ETT BEIN IGJEN: Den 12 år gamle gutten hadde to bein da han startet dagen, men et rakettangrep tok fra ham det høyre. Foto: NORWAC 2009

Se Mads Gilberts egne bilder fra Shifa-sykehuset

HOLBERGS PLASS (VG Nett) Menneskeskjebnene var og er fortsatt mange på sykehuset Shifa i Gaza by. Nå deler Norwac-lege Mads Gilbert sine bilder fra innsiden med VG Netts lesere.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
NORWACGazastripen

4. januar er en dato risset inn i den 12 år gamle palestinske guttens minne. Da mistet han sitt høyre bein av en av de mange rakettene som har regnet over Gaza de siste ukene. Det høyre beinet kunne heller ikke reddes for en annen gutt (17), som i tillegg måtte amputere venstre bein og høyre arm.

Det er mange vonde hendelser og skjebner som nå må fordøyes for de to erfarne Norwac-legene Erik Fosse og Mads Gilbert. Da VG Nett møtte dem to dager etter hjemkomst, hadde de sterke inntrykkene begynt å synke inn.

- Det er så mange gripende historier. Hver dag mistet folk sine kjære rett foran øynene våre, sier Fosse.

BILDESPESIAL:Se Gilberts rystende bilder(NB! VG Nett advarer mot sterke bilder)

Talerør til en hel verden

Sammen med Gilbert jobbet han sammen med palestinske helsearbeidere på det store sykehuset i sentrum av Gaza by. De opererte på gangene, amputerte bein og armer, og trøstet fortvilte pårørende. Over dem fløy bombefly som stadig minnet dem om at de befant seg midt i en krigssone.

LEGENE:- Det vanskeligste er å komme hjem

SPRUKKEN LEVER: Denne palestinske gutten er cirka 12 år gammel. Han ble påført et kraftig slag i buken under et angrep, som førte til at leveren sprakk. Foto: NORWAC 2009

Legenes avtalebøker var fylt opp til randen av intervjuavtaler onsdag ettermiddag. Selv om det ennå var tidlig ettermiddag, hadde Fosse allerede blitt intervjuet av NRK Østlandssendingen, en spansk avis og en sørafrikansk radiostasjon. Nest i køen sto NRK Dagsnytt og Al Jazeera.

Som de eneste vestlige i Gaza har de to norske legene blitt et talerør til hele verden om det som skjer inne i det hermetisk lukkede området.

Midt i intervjuet ringer en japansk journalist som lurer på om det har kommet japanske leger til Gaza.

- Det vet jeg ikke, svarer Gilbert høflig, og henviser dem videre til Norwacs koordinator i Egypt.

Hele familier utslettet

Døden har siden 27. desember hengt som et teppe over Gaza. Selv om skadene både var alvorlige og omfattende, så overlevde de to guttene som måtte amputere. Det har ikke 1.038 andre palestinere og 13 israelere gjort. En av de hardest rammede familiene er Samoni-familien fra Zaton-området i utkanten av Gaza by.

- Av tre uavhengige kilder har vi fått vite at minst 100 familiemedlemmer var samlet i et hus da bomber falt. Minst 30 personer i denne familien ble drept, sier Mads Gilbert.

VGTV:- Å rapportere om krigen er kanskje det viktigste vi har gjort

Artikkelen fortsetter under bildet

MISTET MINST 30 FAMILIEMEDLEMMER: Lille Joumana på ni måneder måtte amputere halvparten av den ene armen i et bombeangrep som tok livet av 30 familiemedlemmer, deriblant hennes far og besteforeldre. Foto: NORWAC 2009


En av familiens yngste, lille Joumana Samoni (bildet) på ni måneder, overlevde angrepet, men måtte amputere halvparten av venstre arm. Den vesle jenta mistet både faren og to av besteforeldrene.

- Mange av pasientene vi behandlet trenger lang rehabilitering. Når vi vet at 80 prosent av Gazas befolkning lever under FNs fattigdomsgrense, vet vi at de har en vanskelig fremtid i møte. Det er svært viktig at vi ikke glemmer dem, sier Gilbert.

Diskutér situasjonen i Gaza her

Opererte i korridorene

Både Erik Fosse og Mads Gilbert har mer enn 30 års erfaring fra krigssoner, og har dermed blitt bedre og bedre rustet for hver gang de reiser ut for å hjelpe krigsofre. Men Gaza 2009 har satt dype spor i begge de garvede legene.

De opplever Israels militæroffensiv på Gazastripen som verre enn israelernes invasjon av Libanon i 1982.

OPERERTE I KORRIDORENE: Pågangen av pasienter var så stor at legene måtte gjennomføre operasjoner i korridorene. Foto: NORWAC 2009

- Det er verre fordi befolkningen i Gaza ikke har mulighet til å flykte. I Libanon kunne sivilbefolkningen flykte til Beirut. I Gaza sitter sivile i husene sine og venter på å bli bombet, sier Fosse.

Enkelte dager var pågangen av skadede pasienter så stor at de måtte gjennomføre to operasjoner på samme operasjonsstue, samt opprette midlertidige operasjonsstasjoner i korridorene. Legene jobbet nærmest døgnet rundt, bare med få timers hvile mellom slagene.

VG NETT I MIDTØSTEN:Legene sov på gulvet i ingenmannsland

- Livene deres er ødelagt for alltid

Selv om Gilbert og Fosse er slitne, ønsker de likevel å snakke til verden om det de har opplevd. De vil formidle menneskeskjebene, de vi formidle lyden av bombefly og de vil formidle fortvilelsen til de pårørende som fikk beskjed om at de ikke ville få se sine kjære i live igjen.

VG-BLOGGER:- En rød rose til de norske legene

Artikkelen fortsetter under bildet

JOBBET I GAZA: Erik Fosse (t.v) og Mads Gilbert i Norwac jobbet ved Shifa-sykehuset i Gaza by under Israels militæroffensiv. Foto: NORWAC 2009


Å snakke med media bruker de aktivt som en måte å bearbeide de tunge inntrykkene som satte seg de 11 dagene.

- Det er et privilegium å få snakke om det vi har opplevd. Det er en måte å bearbeide det vi har opplevd på, men nå er jeg helt utslått, sier Fosse som faktisk sovner av utmattelse under intervjuet med VG Nett.

- Men er det mulig å bearbeide det dere har opplevd i Gaza?

- De stygge skadene på menneskene er noe vi må tåle som leger. Det stygge ved situasjonen i Gaza er at skadene er menneskeskapt. Dette er mennesker som får livene sine ødelagt for alltid, og som er tatt fra menneskeverdet. Hvordan tror du det vil være å leve videre med amputerte føtter i den fattigdommen disse lever under?

NB! VG NETT ADVARER MOT STERKE BILDER I SPEASIALEN UNDER!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder