Obama skriver historie med sitt besøk på Cuba

Her er en amerikansk president på cubansk jord for første gang på 88 år. Barack Obama landet i Havanna klokken 21.19, norsk tid.

 • Jostein Matre
 • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fire år gammel

De neste tre dagene skal Obama besøke den karibiske øystaten. Det har ikke en sittende president gjort siden Calvin Coolidge gjorde det i 1928.

Like etter at flyet landet, men før presidenten var kommet ut av Air Force One, twitret han at han akkurat hadde landet, og med hilsningen «Hva skjer 'a, Cuba?».

President Obama har med seg kona Michelle og døtrene Sasha og Malia til Cuba. Da de ankom i regnvær ble de tatt imot av Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez Parrilla.

Besøket kommer etter en diplomatisk oppmykingsprosess mellom USA og Cuba startet i desember 2014.

Da kunngjorde Barack Obama og Cubas president Raul Castro at de to landene ville starte arbeidet med å etablere diplomatisk kontakt igjen. Siden har USA åpnet ambassade på øya og lempet på en rekke økonomiske sanksjoner.

– Tilbake i 1928 kom president Coolidge på et slagskip, det tok ham tre dager å komme hit. Det tok meg bare tre timer. Dette er et historisk besøk, og en historisk mulighet, sa Obama da han besøkte de ansatte på den nylig gjenåpnede amerikanske ambassaden i landet.

I helgen signerte hotellkjeden Starwood en avtale med cubanske myndigheter om å åpne tre hoteller på øya, melder Washington Post. Dette er det første amerikanske selskapet som blir engasjert i turistindustri på Cuba på mer enn 60 år.

VG-leder: Endelig normalisering

En som ikke var spesielt imponert over velkomsten Obama fikk er Donald Trump, som håper å bli USAs neste president. På Twitter skriver han at Cubas president ikke viser respekt for Obama når han ikke selv møter ham på flyplassen ved amerikanerens ankomst.

Det var utenriksminister Bruno Rodriguez Parrilla som tok imot Obama, hans kone Michelle og døtrene Malia og Sasha.

Obama skal imidlertid ha møter med den cubanske presidenten Raul Castro på mandag. Det er ikke planlagt noe møte mellom Obama og Cubas tidligere president og den sittende presidentens bror, Fidel Castro.

Arrestasjoner

Men få timer før Obama landet i Havanna, ble flere titalls demonstranter fra organisasjonen Damas de Blanco, Damer i hvitt på norsk, pågrepet under en protestaksjon i Havanna. Organisasjonen, som er forbudt av cubanske myndigheter, ble dannet av konene til 75 menneskerettighetsaktivister, opposisjonspolitikere og regjeringskritiske journalister som ble arrestert i 2003.

Bilder viser hvordan politifolk bærer bort en rekke kvinner. Også en uavhengig journalist, Lazaro Yuri Valle Roca, ble pågrepet søndag formiddag, lokal tid.

Eksilcubanere i Miami: – Ingen endring før Castro har falt

BLE FJERNET: Kvinnene som demonstrerte ble fjernet av politiet. Foto: Adalberto Roque Afp

Mange cubanere ønsker å utnyttet besøket fra den amerikanske presidenten til å vise mangelen på menneskerettigheter på Cuba. Samtidig har folk som støtter myndighetene tatt til gatene i motdemonstrasjoner, melder flere nyhetsbyråer.

Obama har på sin side gjort det klart at han ønsker å møte dissidenter og regimekritkere, men han vil selv bestemme hvem han skal møte. Obama skal etter planen møte lederen for Damas de Blanco, Berta Soler, på tirsdag, ifølge New York Times.

Skal på baseballkamp

Søndag besøkte Obama også kardinal Jaime Ortega i Havannas katedral. Flere hundre mennesker hadde møtt fram og applauderte og ropte til den amerikanske presidenten, som også tok seg tid til å hilse på noen av de frammøtte.

Les også: Slik var det trøblete forholdet mellom USA og Cuba

LANDET I REGNVÆR: Michelle og Barack Obama måtte finne frem paraplyen da de sammen med sine to døtre Malia og Sasha ankom Jose Marti-flyplassen i Havanna søndag kveld. FOTO: Pablo Martinez Monsivais Ap

Mandag holder Obama og Castro en felles pressekonferanse. Dagen etter skal USAs president holde tale på Alizia Alonzo-teatret.

– Der får Obama anledning til å møte det cubanske folk, opplyste Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez på en pressekonferanse i forkant av besøket. Obamas tale blir sendt på TV.

Senere samme dag skal han på baseballkamp og se Tampa Bay Rays fra Major League Baseball møte det cubanske landslaget. Plassene på tribunene på denne kampen er imidlertid ikke åpen for alle, men kun for spesielt inviterte. De fleste inviterte er folk som er loyale til det sittende regimet i Cuba.

VG besøkte Cuba i 2014: Folk i Havanna ønsker USA velkommen

REGJERINGSVENNLIGE: Ikke alle på Cuba demonstrerer mot myndighetene. Denne gruppen har plakater med tekster som «Vi marsjerer alle for Fidel og Raul». Foto: Ueslei Marcelino Reuters

Munnkurv under besøket

Ifølge New York Times har flere cubanske journalister blitt ilagt strenge reguleringer av regimert i Cuba forut for besøket.

En reporter som arbeidet for et tort medieselskap forteller han han og kollegene for to uker siden ble tatt med inn på et rom, hvor de ble fortalt at dersom de publiserte noe om Obamas besøk til landet på sosiale medier, ville det føre til mer enn en smekk på hånda. Ingen bilder, kommentarer, intervjuer med utenlandske reportere var tillatt, ei heller å prate om dette med venner i private lag.

Trøblete forhold

Revolusjonen på Cuba i 1959 førte til et iskaldt forhold til USA, som hadde sterke interesser på øya. To år etter mislyktes et USA-støttet invasjonsforsøk fra øyas tidigere makthaver. I 1962 utplasserte Sovjetunionen atomraketter på Cuban noe som utløste den såkalte Cuba-krisen, en av de mest tilspissede og farlige under den kalde krigen og US.

USAs handelsblokade gjorde Cuba økonomisk avhengig av Sovjetunionen og Øst-Europa, og da jernteppet falt tidlig på 1990-tallet, gikk Cuba inn i en alvorlig økonomisk krise.

Kilde: NTB

HAVANNA: Turister i en klassisk amerikansk bil i Havanna, kjører forbi to cubanske og et amerikansk flagg, som henger fra en balkong. Foto: Ramon Espinosa Ap

Les også

 1. Det amerikanske flagget vaier på Cuba

  Til tonene av nasjonalsangen ble det amerikanske flagget heist for første gang på 54 år over ambassaden på Cuba.
 2. Her sto slaget om Cuba

  GRISEBUKTA (VG) For 53 år siden troppet 1500 CIA-trente…
 3. Slik var det trøblete forholdet mellom Cuba og USA

  Spenninger, verbale utfall og utallige drapsforsøk har preget forholdet mellom Cuba og USA gjennom et drøyt 50 års langt…
 4. VG på Cuba: Folk i Havanna ønsker USA velkommen

  HAVANNA (VG) Hermenegildo (60) står klar for å ta imot Cuba-lystne amerikanere.

Mer om

 1. Barack Obama
 2. Cuba

Flere artikler

 1. Barack Obama besøker Cuba i slutten av neste måned

 2. Fidel Castro: Cuba trenger ikke gaver fra USA

 3. Obama på Cuba: Blokaden vil bli avblåst

 4. Fidel Castro (90) er død

 5. Amerikanske selskaper inntar Cuba

Fra andre aviser

 1. Obama på Cuba: - En historisk mulighet

  Bergens Tidende
 2. Obama: - Hva skjer 'a, Cuba?

  Aftenposten
 3. Ingenting blir som før

  Bergens Tidende
 4. Obama: - Hva skjer 'a, Cuba?

  Fædrelandsvennen
 5. Castro irritert da han ble spurt om politiske fanger

  Aftenposten
 6. Obama talte Castro midt imot

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no