HØYSIKKERHET: Kronprinsparet ble eksortert til sykehuset av sikkerhetspoliti. Slik så det ut minutter etter at de hadde gått inn til fødselsavdelingen på «Karolinska». Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX

Sveriges tronfølger er født

Kronprinsesse Victoria kjørt til sykehuset i natt

(VG Nett) Kronprinsesse Victoria (34) og prins Daniel (38) har blitt foreldre til en jente.

  • Tim Peters
  • Masha Dundic
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Prins Daniel holdt pressekonferanse klokken 07. Han kunne fortelle at en liten prinsesse ble født i natt.

En veldig lykkelig og stolt Daniel kunngjorde at den lille jenta kom til verden like før klokken halv fem natt til i dag.

Kronprinsesse Victoria forlot 00.20 i natt Haga slott i sin private bil, tett fulgt av to biler fra det svenske sikkerhetspolitiet.

Ti minutter senere ankom følget sykehuset «Karolinska», rett nord for Stockholm, der de ble mottatt av leger fra fødselsavdelingen.

- Det er ingen overraskelse at dette kommer nå. Vi har hatt en høy beredskap for at dette skulle skje i disse dager, sa Ternert til Aftonbladet.

Den svenske Kongen og Dronningen har ikke vært tilstede ved fødeselen, men prins Daniel er på plass ved Victorias side.

SEND DIN GRATULASJON TIL DET LYKKELIGE PARET HER

Så snart de kongelige var innefor døren, begynte politiet å sikre området rundt fødselsavdelingen.

Sykehuset bekrefter overfor pressen at kronprinsessen er innlagt ved barselsavdelingen deres, men vil ikke kommentere saken utover det.

Barnet vil bli tronarving i Sverige, og den neste i rekken etter kronprinsesse Victoria.

Også i Norge fryder kongeentustiastene seg allerede. Hoffreporter og kongeekspert Kjell Arne Totland er i fyr og flamme over nyheten:

- Dette er spennende! Jeg ble oppringt fra kolleger i Stockholm om at fødselen nå var i gang - og Victoria på plass på fødeklinikken. Lenge trodde jeg faktisk hun skulle føde på sin gudfars, kong Haralds, fødselsdag. Nå venter vi alle i spenning!

Saken fortsetter under bildet ...

PÅ SYKEHUSET: Kronprinsesse Victoria og hennes Daniel har i utgangspunktet termin ved månedsskiftet. Her fra bryllupet deres. FOTO: MATTIS SANDBLAD/VG


Sykehuset har forberedt seg lenge

Kronprinsessen og prins Daniel hadde i utgangspunktet ikke termin helt enda.

- Det er jo så nære nå. Man vet ikke. Selvfølgelig, det blir jo i slutten av februar, månedsskiftet mars. Men jeg mener, det vet man jo ikke hva innebærer. Den kan komme nå. Den kan komme senere, sa kronprinsesse Victoria for snaue to uker siden.

Paret, svenskene og sykehuset har uansett forberedt seg grundig i lengre tid.

Allerede på fredag sperret sykehuset av store deler av parkeringsplassen, angivelig for å gjøre plass til mediene når fødselen startet.

På søndag ble politiet observert mens de jobbet på samme sted. De sa da til Aftonbladet at de forberedte og planla veisperringer, samtidig som de undersøkte at ambulansene fortsatt ville komme frem i det ventede mylderet av tilskuere og presse.

Det var i august ifjor at det ble kjent at paret ventet sitt første barn.

I september avlyste kronprinsessen en tur til USA, i forbindelse med graviditeten. Prins Daniel har siden det i stor grad tatt seg av representasjonsoppdragene alene.

Senest på onsdag ettermiddag deltok han på et arrangement, der han skal ha vært i strålende humør, og selvsagt ble spurt om den forestående fødselen:

- Alt er veldig bra, sa han til Aftonbladet.

Og mens du venter på nyheter om den nye kongelige, kan det være fint å ta et tilbakeblikk på kronprinsparets eventyrbryllup i 2010:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder