KOBLES TIL BELGIA-ANGREPET: Khalid El Bakraoui (t.v.), Ibrahim El Bakraoui (midten) og Najim Laachraoui (t.h.) Foto: Interpol / Belgisk politi

Brussel-terrorister knyttes til Salah Abdeslam

BRUSSEL/OSLO (VG) El Bakraoui-brødrene skal ha utført selvmordsangrepene i Brussel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ibrahim El Bakraoui (30) og Khalid El Bakraoui (27) har i mange år vært lokale Brussel-gangstere og var svært godt kjent av politiet.

Nylig ble brødrene koblet til Salah Abdeslam og Paris-angrepet. Hvis terroristene bak Brussel-bombene viser seg å være en del av samme celle som Abdeslam vil det bli stilt en rekke kritiske spørsmål til belgisk etterretningstjeneste.

Tredjemann skal være Najim Laachraoui (24), også han var etterlyst i forkant av Belgia-angrepet. Politiet skal ha funnet hans DNA på sprengstoff som ble brukt i terrorangrepet i Paris 13. november i fjor.

Like før klokken 08 tirsdag morgen trillet flere menn bombene inn i avgangshallen på flyplassen i Brussel på bagasjetraller. Ibrahim, en av El-Bakraoui-brødrene, er trolig den ene som er avbildet med hanske på venstrehånden. Han skal ha utløst selvmordsbombene som tok livet av minst 11 mennesker, over 11 er skadet. Hansken ble trolig brukt for å skjule utløsermekanismen.

Broren hans, Khalid, skal ha stått bak selvmordsangrepet på t-banestasjonen Maelbeek, skriver belgiske RTBF, som siterer anonyme politikilder.

Laachraoui var tidligere kjent under det falske navnet Soufiane Kayal. Han er født i 1991 og reiste til Syria i februar 2013. Det ble sendt ut en internasjonal arrestordre på ham året etter, men det forhindret ham ikke fra å returnere til Belgia.

Onsdag formiddag kom det meldinger om at Laachraoui er pågrepet. Dette ble senere tilbakevist.

MISTENKT: Ibrahim El Kabraoui er mannen i midten på bildet. Foto: AP

Han var allerede mistenkt for å ha konstruert bombene som ble brukt i Paris, og kan også stå bak eksplosivene som ble detonert på flyplassen i Brussel. Han har studert elektronikk på en katolsk skole i Schaerbeek i Belgia.

Laachraoui leide også bilen som Abdeslam brukte da han ble stoppet på grensen mellom Ungarn og Østerrike i september i fjor.

Salah Abdeslam har vært Europas mest ettersøkte mann i fire måneder. Fredag i forrige uke ble han skutt i kneet av politiet da han forsøkte å rømme fra dekkleiligheten i Brussel, som ble stormet av politiet.

Khalid El-Bakraoui leide gjemmestedet som ble brukt av Abdeslam i Forest, en bydel sørvest i Brussel. Det oppstod skuddveksling da leiligheten ble raidet av politiet tirsdag i forrige uke. Da politiet undersøkte leiligheten fant de flere automatvåpen, et IS-flagg og fingeravtrykkene til Salah Abdeslam.

Khalid El-Bakraoui leide også skjulestedet som ble brukt av Paris-terroristene i Charleroi i Belgia. Der møttes to av terroristene før de utførte angrepet i november, som drepte 130 mennesker.

Allerede i 2010 skjøt Ibrahim El-Bakraoui mot politiet med AK-47 maskingevær under en biljakt etter at han og broren hadde gjennomført et ran. Han ble dømt til ni års fengsel. Broren ble dømt til fem års fengsel for våpenbesittelse og for å ha truet til seg en bil.

Bombene i Brussel: Dette vet vi så langt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder