IMPONERT: Lege Tine Gregoor la spesielt merke til hvor solidarisk alle oppførte seg under terrorangrepet på metroen i Brussel.

IMPONERT: Lege Tine Gregoor la spesielt merke til hvor solidarisk alle oppførte seg under terrorangrepet på metroen i Brussel. Foto: Privat

Lege under Brussel-terroren: – Stans bilen. Jeg skal hjelpe

Lege Tine Gregoor satt i bilen på vei til jobb med mann og barn da hun hørte at en T-banestasjon var angrepet i nærheten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Stans bilen. Jeg skal hjelpe, sa hun til mannen, som fikk parkert bilen rett i nærheten av stasjonen Maalbeek hvor det nettopp var eksplodert en bombe.

Gregoor forteller hva som skjedde i et intervju med den nederlandske kringkasteren NOS, og som den belgiske avisen HLN gjengir.

– Jeg er lege!

Gregoor løp mot metrostasjonen hvor skadede mennesker strømmet ut.

– Jeg er lege! Forteller hun at hun ropte, før hun begynte å gi førstehjelp.

Hun fikk forbipasserende til å gi fra seg sjal og lommetørklær som hun kunne bruke til å forbinde sår. I mellomtiden dro hennes mann og barn for å finne håndklær.

Få oversikten: Dette vet vi om terrorangrepet

Ifølge legen utspant det seg fryktelige scener, mange var hardt skadet.

– Menneskene hadde veldig store skader, alle typer brudd, kjevebrudd, tarmer som hang ut ..., sier Gregoor i intervjuet med nederlandsk fjernsyn.

– Og da jeg skulle sette en sprøyte i en arm, kjente jeg at den var brukket mange steder, forteller hun videre.

Tirsdag 22. mars utførte minst tre terrorister to koordinerte bombeangrep i Brussel. Første angrep fant sted på flyplassen Zaventem klokken 08.00, før enda en bombe gikk av i en T-bane-vogn på stasjonen Maalbeek – litt over en time senere. Minst 31 mennesker mistet livet og rundt 270 ble skadet i angrepene.

– Krigsskader

Gregoor sier at det var fullstendig kaos.

– Jeg så krigsskader. Menneskene var fullstendig numne.

Legen forteller videre at hun mistet begrepet om tiden. I timevis holdt hun på å hjelpe de sårede mens ambulansene kjørte i skytteltrafikk.

Les også: Her slår politiet til mot bombeleiligheten

Hun fortalte sin historie til det nederlandske programmet Nieuwsuur – nyhetstimen – fordi hun ikke vil at angsten skal få regjere. Hun vil ha åpenhet, skriver HLN.

Gregoor forteller at hun er glad i byen sin, men at det har skjedd så mye, blant annet angrepet på Det jødiske museet i Brussel i 2014, den forhøyede terrorberedskapen i november i kjølvannet av angrepene i Paris, og nå dette.

Solidariske

Den unge legen la merke til hvor solidarisk alle oppførte seg under terrorangrepet på metroen.

– Dette skjedde i et europeisk distrikt hvor det er mange forskjellige nasjonaliteter. Men vi følte oss alle knyttet sammen, uavhengig av hudfarge, språk eller opprinnelse. Det var oss alle mot terroren.

Hun håper at angrepene ikke fører til splittelse i Brussel.

– Det multikulturelle er jo vår bys trumf. Vi må ikke la terroristene få viljen sin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder