Syrian President Bashar al-Assad gestures during an exclusive interview with AFP in the capital Damascus on February 11, 2016. / AFP / JOSEPH EID Foto: Joseph Eid , Afp

Russland advarer Assad mot å hindre våpenhvile

Russland har hjulpet Bashar al-Assad med å snu krigen i Syria, og nå bør presidenten stille seg bak Russland i fredsforhandlingene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier Russlands FN-utsending Vitaly Churkin.

Syrias president Bashar al-Assads har tidligere uttalt at han vil kjempe til han har reetablert kontrollen over hele landet, skriver Reuters.

I et intervju med den russiske avisen Kommersant sier Churkin at et ønske om å ta tilbake kontrollen over hele landet, vil gjøre at krigen får leve videre på ubestemt tid.

FN-utsendingen hevder Russland ønsker en fredelig løsning for Syria.

Disse uttalesene er blant de første tegnene til gnisninger i samarbeidet mellom Syria og Russland i krigen.

– Russland har investert svært mye i denne krisen, både politisk, diplomatisk og nå også i militær forstand. Derfor ønsker vi selvsagt at Bashar al-Assad følger opp det, sier Churkin til Kommersant. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Derfor er våpenhvile i Syria nesten umulig

Vil ha våpenhvile 1. mars

Churkin forteller at han først hørte al-Assads uttalelse på TV, og at de stemmer dårlig overens med det Russland ønsker å få til.

– Diskusjonen handler om å få til en våpenhvile, en stans i kamphandlingene i overskuelig fremtid. Det er det vi jobber med, sier Churkin.

Russland ønsker en våpenhvile fra 1. mars. Russland begynte bombingen av Syria i september i fjor, og har siden fått mye kritikk for å treffe alt annet enn IS-mål.

Jens Stoltenberg: – Russlands bombing styrker Syria

– Galt å styrte Assad

Til tross for Bashar al-Assads utspill om å fortsette krigføringen, er Russlands viseutenriksminister Gennady Gatilov tydelig på at det vil være feil å avsette presidenten.

– Hvis han går av nå vil Syria bli ødelagt som nasjon. Jeg tror vi er enige om dette, til og med amerikanerne, sier han til tyske Spiegel, ifølge Russia Today.

Syrisk opprørsleder til VG: Vil ikke forhandle før bombingen stopper

Viseutenriksministeren bekrefter også at Russland ikke vil trappe ned bombingen underveis i fredsforhandlingene.

– Vi kjemper mot terroristgrupper som IS, al-Nusra-fronten og andre organisasjoner med båd til al-Qaida. Bombeangrepene mot terroristgrupper vil fortsette uansett om vi får til en våpenhvile i Syria, sier han.

Nær 40 drept i USA-ledet angrep

Minst 38 mennesker er drept i amerikanskledede luftangrep i den syriske Hasaka-provinsen i løpet av de to siste dagene, ifølge en syrisk eksilgruppe, melder NTB.

Tallene omfatter minst 15 sivile som ble drept da angrepene rammet et bakeri i byen al-Shadadi nær grensen til Irak tirsdag, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) torsdag.

Al-Shadadi er et viktig knutepunkt for Den islamske staten (IS). Hvis den ytterliggående islamistgruppa mister kontrollen over byen, vil det føre til isolasjon av Raqqa, som regnes som IS' «hovedstad».

SOHR baserer sine tall på et stort kildenettverk på bakken i Syria. Den USA-ledede militæralliansen mot IS har ikke kommentert meldingene.

PS: Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland, som leder en arbeidsgruppe som skal jobbe for å levere sårt tiltrengt nødhjelp til beleirede områder i Syria, sier til NTB at FN håper å få levert nødhjelp til alle de beleirede områdene i Syria innen én uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder