Thomas Salbey skjelte ut drapsmannen: – Jeg hørte hvordan prosjektilene slo inn i veggen

MÜNCHEN (VG) Thomas Salbey skjelte ut massedrapsmann Ali David Sonboly (18) like før de dødelige skuddene falt.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg var kommet hjem fra jobb, og tok meg et par øl. Da hørte jeg plutselig skudd, og hørte at en menneskemengde kom løpende og folk som skrek. Jeg tenkte: Hva er det som skjer? Er det et terrorangrep som i Frankrike? sier 57 år gamle Thomas Salbey til VG.

Han konfronterte den 18 år gamle massedrapsmannen under det dødelige skyteangrepet i München fredag kveld. På et mobilopptak som er tatt opp da de første skuddene falt utenfor kjøpesenteret Olympia-Einkaufszentrum.

SE VIDEOEN: Her skjeller han ut drapsmannen

Jarle Brenna og Kyrre Lien i München.

Da Salbey hørte de første skuddene, tok han seg en ny slurk av ølet, før han oppdaget 18-åringen som sto på parkeringsplassen nedenfor boligblokken. Han så at mannen hadde et våpen, og 57-åringen responderte med å kaste en ølflaske mot ham.

– Da tok han ladegrep på pistolen sin, og så løp han bort hit og snudde seg, sier han og peker.

Skjøt mot terrassen

Deretter starter en lengre dialog mellom massedrapsmannen og Salbey.

– På grunn av folk som dere har jeg blitt mobbet. I syv år. Og nå må jeg kjøpe våpen, for å skyte dere, roper 18-åringen.

– Da ropte jeg til ham: «Du er en tulling av et rasshøl» og andre skjellsord. «Jeg er tysker. Jeg har kjøpt meg en pistol», svarte han da, sier Salbey.

TERRORFORSKER: Lite som tyder på islamisme

DISKUTERTE MED DRAPSMANNEN: Thomas Salbey på terassen der han sto da han så drapsmannen på parkeringsplassen nedenfor. Foto: Kyrre Lien VG

Deretter skal drapsmannen ha rettet pistolen mot boligblokken og avfyrt skudd. 57-åringen roper at noen må tilkalle politiet.

– Han skjøt ikke mot meg, men på ham over meg, som filmet alt dette med mobiltelefonen. Jeg hørte hvordan prosjektilene slo inn i veggen her. Da jeg så ned igjen hadde han forsvunnet, men jeg hørte flere skudd, sier 57-åringen.

Ville advare venner på senteret

Til tyske Die Welt forteller mannen som har filmet videoen, en 20 år gammel mann ved navn Marsad, at først trodde skuddene var kinaputter.

– Men deretter så vi fyren med pistolen. Jeg visste at venner av meg var på kjøpesenteret, og jeg filmet fordi jeg ville advare dem ved å sende dem klippet, sier han til avisen.

MÜNCHEN-SKYTEREN: FRA MOBBEOFFER TIL DRAPSMANN

På opptaket ser man at 18-åringen etter hvert rettet pistolen mot boligkomplekset, og man hører at det blir avfyrt flere skudd.

DRAPSMANNEN: Ali Sonboly, skytteren i München, blir beskrevet som sky og tilbaketrukket. Dette bildet la han selv ut på sosiale medier i fjor. Foto: Privat

– To av skuddene gikk over hodet mitt, men jeg var veldig heldig. At man ikke kan leve trygt i Tyskland er forferdelig, sier han.

Han forteller til avisen at selv er muslim, og mener at det som har skjedd både i Frankrike, i Belgia og nå i München ikke handler om religion.

– Dette handler ikke om islam. Det er terror, og terror har ingen religion.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder