KJEMPESØTE: De tre foreløpig navnløse pandababyene ble født i slutten av juli, men det ble ikke offisielt før i dag, grunnet dyrehagens frykt for at de tre små ikke skulle overleve. Foto:,Ap

Trippel pandalykke i Kina

Dette er de første pandatrillingene som har overlevd de første to ukene av livet, annonserte kinesiske myndigheter i dag.

Eira Lie Jor
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De svært sjeldne panda-trillingene ble født den 29. juli, i en dyrehage i den kinesiske byen Guangzhou. Oppdretterne utsatte annonseringen av fødselen til de var helt sikre på at alle tre kom til å overleve, og omtaler denne som enda en suksess for landets avlsprogrammer for pandaer, skriver CBS News.

Både pandamoren, Ju Xiao, og de tre ungene er sunne og friske, opplyser det kinesiske nyhetsbyrået China News Service. Ifølge kinesiske myndigheter veier de tre smårollingene mellom 230 og 340 gram.

- Dette er et mirakel

Denne lille trioen skal være den første av sitt slag i verden som har overlevd så langt, ifølge britiske The Guardian.

- Det har gått 15 dager siden de ble født, og det er lengre enn noen andre trillinger så langt. Dette er et mirakel, sier daglig leder i dyrehagen Dong Guixin.

Pandamoren ble kunstig befruktet, og deretter gravid i mars 2014, ifølge CBS. Trillingene er det fjerde kjente tilfellet av pandababyer født etter kunstig befruktning, og det finnes ingen oversikt over hvor mange av pandababyene som har overlevd.

Det første kjente tilfellet av pandatrillinger etter kunstig befruktning var i 1999, i den kinesiske byen Chengdu, sør-vest i landet. Alle tre overlevde desverre ikke.

ET MIRAKEL: Som nyfødte har kjempepandaer nesten ikke pels og lukkende øyne. Disse tre omtales som et lite «mirakel» av den kinesiske dyrehagen. Foto:Chimelong Group,Afp

De siste ukene av graviditeten var Ju Xiao under kontinuerlig observasjon, for å sikre en trygg fødsel og at ungene skulle overleve.

- De er et av verdens underverker, heter det i en uttalelse fra dyrehagen.

Først ble pandababyene lagt i kuvøse, for at moren skulle få kreftene tilbake. De har nå blitt lykkelig gjenforent med moren. Også den 17 år gamle faren, LinLin har det bra etter fødselen.

Bare 1600 igjen i verden

Kjempepandaen er en utrydningstruet dyreart, og det finnes bare omkring 1600 av arten igjen i verden. Flere enn 300 av disse befinner seg i fangenskap, og de fleste av disse er igjen i kinesiske avlsprogrammer.

Grunnen til at det er så få kjempepandaer igjen i verden, handler om at deres naturlige habitat stadig minker, kombinert med lave fødselsrater for arten.

I Kina finnes det rundt 50 pandareservater, men arten er fortsatt utsatt for krypskyting, ifølge WWF.

KJEMPEPANDA: Pandaen Tian Tian i Edinburgh Zoo gjør som de fleste andre av sin art: Spiser bambus til alle måltider. Foto:Andrew Milligan,Pa Photos

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder