Bekreftet Einstein-teori: Hawking gratulerer forskerne

Forskere mener de har bevist 100 år gammel Einstein-teori. En av verdens mest berømte fysikere, Stephen Hawking (74), mener oppdagelsen er svært spennende.

  • Silje Løvstad Thjømøe
  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter flere uker med rykter er det nå klart at det såkalte LIGO-eksperimentet har observert gravitasjonsbølger. Gravitasjonsbølger er ifølge den generelle relativitetsteorien – som ble fremsatt av Albert Einstein i 1916 – energi som forplanter seg utover fra en kilde i en bølgeform med lysets hastighet.

Einstein forutså at gravitasjonsbølger ville kunne påvises for 100 år siden.

LIGO står for Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, og er et stort eksperiment som har jobbet med å påvise teorien.

– Mine damer og herrer. Vi har oppdaget gravitasjonsbølger. Vi klarte det, sa LIGO-sjef David Reitze på en pressekonferanse torsdag.

Det kan ifølge forsker Håkon Dahle gi muligheter til å studere noen av universets mest spektakulære fenomener i større detalj, for eksempel svarte hull og nøytronstjerner.

Se video: Slik ser det ut når en stjerne blir slukt

PROFESSOR OG FORSKER: Stephen Hawking mener at denne bekreftelsen er minst like viktig som oppdagelsen av Higgs-boson-partikkelen. Foto: Adrian Dennis , Afp

Likt av 90.000

Blant de som var raskt ute med å gratulere LIGO-forskerne, var den britiske teoretiske fysikeren Stephen Hawking. I et innlegg på Facebook skriver han at oppdagelsen er minst like viktig som oppdagelsen av Higgs-boson-partikkelen.

Han har selv vært inne på teorien.

«Disse eksperimentelle observasjonene stemmer overens med mitt teoretiske arbeid med svarte hull på 1970-tallet. Som en teoretisk fysiker har jeg tilbakt livet med å bidra i å forstå universet. Det er spennende å se at forutsigelser jeg gjorde over 40 år siden, som på sorte hull-området blir observert under min livstid.»

Hawkings innlegg er i skrivende stund likt av over 90.000 mennesker, blant dem Facebook-gründer Mark Zuckerberg. Hawking er kjent for sine arbeider om sorte hull, og å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. For de som ikke er like kjent med fysikken, er han også et kjent fjes for de fleste etter flere gjesteopptredener, som seg selv, i serier som «Star Trek: The Next Generation», «Futurama» og «The Big Bang Theory». I 2014 kom filmen «The Theory of Everything», hvor Hawking ble portrettert av Eddie Redmayne.

Hawking har skrevet mange bøker, og har fått en rekke høythengende utmerkelser for sitt arbeid.

Så du denne? Hawking: Menneskeheten risikerer selvutslettelse

Sorte hull

Gravitasjonsbølger har hittil ikke blitt observert direkte, men har vært antatte fenomener i fysikken. Gravitasjonsbølgene som er observert, skyldes ifølge forskerne en kollisjon mellom to sorte hull for 1,3 milliarder år siden.

Observasjon i London 2011: Er dette UFOer?

I september i fjor ble forskeren David Shoemaker varslet om at en av instituttets undergrunnsdetektorer – et såkalt interferometer – hadde gjort den historiske observasjonen.

– Jeg satt hjemme med en kaffekopp i hånden da jeg så eposten klokken sju om morgenen. Min umiddelbare reaksjon var: «Det var fascinerende. Lurer på hva slags feil i instrumentene det er snakk om denne gangen», sier Shoemaker.

Stephen Hawking: – Universet ble ikke skapt av Gud

– Vanskelig å overdrive hvor stort dette er

– Det er vanskelig å overdrive hvor stort dette er, men man kan vel si det slik at det i min levetid neppe vil komme mange oppdagelser av kaliber som dette, sier forsker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo til VG.

STORT: Forsker Håkon Dahle ved Universitetet i Oslo, sier til VG at oppdagelsen er en stor hendelse som åpner nye vinduer innenfor fysikken. Foto: Universitetet i Oslo ,

– Dette åpner et helt nytt vindu mot universet. Det forteller oss for eksempel at sorte hull faktisk eksisterer, selv om vi har hatt ganske gode indikasjoner på det allerede, sier Dahle.

Han mener det forskerne i USA nå har gjort, er en svært god test av Einsteins generelle relativitetsteori.

– Signalet man har målt er helt i tråd med Einsteins relativitetsteori. Nå har vi en helt konkret test på at denne stemmer.

Til VG sier Dahle at oppdagelsen åpner for en helt ny epoke innenfor fysikken.

– Dette betyr at man i fremtiden også vil kunne måle andre gjenstander, og ikke minst retningen på gjenstanden.

Les også: To rekordstore sorte hull funnet i rommet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder