Fotballtreneren: Slik ble guttene fanget i grotten

De tolv guttene og fotballtreneren som var fanget i grotten i Thailand prøvde å grave seg ut, forteller fotballtreneren. For første gang snakker gruppen selv til media om hva de har vært igjennom.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Onsdag er alle de 13 utskrevet fra sykehus. De kan endelig reise hjem til familiene sine, én uke etter den massive redningsoperasjonen.

Når de kommer inn i rommet der de skal snakke til media for første gang, sparker de på noen fotballer. På vei inn folder de hendene for å takke de som ser på, og vinker og viser tommel opp til de fremmøtte. Guttene fotballaget «Wild Boars», eller «Villsvinene» på norsk er fra 11 til 16 år gamle.

les også

Grottedramaet i Thailand er over: – Et umulig oppdrag som vi klarte å gjennomføre

De forlot sykehuset en halvtime før den planlagte preseskonferansen, som startet klokken 13.00 norsk tid, ifølge Reuters.

– Prøvde å grave oss ut

Under pressekonferansen får guttene spørsmål om hvorfor de gikk inn i grotten. Fotballtreneren, Ake, forklarer at alle var enige om å gå inn. Han sier at ingen av dem hadde vært der inne før, men at de hadde postet om det på Facebook. Han understreket at de ikke gikk inn i grotten på grunn av den ene guttens bursdag.

– Vi visste vi var fanget på veien tilbake. Vi måtte bli våte og svømme. Vi kan alle svømme. Det er ikke sant at vi ikke kan svømme, etter fotball har vi svømme-aktiviteter, sier han ifølge The Guardian, som har oversatt svarene hans.

les også

Grottedramaet: Ber for klassekameratene

– Vi skjønte ikke hvor fort vannet kunne stige. Noen ropte «har vi gått oss vill?»

Ake sier han berolige guttene, og sa de ikke hadde gått seg vill men kunne komme seg ut med tau. Han sier guttene først prøvde å grave seg ut av grotten.

– Jeg sa til dem at de ikke måtte være redde, fordi vannet vil synke i morgen, sier han.

– Vi så vann dryppe fra veggene, så vi holdt oss nær vannkilden. På det tidspunktet var vi ikke redde, fordi vi trodde vannet ville synke snart og at noen ville redde oss.

SKREVET UT: Etter en uke på sykehus kan guttene reise hjem til familiene sine. Foto: Reuters/Soe Zeya Tun

Vannet steg

Gruppen hadde to valg: Enten kunne de vente på redningsmannskaper, eller flytte på seg. Ake sier ifølge reporter Siobhan Robbins i Sky news at de var nødt til å bevege seg innover. Vannet begynte å stige.

– Vi hørte vannet stige mot oss mens vi ventet på å bli reddet. Det steg nesten tre meter. De kunne ikke høre regnet ute, sier Ake.

Han forteller at gruppen fortsatte å grave etter et trygt sted. De hadde vann å drikke, men ikke mat. De fortsatte å drikke vann og gravde på skift.

les også

Brev fra grotten: – Jeg skal hjelpe mamma selge alle tingene i butikken

Ake forklarer at flere i gruppen trodde det var en annen vei ut av grotten. Dermed beveget de seg lenger innover gjennom grottegangene.

Han prøvde å holde guttene ved godt mot, sier han, og han prøvde hele tiden å finne rent drikkevann til dem i grotten. Guttene sier de har tenkt mye på mat, noe de også snakker om i en video fra sykehuset.

Guttene ble funnet av to britiske frivillige dykkere etter ni dager. Det ble fraktet inn forsyninger, og leteoperasjonen gled over i en redningsoperasjon som varte i sju dager.

FANGET: Her satt guttene fast i grotten.

Sørger over død dykker

Statsledere og kjendiser verden over jublet over nyhetene da fotballaget fra Thailand endelig ble berget blitt berget ut fra det oversvømmede grottesystemet for en uke siden. En hel verden har fulgt med på dramaet som tok 16 dager, der de 12 guttene og fotballtreneren ble berget ut i sikkerhet.

les også

Verdens øyne rettet mot Thailand: Ber for fotballguttene

Under pressekonferansen takker guttene dykkerne som hjalp dem ut, og de lover å være forsiktige i fremtiden.

En av dykkerne i redningsteamet, var den tidligere marinejegeren Saman Kunan (38) som omkom i grotten da han gikk tom for luft, etter å ha levert forsyninger til guttene som satt fast.

– Vi følte skyld på grunn av hans død, sier treneren Ake, og forteller at dødsfallet var et sjokk for gruppen.

Det blir vist fram et bilde av Kunan, som guttene har skrevet på, som skal overvekkes familien hans.

– Har fått styrken tilbake

Ifølge The Guardian var planen at guttene skulle bli utskrevet fra sykehuset torsdag, men de var friske nok til å skrives ut en dag tidligere.

les også

Grottedramaet i Thailand: Gutter har gått ned to kilo

Avisen skriver også at helsepersonellet som deltar på pressekonferansen sier guttene er ved god helse, har fått styrken tilbake, og kan glede seg til å spise hjemmelaget mat og leve et normalt liv. Helsepersonellet sier også ifølge avisen at guttenes mentale tilstand er «ganske bra», og at de har fått mye moralsk og mental støtte.

Da guttene først ble reddet ut av grotten, fryktet ekspertene for at de kunne være rammet av en rekke sykdommer og infeksjoner. De har ligget på sykehus i en isolert avdeling for å beskytte for eventuelle infeksjoner.

ALLE UTE AV GROTTEN: Det var full jubel da ledelsen for redningsaksjonen ankom pressesenteret hvor medier fra hele verden er samlet. Foto: Cicilie S. Andersen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder