KJEMPER: Donald Trump (nr. to fra venstre), Ted Cruz and John Kasich er de tre gjenværende kandidatene på republikansk side. Spørsmålet er nå om nominasjonskampen også vil fortsette under partiets landsmøte til sommeren. Her er de tre kandidatene fotografert sammen med Marco Rubio (t.v.), som trakk seg tirsdag, under en debatt i Miami i forrige uke. Foto: Carlo Allegri , Reuters

Dette kan stanse Trump

OSLO/MIAMI (VG) Donald Trump (69) fosser frem, men det er ikke umulig å hindre at han blir presidentkandidat.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eiendomsmogulen hadde all grunn til å være smørblid da han gikk på scenen i Palm Beach i Florida natt til i går. Han kunne erklære seier i «vinneren tar alt»-staten Florida, i tillegg til Illinois og Nord-Carolina – og sikre seg minst 177 nye delegater.

Ikke nok med det: Han sørget for at Marco Rubio trakk seg etter å ha blitt knust av Trump i hjemstaten.

Med sine 646 delegater totalt, har Trump sikret seg over halvparten av de 1237 delegatene han trenger for å få det flertallet han trenger for å bli Det republikanske partiets nominerte presidentkandidat på landsmøtet i juli.

Samarbeidsmulighet

Er det allerede kjørt for andre kandidater, eller kan forretningsmannens seiersferd stoppes?

Vanskelig, men det finnes fortsatt noen muligheter, mener eksperter.

En mulighet er at utfordrerne, Texas-senator Ted Cruz (45) og Ohio-guvernør John Kasich (63) samarbeider, mener kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen.

Han ser for seg to ulike skisser av et slikt samarbeid, det ene at Cruz stiller som presidentkandidat og Kasich som visepresident.

– Det er den mest streite måten, og at de driver valgkamp sammen, sier Snoen til VG.

Les også: Mot mulig landsmøtekaos for republikanerne

Det andre muligheten kan være at de deler de gjenstående statene (foruten vinneren tar alt-statene) mellom seg, og avtaler hvem som skal drive valgkamp der den andre godtar å holde seg unna og samtidig oppfordrer velgerne til å stemme på den andre.

– Er det vanskelig å stoppe Trump nå?

– Ja, det er vanskelig. Det forutsetter at de får til dette og at flesteparten av velgerne følger dem på det, sier Snoen.

Alternativ

Seniorforsker og USA-ekspert Hilmar L. Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret tror imidlertid ikke på samarbeid mellom Cruz og Kasich.

– Cruz vil helst se Kasich ut så raskt som råd, slik at han selv kan presentere seg som hovedalternativet til Trump. Men Kasichs Ohio-seier kompliserer veien videre for Cruz, sier Mjelde.

Ohio-guvernøren klarte å slå Trump i hjemstaten, og kunne dermed sikre seg alle de 66 delegatene natt til i går. Nominasjonsvalgene fortsetter frem til juni, og ifølge CNN trenger Trump å vinne rundt 60 prosent av de gjenværende delegatene.

Mjelde mener Trump fremdeles har muligheten å sikre flertall før landsmøtet.

– Men det blir utfordrende. De andre kandidatene må håpe på at det blir en uavklart situasjon på landsmøtet for i praksis har de ikke mulighet å ta ham igjen, sier Mjelde.

Hvis Trump ikke får flertall i forkant, må ting avgjøres på landsmøtet gjennom forhandlinger og avstemninger.

Fikk du med deg? Clinton og Trump er nattens store vinnere

Opprør

– Det er vanskelig demokratisk sett at andre enn Trump eller Cruz skulle bli kandidat siden det er de to som gjør det klar best i nominasjonsløpet. De har vunnet 70-80 prosent av stemmene i hele vår, sier Mjelde. Han tror heller ikke at de to vil finne seg i noe annet.

– Det vil bli totalt opprør. Da kan man se for seg at Trump og Cruz slår seg sammen på en eller annen måte hvor for eksempel Trump blir presidentkandidat og Cruz visepresidentkandidat, sier Mjelde.

Ny avstemning

Kyle Kondik ved Univeristy of Virginia Center for Politics sier at mange nå tror at det går mot en såkalt «brokered convention» – en situasjon der det ikke er oppnådd flertall til landsmøtet og delegatene må stemme på nytt.

– Men det er 19 delstater igjen, så denne konklusjonen kan være prematur, sier Kondik til VG.

Han påpeker også at det er 40 dager mellom det siste nominasjonsvalget og landsmøtet – god tid til heftige forhandlinger.

– Hvis situasjonen er slik at Trump har flere hundre flere delegater enn kandidat nummer to og har flere enn tusen delegater, vil det være ytterst vanskelig å nekte ham nominasjonen.

Det ble tidligere denne måneden kjent at Mitt Romney, som var Republikanernes nominerte presidentkandidat i 2012, jobber med å finne ut hvordan Trump kan stoppes på landsmøtet.

– Delegatene som har støttet kandidater som har suspendert sine kampanjer, blir fristilt og kan støtte andre kandidater. Hvis Cruz får støtte fra de fleste av Rubios delegater, kan det bli mulig for ham å gå forbi Trump, spesielt i andre avstemning, sier USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda of fortsetter:

Kommentar: Trump - kongen av New York

Tror ikke på samarbeid

– Hvis igjen får flertall i første runde, blir det en ny avstemning der delegater som først stemte på én kandidat, for eksempel Trump, kan velge å stemme på andre kandidater.

Trump kan også velge å stille som uavhengig presidentkandidat.

– Men det er veldig vanskelig siden partiene har overlegne ressurser og er til stede i alle de 50 statene. Såkalte tredjekandidater har gjerne oppslutning spredt tynt utover og er ikke store nok til å vinne nasjonalt. Valgordningen favoriserer de store og etablerte partiene på flere vis, sier Hilmar L. Mjelde.

VG-kommentator og tidligere USA-korrespondent Anders Giæver tror også at et samarbeid mellom de to republikanske utfordrerne Cruz og Kasich kan være en mulig utvei for republikanerne.

– Siste sjanse er om partiet klarer å hindre ham i å nå 1237 kandidater, slik at han ikke får rent flertall, sier Giæver.

– Dette, kombinert med at Cruz og Kasich stilte sammen som president- og visepresidentkandidat kan muligens klare en åpning på landsmøtet. Men det republikanske partiet vil være så sterkt splittet, at det kan bli vanskelig å vinne noe valg på en slik måte, utdyper han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder