VERDENSKJENT: Alexandrov-koret under en konsert i Moskva i mars i år.
VERDENSKJENT: Alexandrov-koret under en konsert i Moskva i mars i år. Foto: AP

64 kormedlemmer på det styrtede flyet: Dette er Alexandrov-koret

UTENRIKS

Minst 64 av personene på passasjerlistene i det styrtete, russiske militærflyet, var musikere i det verdenskjente koret Alexandrov-ensemblet.

Publisert: Oppdatert: 25.12.16 14:00

BBC siterer nå forsvarsministeriet i Russland på at det var 65 medlemmer fra Alexandrov-ensemblet med i flyet som styrtet utenfor Sotsji natt til 1. juledag.

Koret er godt kjent, og har siden starten i 1928 reist rundt og holdt forestillinger for å oppildne landets soldater. Tidligere meldinger har indikert at det var 64 medlemmer om bord.

Mannskoret ble stiftet under Sovjet-tiden, og er den russiske hærens offisielle kor.

Bakgrunn: Fly med 92 personer styrtet i Svartehavet

Det er oppkalt etter gruppens første korleder: Alexander Vasiljevitsj Alexandrov, som ledet koret fra begynnelsen i 1928, og som blant annet har komponert den russiske nasjonalsangen.

Alexandrov døde i 1946.

Vunnet internasjonale priser

Sammen med MVD-ensemblet, som er det andre kjente armeensemblet, er koret den eneste gruppen med rett til tittelen «Red Army Choir», skriver NTB.

Koret har vunnet flere internasjonale priser for sin musikk, ifølge Wikipedia-siden.

På 1990-tallet innledet de et samarbeid med rockegruppen Leningrad Cowboys, som gjorde at koret gjorde enda større suksess.

Var på flyet: «Dr. Liza» hadde med nødhjelp til syrisk sykehus

Gjennom størsteparten av historien sin, har koret vært et mannskor, men siden 1990-tallet har kvinnelig militærpersonell blitt inkludert som sopraner.

Utelukker terrorisme

Det russiske militærflyet med 92 eller 93 personer om bord (det er foreløpig forskjellige meldinger om dette) forsvant fra radaren kort tid etter avgang fra Sotsji.

1. juledag ble det funnet både vrakrester og en død person få kilometer fra kysten.

Årsaken til flystyrten er ennå usikker, men russiske myndigheter utelukker at det er snakk om terrorisme, ifølge AP.

Flyet tilhører det russiske forsvarsdepartementet, og var på vei til en russisk base i Latakia i Syria. Der skulle koret holde konsert for russiske styrker i forbindelse med deres nyttårsfeiring, ifølge AFP.

Her kan du lese mer om