Faizal 26 år fra Lahore i Pakistan venter i en uoffisiell leir på stranda i Lesvos. Han hevder han er truet i hjemlandet og ber om en sjanse til å søke asyl. Foto: Chryssa Panoussiadou

Faizal (26) frykter retur - ber om å få søke asyl i Hellas: Hellas starter retur av flyktninger og migranter til Tyrkia

LESVOS (VG) I havnen på øya Lesvos ligger tre tyrkiske ferger klare til å transportere flyktninger og migranter tilbake til Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG får opplyst at Frontex som overvåker EUs yttergrenser og gresk politi skal følge fergene i egne båter – fordi tyrkiske myndigheter ikke ønsker at de skal gå i land i Tyrkia. Nyhetsbyrået Reuters melder at den tyrkiske byen Dikili skal ta imot 750 returnerte migranter og flyktninger de neste tre dagene.

Chryssa Panoussiadou og Nilas Johnsen

Utenfor havnen i Lesvos ligger en uoffisiell leir opprettet av organisasjonen «No Borders». Her bor rundt to hundre migranter, nesten alle av dem menn, fra Pakistan, Algerie og Marokko. Trolig vil ingen av dem få mulighet til å få asyl i Hellas.

– Det er en forferdelig og veldig trist dag for oss, fordi vi er redde for at vi skal sendes til Tyrkia, slik alle snakker om, sier 26 år gamle Faizal fra Lahore.

Stor VG-spesial: Dette er Europas nye murer

VG møter han og vennen Zile (19) på Lesvos. Faizal sier han vil søke asyl i Hellas.

Det skal være chartret to eller tre ferger for å bringe flyktninger og migranter fra Hellas til Tyrkia. Denne fergen ligger ved havnen på Lesvos. Foto: Chryssa Panoussiadou

– Vi ville helst til Vest-Europa, men nå håper vi å få muligheten til å registrere en søknad her i Hellas. Jeg har brukt 2000 Euro og ofret så mye for å komme hit, vi vil ikke tilbake, sier han.

– Men EU sier at dere er migranter, ikke flyktninger, og at dere vil bli sendt til Tyrkia. Hva tenker du om det?

– Jeg er truet på livet hjemme i Pakistan, og kan ikke dra tilbake. Jeg tenker at vi alle er fredelige mennesker, som ønsker rettigheter og en mulighet til å leve frie liv, svarer Faizal.

– Vi kommer hit fra utrygge og farlige land. Jeg tenker at vi fortjener en sjanse til å forklare oss og søke om asyl, uansett om dere kaller oss migranter eller flyktninger.

Reuters melder at det mandag, tirsdag og onsdag daglig skal returneres 250 flyktninger og migranter fra Levos. Dette er øya som har hatt de største ankomstene siden den voldsomme strømmen av flyktninger og migranter over det østre Middelhavet startet for et år siden.

FRYKTER Å SENDES TIL TYRKIA: Faizal (26) og vennen Zile (19) forteller VG at de vil forsøke å nekte dersom de sendes til Tyrkia. Foto: Chryssa Panoussiadou

VG besøkte overfylt leir: Flyktingene bryter opp gjerdet for å protestere

Returene starter etter at EU ble enige med Tyrkia om en avtale som gjør at opptil 72.000 flyktninger kan sendes tilbake til Tyrkia. Til gjengjeld skal det sendes like mange kvoteflyktninger fra flyktningleire i Tyrkia og til EU-landene. Det er flyktninger og migranter som er kommet til Hellas fra 20. mars og senere som kan returneres med fergene.

Mer enn 5000 flyktninger har ankommet Lesvos fra 20.mars da avtalen om retur fra Hellas til Tyrkia trådte i kraft. Flere har slått seg ned i denne teltleiren. Foto: Chryssa Panoussiadou

Mindre enn ett døgn før transporten skal starte, er det stor usikkerhet rundt hvordan utvelgelse og transport skal foregå.

Reuters siterer et greske nyhetsbyrå som skriver at ferger er leid inn for å frakte flyktninger fra Lesvos til Dikili mandag morgen. Det skal være Frontex som har chartret fergene.

– Planleggingen er i gang, sier George Kyritsis, den greske regjeringens talsmann i forbindelse med migrasjonskrisen.

Det er det eneste han bekrefter. En talsmann for politiet på Lesvos sier ifølge Reuters at de lokale styrkene fortsatt venter på instruksjoner fra sentrale myndigheter.

VG har de siste dagene besøkt øya Chios, der det er i overkant av 1.500 migranter og flyktninger. Der har det de siste dagene vært svært kaotisk – nervene er i høyspenn, det har vært slåsskamper og rømminger fra interneringsleiren.

Ifølge Reuters skal flere hundre politibetjenter og migrasjonseksperter fra EU-land reise til de greske øyene for å håndtere returene kommende uke. Både Amnesty International og UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger, er sterkt kritiske til returavtalen mellom EU og Tyrkia.

Les også: Amnesty til VG: Tyrkia presser folk tilbake til Syria

Peter Sutherland som er FNs generalsekretærs representant for internasjonal migrasjon og utvikling, sier til avisen The Guardian at kollektiv deportasjon før asylsøknaden er individuelt vurdert, er brudd på internasjonale lover.

Sutherland slo i et intervju med BBC fast at internasjonale lover også krever at deportasjon bare kan skje til trygge land. Både UNHCR og Amnesty slår fast at Tyrkia har sendt flyktninger tilbake til Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder