"Selvforsvar": En talsmann for EUs presidentskap beskrev lørdag Israels invasjon i Gaza som selvforsvar. Søndag dementeres uttalelsen fra høyere hold. Her fyrer israelske styrker av artillerigranater inn i Gaza. Foto: EPA

Fersk EU-talsmann gjorde Gaza-tabbe

(VG Nett) På sin tredje dag i ny jobb gjorde den ferske talsmannen for EUs presidentskap et skikkelig bomskudd da han beskrev Israels handlinger i Gaza som «selvforsvar».

  • Ingrid Hvidsten

Artikkelen er over 11 år gammel

Tsjekkia overtok presidentskapet i EU fra Frankrike 1. januar i år, midt i den blodige konflikten i Gaza.

Lørdag kveld, da Israel gikk inn i Gaza og startet en lenge fryktet bakkekrig, gikk en talsmann for EUs presidentskap ut og beskrev Israels fremstøt mot den palestinske byen som «forsvarshandlinger», og ikke offensiv krigføring.

LES OGSÅ:EUs presidentskap: - Dette er selvforsvar

- For øyeblikket, sett i lys av de siste dagers hendelser, forstår vi dette som en forsvarshandling, og ikke et angrep, sa den tsjekkiske talsmannen for EUs presidentskap, Jiri Potuznik, ifølge Reuters.

LES OGSÅ:Kvinner og barn flykter fra krigskaoset

Måtte brannslukke

AVVISER: Tsjekkias utenriksminister Karel Schwarzenberg går søndag ut og beskriver EU-talsmannens uttalelser som en misforståelse. Foto: AP

Frankrike, som altså satt med presidentskapet i konfliktens første uke, var raskt ute med å fordømme Israels bakkeangrep. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre slo også fast overfor VG Nett at han hadde en annen tilnærming til saken enn den som ble ytret fra EUs presidentskap.

LES OGSÅ:Støre: - Vi kan ikke stoppe israelske tanks

Nå går også den tsjekkiske utenriksministeren ut og dementerer Potuzniks utsagn, melder Reuters.

- Uttalelsen fra ham lørdag var en misforståelse, sa Karel Schwarzenberg i en direktesendt TV-debatt søndag.

LES OGSÅ:Stoltenberg kritiserer Israel

Ber om våpenhvile

Schwarzenberg presiserer at den gjeldende holdningen til presidentskapet er den som kom fram i en pressemelding lørdag, der EU ber om at bombingen må opphøre, og at forholdene må legges til rette for å slippe humanitær hjelp inn i Gaza.

Spesial:Les alt om Midtøsten-konflikten her!

Den tsjekkiske utenriksministeren leder fra søndag en EU-delegasjon til Midtøsten. Delegasjonen skal starte reisen i Egypt, før de reiser videre til Israel, de palestinske territoriene og Jordan.

Les også

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. EUs presidentskap: - Dette er selvforsvar

  2. Støre: - Vi kan ikke stoppe israelske tanks

  3. - Opptil 40 drept av granater mot skole i Gaza

  4. Blodige kamper i Gaza i natt

  5. Israel takker nei til besøk fra Barth Eide

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder