Pris for å smugles videre til Norge: 35.000 kroner

HAR SJEKKET «ALTERNATIVENE»: Moustafa (42) er en av de lengstboende i Souda-leiren på Chios. Han håper fortsatt på asyl, men har forhørt seg med menneskesmuglerne. Foto: Helge Mikalsen VG

13.000 flyktninger har forsvunnet fra Hellas

CHIOS (VG) Stengte grenser til tross: Menneskesmuglere har fortsatt lukrative dager på de greske øyene.

 • Nilas Johnsen
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over tre år gammel

Blant de motløse og slitne ansiktene som møter oss i Souda-leiren på Chios, er det en liten gruppe unge, velkledde menn som skiller seg ut med brede smil.

– Ser du ham med det røde skjerfet? Han ankom for bare en måned siden uten en eneste dollar. Nå har han en ny iPhone 6S og nye klær. Han tilbyr dokumenter for å komme seg til fastlandet, forklarer Moustafa.

42-åringen fra Aleppo i Syria er én av leirens lengstboende. Han ankom noen dager etter at returavtalen mellom Tyrkia og EU ble inngått 20. mars.

Avtalen har resultert i at i overkant av 11.000 flyktninger og migranter sitter fast på de greske øyene, og venter på svar på om de får søke opphold hos det overbelastede greske asylverket.

Les også: Fortsatt asylkaos på gresk ferieøy: – Norge er strengest

Kjenner alle

Alle i leiren hilser på Moustafa når han viser VG rundt. Han er én av få som snakker flytende engelsk, og fungerer som tolk for organisasjoner, asyladvokater og journalister.

INGEN VEI VIDERE: Souda-leiren rett utenfor byfestningen på Chios rommer 800 som venter på svar på sine asylsøknader. Foto: Helge Mikalsen VG

Souda-leiren anses som svært utrygg, etter at nynazister angrep teltene med stein, og det har vært flere branner.

Les også: Rømte fra krigen, angrepet av nynazister på gresk øy

De fleste av de 800 flyktningene og migrantene som bor har ventet i rundt et halvt år.

– Man mister håpet på å få en rettferdig mulighet, så de som har penger finner seg andre måter. Alle registreres med et asylbevis, men de av oss med uavklart sak har et rødt stempel på som sier at vi ikke kan forlate øya. Har du 500 Euro kan du få kjøpt et kort uten stempel på, og dra til Athen, forklarer Moustafa.

Moustafa er fra Syria, så hadde han ankommet øya noen få dager tidligere ville han hatt rett til asyl, enten i Hellas eller i et annet Europeisk land.

Men avtalen mellom Tyrkia og EU betyr at alle syriske flyktninger som kom etter 20. mars i utgangspunktet skal returneres dersom de ikke er «sårbare». Som enslig mann er Moustafa klarert for retur, men han har anket saken, for å få søke asyl i Hellas.

Se flere bilder fra Chios her:

Få Tyrkia-returer

I praksis har alle ankesakene, og motvilje i Tyrkia til å følge opp avtalen, ettersom EU ikke har holdt løftet om å gi tyrkere visumfrihet i motytelse, ført til at Tyrkia-returene mer eller mindre har stoppet opp.

Bakgrunn: Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

Kun 754 er returnert så langt, nesten alle migranter fra Nord-Afrika eller Pakistan, India og Bangladesh. For flyktninger fra krigen i Syria er det venting i en uavklart situasjon som gjelder.

– Jeg ønsker å søke asyl, men jeg har undersøkt alternativene, og det kan du bare skrive. Kommer man seg til Athen finnes det veier videre, men det koster mer:

– Dokumenter til Spania, Italia og Portugal får man til 1500 euro, Tyskland koster 2500 euro og Norge koster 3500 euro. Folk er desperate på å komme seg videre, forklarer Moustafa.

Dersom prisene Moustafa viser til stemmer, koster det til sammen 4000 euro, eller 35.000 kroner, å skaffe reisedokumenter som man kan bruke fra Hellas til Norge. Reiseutgiftene kommer på toppen av dette.

Midt i Souda-leiren henger en liste over hvem som er innkalt til asylintervju. Omtrent like mange navn henger på en liste som etterlyser dem som har uteblitt fra sine intervjuer.

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Sebastien Daridan, områdesjef for Flyktninghjelpen på Chios, sier mistillit til asylsystemet skaper et marked for menneskesmuglerne. Foto: Helge Mikalsen VG

Bekrefter at folk rømmer

Bildet Moustafa tegner bekreftes av både Nikos Papamanolis i det greske asylverket på Chios, og av Sebastien Daridan, områdeleder i Flyktninghjelpen.

– Vi har fått over 5700 registrerte asylsaker siden mars, men det betyr ikke at det er så mange mennesker her. Mange gir opp og forsvinner, sier Papamanolis.

Flyktninghjelpen mener asylprosessen har mistet tillit blant migrantene og flyktningene, siden syrere har fått sine saker behandlet først, uavhengig om de har ankommet først.

– Prosessen fremstår som uforutsigbar og diskriminerende. Mange stoler ikke på at de vil få sin sak vurdert, og tror de har bedre sjanser i Athen, sier Daridan.

– Jeg tror at minst 1500 har rømt til fastlandet fra bare denne øya. Piggtrådgjerdene langs grensene betyr ikke at resten av Hellas er hermetisk lukket heller, det viser tallene på hvor mange som fortsatt kommer seg videre til for eksempel Serbia, fortsetter han.

Flyktningene på fastlandet: Europa skulle avlaste Hellas - Norge har tatt 20

Drar nordover

En oversikt sendt ut fra pressekontoret til International Organisation for Migration (IOM) i forrige uke, viser til at så mange som 13.000 kan ha forsvunnet nordover fra Hellas.

Anslaget baserer seg på at det offisielt er 63.000 registrerte flyktninger i landet, men at man kun vet hvor rundt 50.000 av disse befinner seg.

ASYLINTERVJUER: Midt i leiren henger det en liste over dem som skal innkalles til asylintervju. Listen med navn på dem som etterlyses fordi de ikke har møtt opp, er omtrent like lang. Foto: Helge Mikalsen VG

Les også: Norske organisasjoner om gresk leir: «Uegnet for mennesker»

Moustafa i Souda-leiren sier han håper å kunne unngå «alternativene» som menneskesmuglerne tilbyr.

– Jeg brøt aldri loven når jeg levde under et kriminelt regime i Syria, og vil ikke gjøre det her i Europa. Samtidig føler jeg at alt handler om skitne penger:

– Hellas får enorme summer Euro fra EU for å holde på oss, og Tyrkia håper på det samme for å ta oss imot. Og både USA og Russland håper å tjene penger på krigen vi rømmer fra. Flyktningkrisen er en god forretning, bare ikke for oss flyktninger.

Se bilder fra skrekkleiren norske organisasjoner vil stenge:Bakgrunn: Slik var forholdene på Chios i vår:

Raser mot Tyrkia-returer, bryter ut av leir

Mannen i Norge, sover på havnen med fire barn

Fullt flyktningkaos på gresk ferieøy

Norske frivillige: – En skamplett for Europa

1.500 vil ha asyl, én mann til å vurdere sakene

Les også

 1. Leder asylarbeid i Hellas: – Norge er strengest

  CHIOS (VG) Hellas føler seg sviktet i arbeidet med flyktningkrisen. Norge er det landet som stiller strengest krav til…
 2. Greske hoteller nekter å ta imot flyktninger

  THESSALONIKI (VG) Leirene i Hellas er så dårlige at Flyktninghjelpen vil evakuere beboere.
 3. Flyktningmor på Chios: «Da vi ble angrepet, kom minnene fra Syria»

  CHIOS (VG) Da greske høyreekstreme kastet stein og brannbomber mot teltleiren, gjenopplevde Randa (25) hvordan hun så et…
 4. Derfor sitter flyktningene fast i Hellas

  THESSALONIKI (VG) I snart ett år har syriske flyktninger ventet i kummerlige forhold på å bli overført fra Hellas.
 5. Slik bor flyktningene i Hellas: «Uegnet for mennesker»

  THESSALONIKI (VG) I den gamle tobakksfabrikken er teltene presset inn på betonggulvet.

Mer om

 1. Hellas
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Flyktningmor på Chios: «Da vi ble angrepet, kom minnene fra Syria»

 2. Leder asylarbeid i Hellas: – Norge er strengest

 3. To år siden flyktningavtalen: Dette er resultatet

 4. Flyktninger på Chios er vitner til selvmord

 5. Vil kjøpe flybillett og ta med utenriksministeren til Hellas

Fra andre aviser

 1. Skadet i angrep mot migrantleir i Hellas

  Aftenposten
 2. Arrangerte fotballtrening for flyktninger. Da ble han og resten av de frivillige kastet ut av leiren

  Fædrelandsvennen
 3. Her er det første møtet med Europa

  Bergens Tidende
 4. – Ingen velger å ta familien på en reise de vet kan ende med døden

  Bergens Tidende
 5. Eksplosiv situasjon på fem greske øyer. Flyktninger, lokale innbyggere og høyreekstreme tar nå til gatene.

  Aftenposten
 6. - Det er uverdig at mennesker skal måtte leve slik

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder