DREPT: 85 år gamle Jacques Hamel ble drept i angrepet på kirken i Saint-Etienne-du-Rouvray. AFP PHOTO Foto: Ho AFP

Presten Jacques Hamel (85) drept i gisselaksjon i kirken

Danielle, en nonne som skal ha vært vitne til angrepet, forteller om det grusomme dramaet som utspilte seg da presten Jacques Hamel ble drept.

  • Maria Abdli
  • Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det var den 85 år gamle presten Jacques Hamel som ble drept i gisselaksjonen da to menn med kniv tok seg inn i en kirke, bekrefter erkebiskopen i Rouen, Dominique Lebrun.

EN PÅGREPET: To gjerningsmenn som tok seg inn i kirken ble skutt og drept av politiet. Én person er pågrepet, ifølge franske medier. Det er foreløpig ukjent hvordan denne personen er knyttet til saken. REUTERS/Pascal Rossignol Foto: Pascal Rossignol Reuters

Den aldrende presten, som ble tatt som gissel sammen med to nonner og to kirkegjengere, fikk brutalt strupen skåret over da to menn bevæpnet med kniv tok seg inn i kirken under messen. Tre av gislene ble skadet, og en av dem skal være alvorlig skadet.

Danielle, en nonne som skal ha vært vitne til angrepet, forteller om grusomhetene som utspilte seg til den franske TV-kanalen BFM TV.

– I kirken skrek alle «stopp, dere vet ikke hva dere gjør». Men de stoppet ikke. De tvang ham ned på kne, han forsøkte å forsvare seg, og det var da dramaet begynte, sier hun.

Ifølge Danielle skal de to angriperne ha filmet det hele.

– De gjorde en slags seremoni rundt alteret, på arabisk. Det var grusomt, sier hun.

Bakgrunn: Politiaksjon i Frankrike: To gisseltagere og ett gissel drept

Sto til tjeneste for andre

Danielle forteller videre at hun klarte å flykte, og fikk varslet forbipasserende om det som skjedde. Politiets spesialstyrke var raskt på plass, og da gisseltagerne kom ut på kirketrappen, ble de skutt og drept.

– Det er viktig å anerkjenner at han var en ekstraordinær prest. Det er alt jeg vil si, sier søster Danielle ifølge TV-kanalen.

Den drepte presten Jacques Hamel beskrives som en god, karismatisk mann som alltid sto til tjeneste for andre, skriver Le Figaro.

Ifølge avisen ble presten født i 1930 i Darnétal, og feiret i 2008 sitt gull-jubileum, med 50 år i tjeneste som prest. Auguste Moana-Phuati, prest i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray, forteller at den aldrende presten pleide å steppe inn for ham når han var borte.

– Det var en prest som var modig for sin alder. Prester har lov til å pensjonere seg når de er 75 år. Han følte seg fortsatt sterk og sa: «det er ikke nok prester», så fordi han fortsatt var i stand til å gjøre tjeneste, foretrakk han å fortsette og jobbe, sier Moanda-Phuati, prest i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray til RTL.

Moana-Phuati har nå avbrutt ferien sin, for å reise tilbake til sin menighet så raskt som mulig, skriver Le Figaro.

Les også: IS skal ha oppfordret til angrep på kirker

– En fredens mann

MINNES: Flere hadde lagt blomster foran huset til den drepte presten tirsdag ettermiddag. Foto: Matthieu Alexandre AFP

Den drepte presten beskrives av mange som en god mann.

En kirkegjenger som L'Expresse har snakket med, beskriver Hamel som «en god prest», og sier at han til tross for sin alder var tilgjengelig for andre som hadde bruk for ham. Hun forteller til avisen at mange kjente presten godt.

– Han var en fredens mann, religiøs og med en karisma. En person som dedikerte livet til sine ideer og til sin religion. Han ofret livet sitt for andre, sier Mohammed Karabila, president i det muslimske religionsrådet i Normandie, ifølge Le Figaro.

På Twitter deler mennesker som kjente presten minner.

«Presten som viet foreldrene mine, som døpte meg ...» skriver en.

« Presten som fikk strupen skåret over var han som nylig døpte en av mine små fettere ...» skriver en annen.

En person er pågrepet i forbindelse med angrepet, opplyser franske påtalemyndigheter tirsdag ettermiddag. Ifølge Le Point skal personen ha hatt en forbindelse med en av gisseltakerne.

Tirsdag kveld bekrefter statsadvokat François Molins at én av gjerningsmennene er identifisert som 19 år gamle Adel Kermiche. Han skal ha blitt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk. Den andre gjerningsmannen er fortsatt ikke identifisert.

Terroreksperter: Derfor rammes Frankrike av terror

I SORG: To kvinner sitter foran rådhuset i Normandie etter at en prest ble drept i et angrep mot en kirke i byen Saint-Etienne du Rouvray. Foto: Matthieu Alexandre AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder