TO DAGER ETTER JORDSKJELVET: 290 mennesker mistet livet da Italia ble rammet av et stort jordskjelv. Romolo Capranica-skolen i Amatrice er blant bygningene som er nærmest totalskadet. Foto: Andreas Solaro AFP

Italia: Etterforsker mulig byggejuks etter jordskjelvet

Bygg som er konstruert etter regelverket for jordskjelvsoner skal ikke kunne bli så ødelagt som de ble i Amatrice, mener italienske myndigheter. Nå etterforskes mulig byggejuks.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Italienske myndigheter etterforsker nå om uaktsomhet eller juks med byggeforskrifter kan være en årsak til de voldsomme ødeleggelsene i jordskjelvrammede Amatrice i Italia. Det skriver Associated Press.

Jordskjelvet som målte 6,2 på Richters skala natt til onsdag drepte 290 mennesker, og såret hundrevis i sentrale deler av landet.

Etterforskningen fokuserer på en rekke bygninger, blant annet en barneskole i Amatrice som ble smadret til tross for at det i 2012 ble renovert for nesten 6,5 millioner kroner for nettopp å kunne motstå jordskjelv.

Les også: Gir ikke opp å finne folk i live

Klokketårn drepte fire

Etter at en førsteklasse og læreren deres ble drept i et jordskjelv i San Giuliano di Puglia i 2002, har italienske myndigheter lovet å ivareta sikkerheten til skoler, sykehus og andre viktige institusjoner.

Spørsmålene om hvorvidt det er blitt jukset med byggeforskrifter gjelder også et klokketårn i Accumoli som kollapset og drepte en familie på fire i nabohuset, blant dem en syv måneder gammel baby og en syv år gammel gutt.

Klokketårnet var nylig blitt restaurert med spesielle midler som ble satt av etter det siste store jordskjelvet i Italia, som rammet området ved L'Aquila i 2009.

VG i Italia: 35 jordskjelvofre stedt til hvile: Her tar familien farvel med Marisol (6)

– Skal ikke implodere

Italias nasjonale antiterror-aktor, Franco Roberti, har lovet å arbeide for å hindre at mafiavirksomhet infiltrerer offentlige byggeprosjekter.

– Risikoen for infiltrasjon er alltid høy. Gjenoppbygging etter jordskjelv er en historisk fristende godbit for kriminelle grupper, sier han til La Republicca.

Dersom bygningene er godt konstruert i henhold til regelverket for jordskjelvsoner, kan deler av bygningene bli skadet eller sprekke, men de skal ikke pulverisere eller implodere, sier han.

Les også: Her blir en tiåring reddet ut av ruinene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder