GIFTIG: Forurenset vann kommer med Songhua-elven til millionbyen Harbin der myndighetene har stengt vannkranene. Foto: Reuters

Her kommer giftvannet

(VG Nett) Et 80 kilometer langt belte av giftvann nådde torsdag fram til den kinesiske byen Harbin der nær fire millioner er uten drikkevann.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Avisen China Daily rapporterte torsdag at det er funnet flere døde fisk i elven.

I KØ: Innbyggere i Harbin står i kø for å sikre seg nødvendig vann. Foto: AP

Myndighetene har stengt kranene til 3,8 millioner innbyggere i de sentrale delene av byen av frykt for forgiftninger.
Myndighetene innrømmer at en stor miljøkatastrofe er inntruffet. Frykten er at det giftige vannet kan forårsake kreft, melder AP. 15 sykehus står klare, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Hamstrer
Vannkranene ble midlertidig åpnet i byen onsdag etter først å ha blitt stengt, for å gi innbyggerne anledning til å hamstre vann.

- Vi håper folk får tid til å lagre så mye vann som mulig, sa en tjenestemann i Harbins vannverk. Myndighetene har bedt befolkningen holde seg unna elva for å unngå å bli eksponert for luftbåren forurensning fra vannet.

40 timer

- Det er ventet at det vil ta 40 timer for vannet å passere. Etter at det har passert må vi jobbe med å desinfisere vannet, sa direktøren i byens vannverk, Shi Zhongxin, på statlig TV før vannet nådde millionbyen. Ellers er myndighetene sparsomme med detaljer om giften som nå renner med den store elva.

HAMSTRER: Flaskevann hamstres etter at myndighetene har stengt kranene i Harbin. Foto: AP

Frykt i Russland

Frykten for katastrofen har spredd seg helt til Vladivostok på Russlands Stillehavskyst. Kinesiske myndigheter har advart russiske myndigheter.

GRAVER: Arbeidere graver ved et sykehus i Harbin for å sørge for ekstra vann til befolkningen i byen. Foto: AP

I Vladivostok-regionen i Russland begynte miljøvernmyndighetene onsdag å kontrollere det lokale vannet etter at det ble oppdaget gift i en kinesisk bielv til den russiske elva Amur.

Benektet først

Store mengder av det giftige stoffet benzen rant ut i Songhua-elva etter eksplosjonen i Jilin-provinsen for ti dager siden. Innrømmelsen av katastrofen kom etter gjentatte dementier av at noe slikt hadde skjedd.

- Vi har funnet ganske store mengder benzen, som kan være kreftfremkallende, sa en lokal talsmann.

Fem mennesker mistet livet i eksplosjonen som etter alt å dømme skjedde på grunn av menneskelig svikt. Nå spres det giftige stoffet kjapt via elven som renner forbi den ødelagte fabrikken.

Blodkreft

- Store mengder kan lede til forstyrrelse i blodcellene og til leukemi, sier lederen for miljøforskningssenteret ved Jilin University, Zhang Lanying til AP.

Da myndighetene stengte vannkranene første gang var det uten å opplyse innbyggerne om hva som var årsaken. Onsdag forklarte de at eksplosjonen ville bringe giftig vann til byen.

Meldingene om hvor sterk forurensingen er, varierer. Ifølge nyhetsbyrået AFP har det kinesiske miljøverndirektoratet målt en benzenkonsentrasjon som er 108 ganger høyere enn det som betraktes som trygt, mens nyhetsbyrået Reuters rapporterer om forurensning som er 30 ganger høyere «enn normalt».

Drikkevannsforsyningen til byen ble stengt ved midnatt natt til onsdag, men ble åpnet igjen midlertidig, samtidig som folk ble oppfordret til å lagre vann før det igjen ville bli stengt natt til torsdag norsk tid.

- Her i byen hamstrer folk nå vann, enten det er på flaske, i bøtter eller i badekaret, sa en fabrikksjef i Harbin onsdag.

VENTER: Innbyggere i Harbin venter i frykt på giften som kommer med elven Songhua. Foto: AP

(VG Nett og NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder