– Sammenlignbar med Hiroshima-bomben

Nord-Korea fordømmes for  atomprøvesprengning: – Truer freden

Verdenssamfunnet reagerer med avsky på at Nord-Korea har gjennomført en kraftig atomprøvesprengning. –Sanskjoner fungerer ikke lenger for å stoppe utviklingen, mener Nupi-forsker.

 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over tre år gammel

Statlig TV i Nord-Korea har bekreftet og hyllet det landet omtaler som en vellykket atomprøvesprengning.

Det ble registrert et jordskjelv med styrke 5,3 i nærheten av landets atomtestanlegg i Pyunggye-ri, hvor landet tidligere har gjennomført atomprøvespreninger.

Nyhetsbyrået Associated press gjengir opplysningene som meldes på Nordkoreansk statlig TV, hvor landet blant annet hevder at:

* Prøvesprengingen var en test av små atomstridshoder designet for å kunne monteres på raketter.

* Det var ingen lekkasje av radioaktivt avfall eller negative virkninger på miljøet som følge av prøvesprengningen.

* Den vellykkede atomtesten viste at landet er klare til å «slå tilbake» hvis provosert av fiender, inkludert USA.

Bakgrunn: Nord-Korea har gjennomført ny kraftig atomprøvesprengning

Brende: – Truer freden

Fredag morgen var USAs president Barack Obama i kontakt med Sør-Korea og Japans ledere i forbindelse med det Det hvite hus omtaler som «meldinger om seismisk aktivitet»:

– Presidenten har gjort det klart at vil fortsette å konsultere våre allierte og partnere i de kommende dagene, for å forsikre at provoserende handlinger fra Nord-Korea får alvorlige konsekvenser, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

Også Norges utenriksminister Børge Brende fordømmer prøvesprengingen via utenriksdepartementets twitter-konto:

– Norge fordømmer atomtesten som ble gjennomført av Nord-Korea. Dette er uakseptable handlinger som fører til dyp bekymring og truer freden».

Les også: Radiokanal: Nå er sarkasme forbudt i Nord-Korea

Nupi-forsker: Sanksjoner fungerer ikke

SANKSJONER NYTTELØST: Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI sier til VG at Nord-Korea jobber for å etablere kjernefysisk avskrekkingsevne . Foto: TERJE BRINGEDAL,VG Foto: Terje Bringedal VG

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) forteller at Nord-Korea jobber for å etablere en kjernefysisk avskrekkingsevne som ikke lar seg ødelegge med bombing.

– De nærmer seg et punkt hvor et forkjøpsangrep ikke lenger er mulig å uten en betydelig risiko for kjernefysisk gjengjeldelse. Nord-Korea opererer nå i et tidsvindu hvor de antagelig regner med at de kan fortsette testingen og utvikle teknologien – mens USA og Sør-Korea er opptatt med sine presidentvalg som før, sier Lodgaard til VG.

Han mener sanksjoner ikke lenger fungerer for å stoppe utviklingen:

– Runddansen hvor verden fordømmer og sikkerhetsrådet innkalles, og nye sanksjoner iverksettes fungerer ikke. Nord-Korea fortsetter likevel, sier han.

Les også: Militærparade i Nord-Korea: Gråtende kvinner og nytt atomvåpen

Bekymring for Kina

– Hva kan verden gjøre?

– Inngå forhandlinger. Det er ikke lenger realistisk å tro at man kan reversere det nordkoreanske atomprogrammet, men man kan kanskje legge lokk på videre testing og forpliktelse Nord-Korea til ikke å selge teknologien videre. Siste alternativ er å bombe anleggene, sier han.

Lodgaard minner om at det bare er Kina som har et økonomisk samarbeid med Nord-Korea, men at testingen foreløpig ikke har ført til noen endring i den kinesiske politikken.

– Hver gang Nord-Korea tester sine atomvåpen er det en bekymring for Kina, for USA brukeR det som en begrunnelse for å styrke sine posisjoner i stillehavsområdet. Likevel fortsetter de å støtte regimet for å holde USA på armlengdes avstand og hindre at landet kollapser, og flyktninger strømmer til Kina, sier han.

Les også: Kim Jong-un skal ha besteget Nord-Koreas høyeste fjell – i frakk og spasersko

VERDEN REAGERER: Kim Jong-uns (her fotografert i slutten av august) regime er fra før ilagt tøffe FN-sanksjoner på grunn av sitt atomvåpenprogram, nå melder både Kina, USA, Sør-Korea og Japan ytterligere reaksjoner. Foto: KCNA/REUTERS

Strenge sanksjoner

Professor Tadashi Kimya ved Universitetet i Tokyo har Korea som spesialfelt, sier også til Reuters at det har blitt innført så mange sanksjoner, at det nærmer seg en stopp for hva mer som kan gjøres:

– I virkeligheten har de midlene som USA, Sør-Korea og Japan kan bruke for å legge press på Nord-Korea nå nådd en grense, sier han.

I mars i år ble det vedtatt sanksjoner som blant annet innebærer inspeksjoner av forsendelser som kommer fra eller til Nord-Korea, forbud mot salg av våpen til landet og utvisning av nordkoreanske diplomater. FNs sikkerhetsråd har senere varslet flere tiltak.

Les også: Tror dette er Kim Jong-Uns nye atomtunnel.

– Vil føre landet lenger ned langs veien mot selvødeleggelse

Det kinesiske utenriksdepartementet opplyser fredag at landet motsetter seg den Nordkoreanske prøvesprengingen på det sterkeste.

– I dag er det blitt gjennomført en atomprøvesprengning igjen, til tross for en utstrakt internasjonal motstand. Den kinesiske regjeringen er sterkt imot denne atomprøvesprengningen, sier Kinas utenriksdepartement i en uttalelse på sine nettsider fredag.

Sør-Koreas president var tidlig ute med å fordømme handlingene på det sterkeste.

– Med atomprøvesprengningen vil Kim Jong-uns regime kun oppnå flere sanksjoner og isolasjon, og en slik provokasjon vil bare føre landet lenger ned langs veien mot selvødeleggelse, uttalte hun.

Les også: Amnesty: Her slaver Nord-Koreas politiske fanger

Les også: Haster med forhandlinger om Nord-Korea

Vil sjekke radioaktivitet

Japans statsminister Shinzo Abe fordømmer også atomprøvesprengningen, og kaller den for «totalt uakseptabel»:

– At Nord-Korea gjennomfører en atomprøvesprengning er totalt uakseptabelt for Japan, sa Abe.

Ifølge den statlige TV-kanalen NHK gjør forsvarsdepartementet i Japan seg fredag morgen klar til å sende ut fly for å ta luftprøver for å sjekke om det er radioaktivitet i området.

Japans utenriksminister Fumio Kishida lover at det vil få konsekvenser dersom det viser seg å være en sprengning.

– Japan vil levere en sterk protest mot Nord-Korea og umiddelbart svare i FNs sikkerhetsråd, sier han.

Les også: USA med sanksjoner mot Nord-Korea

KRAFTIG SKJELV: Ryoo Yong-gyu, som overvåker jordskjelv og vulkanutbrudd, viser hvordan de seismiske bølgene spredde seg etter at Nord-Korea annonserte at de hadde gjennomført nok en atomprøvesprengning. Rystelsene er målt til 5,3. Foto: Ahn Young-joon AP

– I strid med en rekke resolusjoner

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mener at det er svært alvorlig om Nord-Korea har gjennomført nye prøvesprengninger.

Om det stemmer at Nord-Korea har gjennomført sin femte og hittil største atomprøvesprengning, er dette i strid med en rekke resolusjoner vedtatt av Sikkerhetsrådet, mener Det internasjonale atomenergibyrået. En prøvesprengning er også stikk i strid med de gjentatte kravene fra verdenssamfunnet, ifølge organisasjonen.

IAEA-leder Yukiya Amano kaller testen for en «dypt opprørende og beklagelig hendelse».

