Trump etter krisemøte i NATO: Må bruke mer enn to prosent på forsvar

UTENRIKS

BRUSSEL / OSLO (VG) Donald Trump vil at NATO-landene skal øke forsvarsbudsjettene helt opp til fire prosent. Norge sliter med å komme opp på to.

Publisert: Oppdatert: 12.07.18 17:33

– Etter to prosent, bør vi begynne å snakke om å gå høyere. I fremtiden bør det bli fire prosent, jeg synes at fire prosent er et veldig bra tall, sier USAs president Donald Trump under NATO-toppmøtet i Brussel.

Trump kom til en uanmeldt pressekonferanse - rett fra et krisemøte med de andre NATO-landene. Amerikanske medier meldte at krisemøtet ble satt etter harde budsjettkrav fra Trump.

Trump bekrefter at hans beskjed til NATO-landene hadde vært: Vi er misfornøyd.

– Jeg sa til folkene at jeg vil være veldig misfornøyd hvis de ikke økte bidragene sine. Jeg sa til dem i går at jeg var ekstremt misfornøyd med bidragene, sier Trump til pressen.

Vil over to prosent

Trump forteller at de andre NATO-landene har forpliktet seg til å øke forsvarsbudsjettene til betydelig mer enn to prosent av BNP.

– Vi har hatt to utrolige dager i Brussel, der vi har oppnådd mye. Pengebruken på forsvar i de andre landene har gått ned over flere år, men nå er de på vei opp. Det er utrolig å se hva de andre landene er villige til å gjøre nå. NATO er mye sterkere nå enn for to dager siden, NATO gjorde ikke det skulle, sier Trump til pressen.

Bare fem av de 29 NATO-landene har innfridd forpliktelsene om å bruke minst to prosent av BNP på forsvar.

– Jeg sa til folkene at jeg vil være veldig misfornøyd hvis de ikke økte bidragene sine. Jeg sa til dem i går at jeg var ekstremt misfornøyd med bidragene. USA ble ikke behandlet rettferdig, men nå blir vi det, fordi folk har forpliktet seg mer, sier Trump.

Møter Putin: - En konkurrent

Pressen spurte Trump om han ville vurdere å innfri Putins ønske om å ikke ha NATO-øvelser i de baltiske statene, som alle er del av NATO.

– Kanskje, vi får se, vi får snakke om det, svarte Trump.

– NATO-medlemmene takket meg for at jeg møter med Putin, de synes at det var flott at vi møtes og de ga sine gratulasjoner. Det skal være et møte hvor vi kan diskutere ulike tema, så får vi se hvor det leder, sier Trump videre.

På spørsmål om han anser Putin som en fiende, svarer Trump følgende:

– Jeg ser ikke på Putin som en venn eller en fiende, men som en konkurrent.

Lei av å ta regningen

Trump markerte seg allerede før NATO-møtet med å hamre løs på allierte via Twitter, og fortsatte kritikken da han møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til frokost foran verdenspressen onsdag morgen i Brussel.

Den amerikanske presidentens klokkeklare mening var at NATO-landene måtte brukte mer på forsvar, og at USA ikke kunne ta hele regningen i forsvarsalliansen.

Forsvarer Tyskland-utspill

«Hva er vitsen med NATO hvis Tyskland betaler Russland milliarder av dollar for gass og energi? Hvorfor er det bare 5 av 29 land som har oppfylt sine forpliktelser? USA betaler for Europas beskyttelse, og mister milliarder i handel. Må betale 2 prosent av BNP UMIDDELBART, ikke innen 2025.», skrev han på Twitter.

– Jeg mener dette har vært en veldig bra måte å forhandle på, sier Trump om hans harde kommentarer mot Tyskland

Her kan du lese mer om