BEKYMRET: Kystvakten reddet søndag 20 personer som forsøkte å ta seg over den engelske kanal. Foto: GRAHAM MITCHELL/ SPLASH NEWS

Frykter flyktningtragedier i Den engelske kanal

Den franske kystvakten advarer mot ulykker som sett i Middelhavet, etter at mennesker smugles med små båter gjennom sundet fra Frankrike til England.

 • Silje Fjeldstad
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

Søndag måtte den franske kystvakten redde 20 personer utenfor kysten av Storbritannia. Om bord var 18 albanere og to briter som forsøkte å ta seg over Den engelske kanal med en liten båt.

– Jeg er svært bekymret. Jeg har snakket med noen innbyggere i morges, og de er like bekymret som meg over hvor mange som kommer til å prøve å ta seg over kanalen, forteller Roger Wilkins til Sky News.

Han er leder av meninghetsrådet i det lille tettstedet Dymchurch i Kent, sørøst i Storbritannia. Dymchurch ligger på andre siden av sundet fra den franske havnebyen Calais der myndighetene det siste året har brukt bulldosere for å jevne flyktningleire med jorden.

Mindre båter

Det er tidligere funnet to forlatte båter på stranden i Dymchurch, og politiet i Storbritannia tror menneskesmuglere tyr til nokså små båter, fordi myndighetene i større grad hindrer flyktninger å ta seg til England på ferger eller gjennom tunnelen som har inngang fra den franske havnebyen Calais.

Bakgrunn: Derfor kom de til Calais

Politiet anslår at menneskesmuglerne tar opp til 12.000 Euro for å smugle mennesker til England.

Frykter hundrevis døde i Middelhavet

Flyktninger som omkommer i desperate forsøk på å ta seg til land på små og utrygge båter har den siste tiden vært ett av Europas største problemer. Etter at EU og Tyrkia ble enige om en flyktningavtale, har strømmen av flyktninger og migranter som reiste til de greske øyene stoppet opp.

Likevel har over 10.000 personer blitt reddet fra synkeferdige og overfylte båter lenger øst i Middelhavet, mellom Libya og Italia, den siste tiden. Flere hundre har også mistet livet.

Høysesongen for flyktninger som strømmer over Middelhavet er nå i gang, som følge av varmere vær og roligere sjø.

– At det blir en vanskelig sommer, er det ingen tvil om. EU er bekymret, vi er bekymret, og ikke minst Italia er bekymret for hva de neste ukene og månedene vil bringe, uttalte utenriksminister Børge Brende (H), til VG for noen dager siden.

ITALIA: Ber Libya stenge grensene

FN anslo i går at så mange som 700 flyktninger og migranter kan ha mistet livet de siste dagene, etter at to smuglerbåter forliste forrige onsdag. De overlevende ble fraktet til havner i Italia.

Frykter nye tragedier

Tilbake i Storbritannia forteller vitner til Sky News at flyktningene og migrantene forlot en 20 fots båt ved kysten for to uker siden, og at de ble plukket opp av flere biler som kjørte vekk.

Leder av den franske kystvakten, Bernard Barron, opplyser at de aktuelle båtene er helt uegnet for å krysse den engelske kanalen.

– Dette begynner å ligne veldig på situasjonen i Middelhavet, og min største frykt er at vi får tragedier som vi har sett utenfor Hellas og Italia i kanalen, sier han.

Barron forteller at menneskesmuglerne opererer fra den franske og belgiske kysten, og selv om de tar store summer for å sende folk til England, er transportmetodene helt uegnet for å krysse kanalen.

– Det er flere farer ved å krysse sjøen, med sterke strømmer, storm og tung trafikk med større fartøy, opplyser han.

Foto:

Foto:

Foto:

Tallene oppdatert per 28. mai.

Mer om

 1. EU
 2. Italia
 3. Storbritannia
 4. Flyktningkrisen i Europa
 5. FN
 6. Frankrike
 7. Innvandring

Flere artikler

 1. Over 100 døde båtflyktninger funnet i Libya

 2. Færre tar sjøveien til Europa

 3. Bråstopp i flyktningstrømmen til Italia

 4. Tallene som varsler ny dødssommer: Så mange migranter reiser over Middelhavet - og her kommer de fra

 5. Magasin: Italia ignorerte flyktningbåt - 268 mennesker døde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder