Tjenestemenn i president Barack Obamas administrasjon skal være i ferd med å utrede alternativer til å utplassere et rakettskjold i Polen og Tsjekkia. Men ingen beslutninger er tatt om hva som skal skje med de omstridte planene for et slikt forsvarssystem, ifølge anonyme kilder i Obama-administrasjonen. Foto: Scanpix Foto: Foto:

- USA vurderer å droppe rakettskjold i Europa

USA vurderer flere andre alternativer til å utplassere et rakettskjold i Øst-Europa, skriver The New York Times. En slik kursendring vil kunne bedre forholdet mellom USA og Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

USAs tidligere president George W. Bush var en varm tilhenger av rakettskjoldet i de to østeuropeiske landene, som etter den kalde krigens slutt har vært blant amerikanernes nærmeste allierte i Europa.

Men president Barack Obama har inntatt en langt mer forsiktig holdning til rakettforsvaret, som av analytikere beskrives som en av de største verkebyllene på det for tiden kjølige forholdet mellom USA og Russland.

LES OGSÅ:- Obama villig til å droppe rakettskjold

Tidligere denne uken skrev en polsk avis at de nye makthaverne i Washington vurderer å oppgi planene, men meldingen ble raskt dementert av det amerikanske utenriksdepartementet.

Ingen beslutning tatt
Lørdag skrev imidlertid The New York Times at den amerikanske administrasjonen har utviklet flere mulige alternativer til et rakettskjold i Øst-Europa.

Ifølge anonyme kilder i Obama-administrasjonen vil de nye planene trolig være klare i neste måned, muligens før Obama skal møte Russlands president Dmitrij Medvedev i New York.

LES OGSÅ:USA og Russland vurderer felles rakettskjold

Kildene understreker samtidig at ingen beslutninger er tatt, og at alle muligheter fortsatt står åpne.

Blant alternativene som skisseres, er å droppe enten den ene eller begge delene av forsvarssystemet som er tenkt utplassert i Polen og Tsjekkia, og i stedet utplassere systemet i Tyrkia eller på Balkan.

- Betyr svært mye
Analytikere mener det planlagte rakettskjoldet er ett av de vanskeligste temaene i forholdet mellom USA og Russland, og at russiske myndigheter vil strekke seg svært langt for å få amerikanerne til å droppe planene.

LES OGSÅ:Russland lover motytelser hvis USA dropper rakettskjold

- Jeg tror spørsmålet om å iverksette et amerikansk rakettforsvar i Øst-Europa er det viktigste for russerne, sa Boris Falikov, som er journalist og professor i religionshistorie, til NTB før Medvedevs møte med Obama i sommer.

Han tror Kreml kan være villig til å inngå kompromisser på andre områder dersom USA endrer planene, slik russerne krever.

Falikov tror for eksempel Kreml kan være villig til å gjøre mer for å stanse Irans kjernefysiske program, slik USA ønsker, i bytte mot at USA dropper rakettskjoldplanene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder