POLITI OVER ALT: Unntakstilstanden i Frankrike innebærer at politiet har mer makt. Flere er nå kritiske til de svekkede rettighetene til folk flest. De neste årene skal det opprettes 5000 nye politistillinger i landet. Foto: Nora Thorp Bjørnstad , VG

Fremdeles unntakstilstand etter Paris-terroren: – Frankrike er en politistat

PARIS (VG): I Paris går fortsatt jakten på terrorister på høygir. – Vi lever i en politistat med konstant overvåkning, sier en av landets mest kjente advokater.

  • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over fire år gammel

– Frankrike er i krig, sa president Hollande etter terrorangrepene 13. november. En uke senere hadde han våpenet klart: En massiv opprustning av politiet og en utvidelse av politiapparatets rettigheter i form av en unntakstilstand. Denne uken ble det vedtatt at unntakstilstanden skal utvides ytterligere tre måneder, til 26. mai.

VG spesial: Alt om terrorangrepene i Paris

Nå mener mange franskmenn at jakten på terrorister er i ferd med å ødelegge landet.

– Frankrike i dag er en politistat. Den franske regjeringen har gitt fra seg all makt til politiet, uten hensyn til borgernes grunnleggende friheter, sier advokat Jean- Jacques Gandini til VG.

Han er tidligere leder for den nasjonale advokatforeningen i Frankrike.

KRITISK: Tidligere leder for den franske advokatforeninga, Jean-Jacques Gandini, er dypt bekymret for hva det gjør med Frankrike å være i en konstant unntakstilstand. Foto: Privat ,

- Redd for myndighetene

Enhver som har besøkt Paris i vinter, har sett at mengden politi i gatene er slående. Går du inn i ett av byens kjøpesenter, blir du ransaket av vakter og må levere vesken din til kontroll.

– Jeg vet om flere som har blitt stoppet på gaten uten grunn. Det gjelder særlig dem med «muslimsk utseende», forteller Delphine Chedorge (44) til VG.

Hun spiser lunsj på en av kafeene som ble angrepet av terroristene den skjebnesvangre fredagen i november. Nå er kafeen Le Carillon igjen åpen, og gjestene er tilbake.

IKKE REDD FOR TERRORISTENE, MEN FOR MYNDIGHETENE: Tilbake på en av kafeene som ble utsatt for terror den 13. november, Le Carillon, er Delphine Chedorge ( 44) redd for hva unntakstilstanden gjør med samfunnet. Foto: Nora Thorp Bjørnstad , VG

– Etter angrepene har jeg ikke vært redd for terrorister. Det jeg er redd for er hva makten nå gjør med samfunnet vårt, sier Chedorge.

Tusenvis av husransakelser

En uke etter terrorangrepene i november, stormer mellom 30 og 40 politimenn i full stridsutrustning halal-restauranten Pepper-Grill i Paris-forstaden Saint-Ouenl'Aumône. De roper til gjestene at de skal legge hendene på bordene. I kjelleren sparker de inn dørene, mens eieren forgjeves forsøker å si at han gjerne ønsker at de bruker dørhåndtaket på den ulåste døren.

MOTSTAND: Ved Place de la Republique har noen satt opp en plakat med teksten «Unntakstilstand? Forvent motstand!» Foto: Nora Thorp Bjørnstad , VG

Den 19. november kl. 04.30 sprenger spesialpoliti opp døren på en leilighet i Nice. Den tilhører et tunisisk ektepar. Eksplosjonen er så kraftig at den skader datteren deres på seks år. Politiet er ikke særlig høye i hatten når de innser at det var feil adresse. Unntakstilstanden gir politiet mulighet til å utføre slike aksjoner uten å oppgi hvorfor.

På bloggen La Vu de l´interieur er det listet opp hundrevis av slike tilfeller. Denne bloggen er drevet av journalister i den kjente avisen Le Monde, som kontinuerlig følger hva unntakstilstanden gjør med franskmenns hverdag. De holder også telling på hvordan politiet bruker den utvidede makten de nå har. Blant annet har over 3000 husransakelser funnet sted siden 26. november.

Samleside: Terrorangrepene i Paris på video

I strid med menneskerettighetskonvensjonen

– Ja, det er virkelig politi over alt i Paris nå. Men jeg forteller meg selv at det må være til det beste for oss. Vi er «surveillé et protegé»(overvåket og beskyttet), sier 19 år gamle Sarah Zajtmann når VG treffer henne på gaten i den franske hovedstaden.

DEN ENESTE LØSNINGEN: 19 år gamle Sarah Zajtmann merker at det franske samfunnet er mer stresset under overvåkningen, men mener det er for borgernes beste. Foto: Nora Thorp Bjørnstad , VG

– Det er ikke overraskende at meningsmålinger i dagene rett etter terroren viste at det franske folket støttet et slikt ekstremt tiltak som unntakstilstand er. Men nå må vi spørre oss hva det egentlig gjør med vår egen rettssikkerhet, sier advokat Gandini til VG.

Også menneskerettighetsorganisasjoner og eksperter fra FN har uttrykt sin bekymring over den langvarige bruken av unntakstilstand, skriver avisen The Guardian. Særlig er organisasjonene bekymret over rettssikkerheten til muslimer, og folks rett til å fritt uttrykke seg gjennom demonstrasjoner i gatene.

Burde gjort som Stoltenberg

Advokat Jean-Jacques Gandini mener den franske statsministeren og presidenten burde latt seg inspirere av andre europeiske statsledere som har opplevd terror, og trekker frem Jens Stoltenberg.

– Jeg mener Stoltenberg statuerte et veldig godt eksempel. Hans svar etter Anders Behring Breivik utførte terrorangrepene 22. juli var å oppfordre til mer demokrati og mer toleranse. Det er en ideologisk seier til terroristene når vi i Frankrike svarer med et samfunn som ligner på terroristenes totalitære verdenssyn, sier Gandini til VG.

BURDE SETT TIL STOLTENBERG: Jens Stoltenberg gjorde det rette da han oppfordret til demokrati og toleranse etter terrorangrepene mot Norge. Den franske presidenten og statsministeren burde latt seg inspirere av han, mener advokat Jean-Jacques Gandini. Foto: Marte Vike Arnesen , VG

Les også

Mer om

  1. Terrorangrepet i København
  2. Frankrike
  3. Jens Stoltenberg
  4. Internasjonal politikk

Flere artikler

  1. Frankrike kan innføre Israels strenge sikkerhetsrutiner

  2. Upopulær Hollande tar krisegrep mot terrorfaren

  3. «Jupiter» varsler radikale endringer for Frankrike

  4. President Emmanuel Macron varsler radikale endringer for Frankrike

  5. Le Pen: – Frankrike ikke ansvarlig for massepågripelser av jøder i 1942

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder