BER RUSSLAND HOLDE OPP: Jens Stoltenberg, generalsekretæren i NATO, sier at Russland underminerer fredsprosessen i Syria. Foto: Yves Herman , Reuters

NATO-sjefen til Putin:
Krever bombestopp i Syria

OSLO/BRUSSEL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at Russland har et tungt medansvar for at titusenvis av syriske flyktninger nå rømmer desperat mot grensen til Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Russland gjør en desperat situasjon enda verre, sier Stoltenberg etter ytterligere et døgn med tung russisk bombing mot den syriske opposisjonen i områdene rundt millionbyen Aleppo.

NATOs forsvarsministere som møtes onsdag og torsdag i Brussel, skal bestemme om militæralliansen kan bidra til å dempe flyktningkrisen i Midtøsten.

Tyrkia og Tyskland har sammen har sammen bedt NATO engasjere seg for å hindre menneskesmuglingen over havet til Hellas.

Undergraver

Samtidig trapper Stoltenberg opp ordbruken mot Russland:

– De intense russiske flyangrepene, i hovedsak mot opposisjonens styrker, undergraver forsøkene på å få til våpenhvile. De driver titusener av flyktninger mot Tyrkias grense, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i Brussel torsdag ettermiddag.

Flyktningene som strømmer mot grensen til NATO-landet Tyrkia, på desperat leting etter sikre områder, har brutt opp etter at president Assads styrker med russisk flystøtte startet en offensiv mot Aleppo samtidig som fredsforhandlingene var ment å starte i forrige uke.

Les også: Hele vår eksistens er truet

Tyrkia har allerede mottatt 2,5 millioner flyktninger fra nabolandet.

– Mange av flyktningene som nå tar seg mot grensen til Tyrkia, bryter nå opp for tredje eller kanskje fjerde gang på leting etter et trygt oppholdssted, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland til VG.

Leire på syrisk side

Flyktninghjelpen, Røde Kors, Røde Halvmåne og flere bygger nå ut lekrere som allerede er fulle av flyktninger på syrisk side av grensen mot Tyrkia. Også Tyrkia sier at de er ønsker å hjelpe flyktningene, men da helst på syrisk side.

Les også: Dette er de syriske fredsforhandlingene.

– Vi forsøker å hjelpe dem der de er, men vi kan ikke garantere dem sikkerhet inne på syrisk side, Det er alltid en risiko for at de på nytt kommer i kryssild dersom angrepene fortsetter, sier Egeland.

Møter seg selv

Han sier at organisasjonene på nytt har bedt både Tyrkia og Jordan om å åpne grensene slik at flyktningene kan komme seg ut av de høyst usikre syriske grenseområdene.

– Vi gjør det, men her møter europeiske politikere seg selv i døren: Land som Danmark og Norge forsøker å gjøre det mest mulig utrivelig å flykte mot Europa, men krever samtidig at flere må få hjelp i regionen og i nabolandene, sier Jan Egeland.

Møter i München

USA og Russland er enige om å møtes i München kommende torsdag innenfor sammen av den internasjonale kontaktgruppen for Syria, hvor man igjen vil forsøke å bli enig om vilkårene en våpenhvile.

Dit reiser også FNs fredsmegler for Syria, Staffan de Mistura, for å undersøke viljen til å starte opp igjen de hittil resultatløse fredsforhandlingene som han er utpekt til å lede.

Les også: En halv million isolert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder