folk måtte holde seg inne.

– Dette er det verste som kunne skje for innbyggerne i den nordvestlige delen av Florida. Hold dere inne og overlev!, skriver de på Twitter.

Ifølge Fox Business kan skadene fra orkanen komme på svimlende 30 milliarder dollar.

Trosser advarslene

Minst 375.000 mennesker har blitt bedt om å evakuere, men flere tjenestemenn uttrykket sin bekymring over at mange ville trosse advarslene og holde seg hjemme i forkant av orkanen.

– Jeg ser ikke den trafikkmengden på veiene som jeg ville ventet når det er blitt oppfordret til evakuering av 75 prosent av fylket, sa sheriff Tommy Ford i Bay County tirsdag.

I den svært utsatte byen Apalachiola har Sally Crown bestemte seg for å gå hjem og vente på uværet sammen med sine to hunder.

– Vi har vært gjennom dette før. Dette kan bli virkelig ille og alvorlig. Men min erfaring er at det alltid blir blåst ut av proporsjoner, sa hun.

Orkanen beveger seg innover i landet og vil ramme delstatene Alabama og Georgia senere på kvelden onsdag lokal tid. Delstatene Virginia og Nord- og Sør-Carolina kan også ventes å merke effekter av orkanen.

Her kan du lese mer om