Også Organisasjonen for prøvestansavtalen sier at testen, om den blir bekreftet, er nok et brudd universelt aksepterte normer mot atomvåpentesting.

VGTV: Videoen som får Nord-Korea til å rase

Sammenlignes med Hiroshima-bomben

Sprengingen er den største som er blitt registrert i landet så langt. Den tilsvarer 20.000 tonn TNT, opplyser det norske seismiske observatoriet NORSAR.

– Den ligner tidligere sprengninger som Nord-Korea har gjennomført, men den er mye større, sier direktør Anne Lycke i NORSAR.

Ifølge direktøren er ytelsen sammenlignbar med størrelsen på de to atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945.

– Vår konklusjon er at det er brukt samme tunnelsystem som i 2009, 2013 og i januar i år. Trolig lå stedet dypere i fjellet og med mer fjell over, sier Lycke.

Konsekvensene kan bli mindre lekkasje ut i lufta. Dermed kan det bli vanskeligere å spore hva slags våpen som er brukt. Det kan ta opptil 60 dager før gassene har nådd de nærmeste målestasjonene som er i Sør-Korea, Japan, Kina og øst i Russland.

Les også: Mannen som overlevde to atombomber, er død

Fordømt av FN

Senest mandag sendte Nord-Korea opp tre nye ballistiske raketter, og landets leder ba i etterkant militæret om å fortsette å bygge opp landets atomvåpenkraft.

– Han understreket nødvendigheten av å fortsette å gjøre mirakuløse bragder i å støtte opp om atomvåpenkraften i dette historiske året, rapporterte det statlige nyhetsbyrået KCNA tirsdag.

I slutten av august fordømte et samlet FNs sikkerhetsråd Nord-Koreas siste oppskytninger av raketter.

Fra før er regimet ilagt tøffe FN-sanksjoner, og Sikkerhetsrådet har truet med å skjerpe disse ytterligere.

Les også: – Kim Jong-un er hensynsløs

Kilde: VG/NBT

Les også

 1. Nord-Korea har gjennomført ny kraftig atomprøvesprengning

  Nord-Korea har gjennomført landets femte – og trolig hittil største – atomprøvesprengning. Rystelsene er målt til 5,3.
 2. Arbeiderpartiets politiske pilegrimer

  I 1974 var Arbeiderpartiet på besøk hos Kim Il-sung. Delegatene hadde få kritiske bemerkninger. Bør vi la oss sjokkere?
 3. Kim Jong-un vil bygge opp atomvåpenkraften

  Etter å ha gitt ordren om å avfyre tre nye ballistiske raketter, ber Nord-Koreas leder Kim Jong-un militæret om…
 4. Nord-Korea skal ha fyrt av nye raketter – fordømmes av USA

  USA fordømmer Nord-Koreas oppskyting av raketter og sier den truer både allierte og den sivile flytrafikken.
 5. Nord-Korea-topp: – Håper Andersen tar oss til 2022-VM

  Jørn Andersen (53) er halvveis i sin åtte måneder lange kontrakt som Nord-Koreas landslagssjef.

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Børge Brende
 3. FN
 4. Barack Obama

Flere artikler

 1. Nord-Korea har gjennomført ny kraftig atomprøvesprengning

 2. Sikkerhetsrådet skal diskutere atomprøvesprengning

 3. Etter atomprøvesprengningen: Sør-Korea bekrefter hemmelig plan for å henrette Kim Jong-un

 4. Nord-Korea bekrefter: Har testet hydrogenbombe

 5. IAEA-direktør: Nord-Korea er en global trussel

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea feirer atomprøvesprengning

  Aftenposten
 2. Nord-Korea bekrefter: Testet hydrogenbombe

  Aftenposten
 3. Brende: Norge fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning

  Bergens Tidende
 4. Brende: Norge fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning

  Fædrelandsvennen
 5. Sør-Korea svarer med rakettest

  Bergens Tidende
 6. Trump: Nord-Korea «forstår bare én ting»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder