KONTROVERSIELL: Hun blir beskyldt for å representere "mørke krefter" og høyreekstremister. I dag måtte Frauke Petry fra partiet Alternative für Deutschland svare på spørsmål fra pressen i Berlin. Foto: Michael Sohn , Ap

Omstridt tysk partileder beskyldes for «mental brannstifting»

Forsker: En høyreradikal formel å spre frykt for utlendinger

BERLIN (VG): Høyreekstremister jublet da et flyktningmottak i Øst-Tyskland sto i brann i helgen. Borgermesteren legger skylda på lederen for de høyreradikale, men selv tar hun ingen kritikk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hun har blitt kalt Tysklands mest forhatte kvinne etter uttalelser om å i ytterste fall skyte mot flyktninger for å hindre ulovlig grensepassering. I dag ble hun også anklaget for å være ansvarlig for en brann i et flyktningmottak.

Da VG møtte partileder Frauke Petry på en pressekonferanse i Berlin mandag, viste hun ingen tegn til at slike beskyldninger går inn på henne.

– Latterlige anklager

Flammene sto opp etter veggene på flyktningmottaket i byen Bautzen natt til søndag. Utenfor sto det folk og så på brannen mens de jublet og frydet seg, sa politifolk på stedet til The Sun. Nå blir brannen etterforsket som ildpåsettelse, og politiet mistenker at høyreekstreme står bak. Dette er det siste i en rekke av angrep mot flyktninger i Tyskland.

– Det er sånne som Frauke Petry som driver med mental brannstifting vi må bekjempe, uttalte borgermesteren i byen med det brannrammede flyktningmottaket, Alexander Ahrens Widerstand til n-tv.

Frauke Petry svarte på påstandene mandag ettermiddag.

– Beskyldningene om at jeg oppfordrer til brannstifting er så latterlige at jeg ikke en gang vil kommentere det. Det må være mulig å si at vi har et stort problem med migrasjon i Europa i dag og at vi selv skal kunne bestemme hvem og hvor mange som skal få komme hit, uten å bli anklaget for lovbrudd, sier Frauke Petry til VG.

I FULL FYR: Brannmannskaper slukker flammene på det tidligere hotellet i Bautzen fredag i forrige uke. Hotellet skulle benyttes til å ta imot flyktninger. Foto: , EPA

Bekymret for Norge

Hun er udiskutabelt kontroversiell, men lederen for det høyreradikale partiet Alternativ for Tyskland (AFD) har mange med seg. Hennes parti ville blitt tredje størst i Tyskland med hele 12 prosent av stemmene dersom det var valg i dag, ifølge Bild.

Likevel, hun er overbevist om at flyktningene som nå kommer til Europa vil endre landene til det verre. Hun er også bekymret for Norge.

– Ingen skal bagatellisere hvilken trussel flyktningstrømmen utgjør for Norge. Flyktningene bringer med seg en serie med problemer som vi nå må se å finne gode løsninger på, fort. Selv om Tyskland er et større land med flere flyktninger enn Norge, ville jeg tatt på dypeste alvor de utfordringene også Norge nå står ovenfor, sier lederen for det høyreradikale partiet til VG.

Postdoktor Cathrine Thorleifsson ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO ,

– Høyreradikal formel

– Dette er en høyreradikal formel – å spre frykt for utlendinger og hevde at Tyskland og Vesten står overfor en kollaps. En del av formelen er også å kreve en unntakstilstand.

Dette sier sosialantropolog Cathrine Thorleifsson. Hun er postdoktor ved Universitetet i Oslo og forsker på blant annet fremveksten av de høyreradikale partiene i Europa. Hun mener at det er typisk for de høyreradikale å fremstille immigrantene som en ensartet gruppe, og å spre frykt for at de er en trussel for sikkerheten, at de ødelegger økonomien og at de ødelegger kulturen:

– Alternativ für Deutschland ble etablert som en protest mot Angela Merkels håndtering av Eurokrisen. Nå har de fått flyktningstrømmen på toppen av dette, og er vel oppe i 12 prosent på meningsmålingene.

Hun mener at måten Frauke Petri svarer VG på, er et eksempel på høyrepartienes retorikk:

– Det skumleste er at når man spiller på frykt, kan dette fungere som en katalysator for voldelige handlinger. Det er også typisk å uttale seg såpass vagt om hvilke problemer flyktninger og innvandrer faktisk utgjør, og knapt ha noen forslag til hvordan de som gis opphold, skal integreres, sier Thorleifsson.

– OGSÅ NORGE TRUES: Strømmen av migranter truer hele Europa og er et alvorlig problem også for Norge, sa lederen for de høyreradikale da VG møtte henne i Berlin i dag. Foto: Nora Thorp Bjørnstad , VG

– Flere flyktninger enn høyreekstremister

Frauke Petry har endret tonen i tysk politikk til mer aggressiv. Mange har gått offentlig ut og kalt henne og partiet farlige, og kritisert dem for ikke å ta avstand fra «mørke krefter». SPD-leder Sigmar Gabriel har tatt til orde for at AfD burde overvåkes av den statlige sikkerhetstjenesten.

Parallelt med at partiet hennes har steget i popularitet og blitt Tysklands tredje største, har angrep mot asylmottak blitt femdoblet på ett år.

– Hva mener du er den største trusselen mot Europa nå, høyreekstremister eller flyktninger?

– Vel, det er i hvert fall langt færre høyreekstremister enn det er flyktninger. Dessuten er ikke Alternativ for Tyskland et høyreekstremt parti. Vi er demokratiske og vi tar til orde for at vi må få kontroll på denne pågående migrasjonsstrømmen som truer både våre verdier, vår religion og vårt livssyn. Dersom Europa skal ta imot flyktninger, må det være opp til oss å bestemme hvem som skal komme og hvor mange, sier Petry til VG.

BESKYLDES FOR Å LEGITIMERE HØYREEKSTREMISME: Partiet Alternativ for Tyskland anklages for å bygge opp under fremmedfrykt og høyreekstremisme. Den siste tiden har det vært mange Pegidademonstrasjoner i landet. Her fra Duisburg. Foto: Fredrik Solstad , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder