STÅR PÅ: Etter å ha levd nærmest hele livet med bare tre bein fikk elefanten Mosha onsdag sin niende beinprotese. Foto: Athit Perawongmetha Reuters

Mosha (10) på god fot igjen

Etter å ha blitt skadet av en landmine har elefanten Mosha for niende gang fått et nytt bein å stå på.

Det er nå ti år siden hunnelefanten tråkket på minen som lå langs grensen mellom Thailand og Myanmar, og mistet det høyre frembeinet.

Alvorlig skadet ble den fraktet til det som var verdens første elefantsykehus i Lapang nord i Thailand, og knappe to år senere ble Moshas tilværelse igjen dramatisk forandret – denne gangen til det bedre.

Som første elefant i verden fikk Mosha en beinprotese spesiallaget av den thailandske ortopeden Therdchai Jivacate.

Fikk du med deg? Neshorn-baby født på sumatra

Har hatt ni proteser

STØDIG: Slik så det ut da Mosha først fikk protesen sin i 2007 Foto: EPA

Ettersom Mosha bare var syv måneder gammel og om lag 600 kilo tung da ulykken skjedde, har beinprotesten blitt byttet ut etter hvert som kroppen har vokst.

Nå som tiåringen har bikket to tonn var det ifølge Jivacate helt nødvendig at den fikk nok en ny – totalt den niende i rekken – protese tilpasset.

– Hun gikk på en ujevn måte og ryggraden hennes var i ferd med å bøye seg. Hun kunne ha dødd, sier den 72 år gamle ortopeden til nyhetsbyrået Reuters.

Sjekk bildene: Her flys neshornene i sikkerhet

Har behandlet tusenvis av elefanter

Siden sykehuset, som drives av stiftelsen «Venner av den asiatiske elefanten», åpnet i 1993 har de behandlet tusenvis av elefanter for alt fra øyeinfeksjoner til skuddsår.

Totalt 15 dyr har blitt behandlet for skader etter å ha tråkket på landminer, og i 2009 ble nå 54 år gamle Motala den andre av dem som fikk protese.

Motalas operasjon etter landmine-ulykken er forøvrig oppført i 2000-utgaven av Guinness rekordbok som den operasjonen der flest veterinærer – totalt 30 i tallet – var involvert. Elefanten fikk anestesimiddel tilsvarende det som skal til for å bedøve 70 mennesker, skriver CNN.

Les også: Schwarzenegger jaget av elefant på safari

SENIOR: 54 år gamle og tre tonn tunge Motola fikk protesen først i voksen alder og har derfor ikke trengt å bytte den like ofte som Mosha. Foto: Athit Perawongmetha Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder