KOM INN: Munther Alaskry har jobbet som tolk for det amerikanske forsvaret, og slapp inn i USA da han ankom Kenny-flyplassen i New York fredag. Nå er hele innreiseforbudet satt på hold.
KOM INN: Munther Alaskry har jobbet som tolk for det amerikanske forsvaret, og slapp inn i USA da han ankom Kenny-flyplassen i New York fredag. Nå er hele innreiseforbudet satt på hold. Foto: Richard Drew AP

Slipper inn reisende fra land med innreiseforbud

Publisert: Oppdatert: 04.02.17 13:45

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Flyselskapet Qatar Airways er blant selskapene som nå tar med seg passasjerer også fra land som er omfattet av innreiseforbudet.

Flyselskapet kunngjør lørdag morgen norsk tid at det er blitt instruert av amerikanske myndigheter om å tillate personer, som er blitt nektet innreise, og gå ombord på flighter til USA.

SAS og Norwegian melder imidlertid lørdag at de er usikre på hvordan de skal forholde seg til den siste utviklingen i saken:

Den føderale dommeren James Robart utstedte fredag en landsomfattende midlertidig forføyning mot president Donald Trumps innreiseforbud for personer fra Sudan, Libya, Somalia, Syria, Iran, Irak og Jemen.

Les beslutningen her: «Har forårsaket umiddelbar og uopprettelig skade»

Robart kom med sin avgjørelse etter en begjæring fra delstatene Washington og Minnesota, men avgjørelsen er gjort gjeldende for hele landet. Det gjør den til den mest omfattende kjennelsen som går mot Trumps ordre.

Det hvite hus har kritisert avgjørelsen og varslet at de vil forsøke å få beslutningen omgjort så raskt som mulig.

Men nå begynner det altså å komme inn rapporter om at passasjerer fra land med innreiseforbud likevel slipper inn, på bakgrunn av avgjørelsen i delstaten Washington.

I villrede

Flyplassansatte later til å være i villrede over hvilke regler som egentlig gjelder.

Ledelsen ved San Fransisco International Airport hevder at de ikke har fått noen informasjon fra regjeringen så langt.

– Vi forsøker bare å finne ut hvordan loven forandrer seg, sier en ansatt til The Guardian.

– Vi stopper ingen passasjerer som har visa-dokumentene i orden, erklærer Hossam Hussein fra flyselskapet Egypt Air til NBC News.

– Alle nasjonaliteter kan reise til USA, tilføyer Hussein som har ansvaret for flyselskapets flighter til New York.

SAS: Avventer

SAS vet ikke om personer som omfattes av det amerikanske innreiseforbudet, igjen kan sjekke inn på selskapets flyginger til USA, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB lørdag ettermiddag.

Han opplyser at SAS ikke har fått ny informasjon fra amerikanske myndigheter

– Nå vet vi ennå ikke om systemet fra amerikansk hold er oppdatert til å reflektere kjennelsen, sier Johansen, som opplyser at selskapet jobber med å få informasjon fra amerikanske myndigheter.

Også Norwegian er usikre.

– Ettersom det fortsatt er visse uklarheter omkring innreisereglene, må vi be passasjerer som er usikre, kontakte den amerikanske ambassaden for å få beskjed om de kan reise til USA eller ikke, skriver pressetalskvinne Charlotte Holmbergh Jacobsson til NTB.

60.000 rammet

Nyhetsbyrået Reuters melder at amerikanske immigrasjonsmyndigheter fredag kveld hadde innkalt representanter fra samtlige flyselskap, med beskjed om at trafikken nå kan gå som normalt, og at de nå kan sjekke inn passasjerer som tidligere har vært rammet av Trump-administrasjonens generelle innreiseforbud.

Utenriksdepartementet har opplyst at 60.000 visum til USA ble annullert for borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria.

– Vi er et land med lover. Ikke en gang presidenten kan sette grunnloven til side. Ingen kan stille seg over loven. Selv ikke presidenten, bemerker generaladvokat Bob Ferguson, som fungerer som justisminister på delstatsnivå i Washington.

– Beslutningen om å oppheve innreiseforbudet setter en umiddelbar stopper for presidentordren. Det føles umiddelbart som en lettelse, legger han til.

Bob Ferguson erkjenner at Kongressen har gitt presidenten vide fullmakter til å fatte beslutninger som vedrører rikets sikkerhet og innvandring beslutninger, men hevdet at ordren var diskriminerende og grunnlovsstridig.

Strømmer til flyplassene

Dommer James Robart, som ble utnevnt av George W. Bush, var særlig opptatt av president Trumps preferanse for kristne flyktninger, og hvorfor nettopp disse syv nasjonene ble blinket ut, så lenge ingen av innbyggere hadde begått terrorhandlinger i USA siden 11. september 2001.

Verden rundt begynte håpefulle reisende å strømme til flyplassene i dag tidlig.

– Jeg hørte om dommerens beslutning og hoppet umiddelbart på et fly til Frankfurt i håp om å finne en korresponderende flight til Boston, fortalte Saira Rafiei fra Iran.

Denne artikkelen handler om