VILLE STANSE DØDSFERDEN: Her er Franck på vei opp langs siden av lastebilen i et forsøk på å redde menneskene på strandpromenaden.

Nice-helt: – Jeg var klar for å dø for å stoppe ham

Helten på motorsykkel, som forsøkte å stanse dødsferden mot folkemengden i Nice, er ikke død slik mange trodde.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

To personer forsøkte å stoppe Nice-terroristens ferd gjennom folkemengden. Franck var en av dem, ifølge lokalavisen Nice Matin.

Flere vitner som var tilstede kvelden 14. juli har fortalt om en motorsyklist som fulgte lastebilen, og forsøkte å komme seg inn i bilen ved å åpne døra til førersetet. Flere forteller at sykkelen havnet under hjulene på lastebilen. De aller fleste har antatt at føreren mistet livet.

Men Franck, som den ukjente helten heter, lever. I et intervju med lokalavisen Nice Matin forteller han om hvordan han klamret seg fast til bildøren og forsøkte å slå sjåføren gjennom vinduet.

– Jeg var klar til å dø for stoppe ham, sier Franck til lokalavisen.

VG-spesial: Alt om terrorangrepet i Nice

– Skjønte umiddelbart

Franck er i slutten av 40-årene, og jobber til vanlig på flyplassen i Nice. Familiefaren forteller at han og kona hadde kjørt ned til strandpromenaden – på en scooter, og ikke på en motorsykkel – for å kjøpe en is, da lastebilen kjørte forbi dem.

– Jeg skjønte umiddelbart hva som var i ferd med å skje. Jeg bestemte meg for å øke farten. Kona mi, som satt bak meg, tok meg i armen og spurte hvor jeg skulle. Jeg stoppet, og ba henne om å komme seg vekk. Og så økte jeg farten, sier han til lokalavisen.

På det tidspunktet hadde han kun én tanke i hodet: At lastebilen var på vei mot place Masséna, der sønnen hans befant seg.

Franck forteller at han måtte kjøre i slalom mellom døde og levende mennesker i sitt forsøk på å ta igjen lastebilen. Idet han var på kommet opp på siden av førerhuset, kastet han fra seg scooteren. Han forteller at han løp, falt, reiste seg og løp igjen, før han til slutt klarte å klamre seg fast til bildøren.

Bunnløs sorg: Seks fra samme familie drept – bare Cristophe overlevde

Var klar for å dø

Gjennom et åpent vindu stirret han rett på terroristen. Han forteller at han slo ham i ansiktet flere ganger.

– Med all min kraft, med min venstre hånd, selv om jeg er høyrehendt. Slag i ansiktet. Han sa ingenting. Han rørte seg ikke. Han hadde pistolen i hånden, men den fungerte ikke, sier Franck.

– Jeg var klar for å dø for å stoppe ham. Jeg forsøkte å få ham ut av førerhuset gjennom vinduet, for klarte ikke å få opp døra. Til slutt slo han meg i hodet med baksiden av rifla. Jeg falt av trinnet, men klatret opp igjen like fort, sier han.

Til slutt skal Mohamed Lahouaiej Bouhel ha fått pistolen til å fungere. Han skjøt et skudd i luften. Da slapp Franck førerhuset, forteller han.

Ifølge vitner på stedet skal Franck ha klart å få lastebilen til å bremse opp, slik at politiet kunne nøytralisere sjåføren, skriver Le Figaro.

Les også: Her poserer Nice-terroristen foran lastebilen dagen før angrepet

Fem kan ha medvirket

Nice-Matin forteller at Franck har store blåmerker på ryggen, et knekt ribbein og at venstrehånden hans er hoven etter slagene han delte ut. Ifølge Le Figaro var det Francks advokat som rådet ham til å snakke med Nice Matin, etter at det verserte en rekke ubekreftede rykter om hans tilstand.

– Han er traumatisert, og skulle gjerne ha gjort mer. Han gjorde det for barna sine, sier advokaten til avisen.

Ifølge påtalemyndighetene kan tunisieren Mohamed Lahouailej Bouhel ha begynt planleggingen av angrepet allerede i 2015, og viser til en rekke avslørende meldinger og bilder som er funnet på mobilen hans.

Til sammen er fem personer siktet for å ha medvirket til massedrapene, og risikerer ifølge påtalemyndighetene å bli tiltalt for terror.

Les også: Disse kan ha vært terroristens medhjelpere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder