OVERLEVDE: Syriske Ismain Vez (13) får behandling på et sykehus i den tyrkiske byen Kilis etter å ha blitt såret i Azaz i Syria. Broren Ahmed er med som støtte. Til høyre kirurg Mustafa Tas som opererte den unge gutten. Foto: Harald Henden , VG

Her behandles Ismain (13) for skadene etter russernes bombetokt

KILIS (VG) Ismain Ves (13) fikk splinter gjennom lungene da bombene falt. Etter behandling i Tyrkia, skal han snart sendes tilbake til Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På barneavdelingen i sykehuset i Kilis, som ligger bare noen kilometer fra grensen til Syria, ligger Ismain under et sengeteppe med tegninger av en japansk superhelt på.

Harald Henden (foto) og Nilas Johnsen Foto: ,

Den spedbygde tenåringen har ikke kunnet spise fast føde på de 25 dagen han har vært på sykehuset, grunnet omfanget av skadene han fikk da bombene falt over hjembyen Azaz for en drøy måned siden.

Han er mager og sliten, men på bedringens vei: Skadene er leget, og infeksjonsfaren er over. Snart skal han utskrives, og da sendes han tilbake til hjembyen på den andre siden av grensen.

– Jeg er ikke redd, for familien min er der og venter på meg. Det er hjemmet mitt, sier han lavt.

Les også: Tyrkia vil bygge flyktningby inne i Syria

Krysset grensen i ambulanse

Grensen mellom Tyrkia og Syria har vært stengt de siste månedene, og med 2,7 millioner syriske flyktninger har Tyrkia sagt at det ikke er mulig å ta imot flere.

Men de med livstruende skader får slippe gjennom. Syriske ambulanser tar dem fram til grensen, før tyrkiske overtar og frakter dem til sykehuset.

PÅ BEDRINGENS VEI: Ismain er i ferd med å få styrken tilbake, og kan snart sendes tilbake til Syria. Foto: Harald Henden , VG

Det siste året er over 400 barn blitt operert her, 15 av dem den siste måneden. Kirurg Mustafa Tusat opererte på Ismain, og viser fram hvordan splinter gikk inn gjennom ryggen og skadet lungene.

– Han hadde også skader på leveren og tarmene, og faren for infeksjon var veldig stor, men nå kan han snart spise vanlig mat igjen. Hvis han er frisk nok i neste uke, så kan han dra tilbake til sin familie, sier Tusat.

– Når jeg ser disse barna tenker jeg alltid på min egen sønn, og på hvordan foreldrene deres har det på den andre siden av grensen. Den siste måneden har ingen av barna dødd på operasjonsbordet, men to var omkomne ved ankomst. Det er veldig tungt.

Ble angrepet med raketter

Kilis er heller ikke uberørt av konflikten i nabolandet: I det intervjuet med Ismain skulle avsluttes, slo flere raketter ned rett ved sykehuset, og en kvinne og en liten gutt døde.

I de nærmeste grenseområdene på syrisk side bor det nær 80.000 flyktninger, mens anslagsvis 120.000 mennesker er igjen i de få byene opposisjonen fortsatt har kontroll på.

Gigant-leir på Syria-grensen: Her stoler ingen på EUs løfter

RASER MOT RUSSERNE: Hussein Mustafa da Noor (30) ligger skadet på sykehuset i Kilis etter å ha blitt såret i et bombeangrep mot den syriske byen Azaz. Foto: Harald Henden , VG

Azaz i Syria, der Ismain bodde, er blitt en slagmark: Kontrollert av opposisjonsstyrker, forsøkt tatt av IS, under press fra kurdiske YPG, og utsatt for flere russiske bombetokt til støtte for regjeringshæren.

Ismain ble skadet i et slikt russisk bombetokt forklarer storebroren Ahmed (22), som fikk bli med ambulansen som støtte.

– Våre fiender

Det samme forteller Hussein Mustafa da Noor (30), som får behandling i etasjen under. Han er også fra Azaz, men bodde allerede i flyktningleiren Bab al-Salam, som ligger helt inntil grensen, da han ble skadet.

– Det var 22 dager siden, og jeg forlot flyktningleiren for å dra inn til Azaz for å hente noen møbler i leiligheten min, som jeg håpet å kunne selge. Russerne bombet da jeg var på vei tilbake. Jeg hørte lyden av smellet og kjente smertene, men jeg husker ikke mer enn det, forteller han.

– Hvordan kan du være sikker på at det var russiske bomber?

– Fordi det bare er russerne som slipper serier med bomber på den måten, og fordi det var mange mennesker tilstede som så hva som skjedde.

– Var du involvert i kampene på opposisjonskrigernes side?

– Nei, jeg er en helt vanlig bilmekaniker, og er ikke opptatt av hverken krig eller politikk. Men én ting vet jeg: Russerne er våre fiender.

Hussein har med fetteren sin, som viser fram en videosnutt der Hussein, dekket i blod, mottar førstehjelp – men ellers viser videoen lite av hvor det er eller nøyaktig hva som har skjedd.

SKADET I BRYSTET: De verste skadene er i beina, men også i brystet måtte Hussein få en operasjon. Foto: Harald Henden , VG

Presset helsetjeneste

Også Hussein skal tilbake til Syria når han blir frisk nok.

– Jeg kan ikke bli her. Jeg har tre små barn og en gravid kone i flyktningleiren på den andre siden, forklarer han.

Talskvinne for FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR) i Tyrkia, Selin Unal, sier til VG at selv om FN ønsker grensen åpnet, så er det en viss forståelse for at Tyrkia mener de ikke kan ta imot flere flyktninger.

– Tyrkia har tatt imot veldig mange, og utviser stor generøsitet mot flyktningene. Helsevesenet er under enormt press, særlig i regioner som Kilis. UNHCR er meget takknemlige for at de som er hardt skadet får krysse grensen og få behandling, sier Unal.

Ordfører i Kilis, Hasan Kara, sier til VG at de skal fortsette å behandle hardt skadde syrere.

– Syv kilometer unna, på andre siden av grensen, skjer verdens verste onskap. Men prat redder ikke liv, det gjør leger, så vi skal holde våre sykehus åpne for for de som trenger å bli reddet, sier Kara.

GIR LØFTER: Borgermester Hasan Kara var innom sykehuset og delte ut små gaver til de kvinnelige helsearbeiderne i anledning kvinnedagen 8. mars. Foto: Harald Henden , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder