KANSKJE SLIK?: Denne illustrasjonen viser hvordan det kan se ut på en jordlignende planet. Det røde lyset kommer fra den røde dvergstjernen Proxima Centauri, som er stjernen nærmest planeten som nå skal være oppdaget. Foto: Illustrasjon: CfA / David Aguilar

Ødegaard og Sannes i ekstase over angivelig funn av jordlignende planet: - Ekstremt spennende!

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard mener funnet av det som skal være en jordlignende planet kan sikre menneskehetens fremtid.

Caroline Isabell Ørvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Astronomer har funnet en planet som ligner på jorden i en beboelig sone rundt Proxima Centauri, stjernen som ligger nærmest vårt solsystem, melder det tyske magasinet Der Spiegel.

Ifølge magasinet har forskere aldri oppdaget en jordlignende planet så nærme jorden og at funnet offisielt vil bli kunngjort i slutten av august.

NRK omtalte det påståtte planetfunnet tidligere i dag, og skriver at både nyhetsbyrået AFP og Space.com har kontaktet observatoriet i Chile som skal ha gjort funnet. De ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte funnet.

Les også: Solsystemet kan ha en ukjent planet

– Kan sikre menneskeheten

Den hittil navnløse planeten beveger seg ifølge Spiegel tilsynelatende i gunstig avstand til Proxima Centauri, slik at det er en mulighet for at det eksisterer flytende vann på planeten – et viktig krav for at liv skal kunne eksistere.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og Science Fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes karakteriserer det mulige funnet som «sensasjonelt, enestående og historisk».

– Planeten vil bli et opplagt reisemål for fremtidens første interstellare ferd, og kan gjøre det mulig å sikre menneskehetens fremtid uavhengig av farer som kan true i vårt eget solsystem, sier Sannes.

SENSASJONELT: Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes karakteriserer det mulige funnet som «sensasjonelt, enestående og historisk». Foto: Jo Straube/VG

Det er astronomer som arbeider med «Pale Red Dot»-prosjektet som skal ha gjort funnet av den jordlignende planeten. Pale Red Dot er et vitenskapelig prosjekt som forsøker å finne jordlignende planeter rundt vår nærmeste nabostjerne. Dette kan de altså nå ha lykkes med.

– Siden planeten befinner seg i beboelig sone, kan det teoretisk være livsformer der. Vi har ingen formening om hva slags liv som kan eksistere før vi vet mer om klimaforholdene, sier Ødegaard.

Fikk du med deg denne? Her faller meteoren over Sør-Norge

– Ekstremt spennende

Ødegaard og Sannes skriver at tidligere undersøkelser har gitt forsiktige tegn på at en jordlignende planet kan befinne seg i beboelig sone rundt denne stjernen, men at forstyrrelser fra stjernen har gjort det umulig å vite om planeten faktisk finnes.

De to påpeker at for å føre menneskeheten som art videre er vi på veldig lang sikt avhengig av å kunne bosette oss på andre planeter. Da snakker vi om et tidsrom på opptil 8 milliarder år.

På kort sikt er det kometer, pandemier og stormer på solen som kan true vår eksistens.

– Dette er en ekstremt spennende oppdagelse vi har ventet lenge på. Det betyr enormt mye for menneskeheten. Innen cirka 100-150 år vil vi ha kunnskap til å bygge et romskip som kan reise til denne planeten og tilbake på 25 år, sier hun.

NASA: Kan ha funnet beboelig planet

Ødegaard og Sannes mener det er liten grunn til å tvile på funnet, selv om resultatene foreløpig ikke har blitt offentliggjort.

– En oppdagelse av en planet rundt vår nærmeste nabostjerne forventes å bli et vendepunkt i menneskehetens historie og vil bli en stor motivasjonsfaktor for å reise til et fremmed solsystem, har Sannes og Ødegaard tidligere skrevet på nettstedet Astroevents.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder