VIKTIG MØTE: – Det gjenstår en del tidkrevende arbeid, men jeg tror EU og Tyrkia nå får på plass et rammeverk til en avtale om flyktningene, sier en optimistisk statsminister Erna Solberg fra Brussel.
VIKTIG MØTE: – Det gjenstår en del tidkrevende arbeid, men jeg tror EU og Tyrkia nå får på plass et rammeverk til en avtale om flyktningene, sier en optimistisk statsminister Erna Solberg fra Brussel. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Solberg: Avmålt optimisme i EU

UTENRIKS

BRUSSEL (VG) Et utkast til avtale ligger på bordet, rundt sitter lederne for EU og Tyrkia, og forhandler.

Publisert: Oppdatert: 18.03.16 12:21

Fredag skal EU forhandle med Tyrkia om et migrasjonssamarbeid, som har som mål å bremse den akutte strømmen av migranter til EU.

– Kravene som ligger på bordet nå, er omtrent de samme som ved forrige møte. Men det er jo snakk om 72 punkter Tyrkia må innfri før det er aktuelt å gi Tyrkia visumfrihet, og halvparten av de gjenstår. For eksempel må Tyrkia innfri kravet om biometriske pass, og slikt tar tid å få på plass, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Les også: EU-landene enige om Tyrkia-plan

Tross Solbergs forbehold: En optimistisk tone som dette tilhører for tiden sjeldenhetene i et EU som utenriksminister Brende betegner som «en cocktail av kriser».

Statsminister Solberg har i dag vært i møte med Høyres europeiske søsterpartier, og dermed mange av statslederne som nå sitter i Europaparlamentet og forsøker å bli enige om en flyktningavtale med Tyrkia. Hun mener stemningen i EU har gått fra «ganske dårlig, til en avmålt optimisme».

Les også: Jean-Claude Juncker ganske sikker på avtale

Avtalen – punkt for punkt

Ifølge nyhetsbyrået AFP åpner utkastet som nå ligger på bordet i Brussel for en fortgang i forhandlinger om tyrkisk EU-medlemskap. En stor utfordring er at Tyrkia ikke anerkjenner EU-medlemmet Kypros og at Kypros truer med å bruke vetoretten mot hele avtalen med mindre Tyrkia anerkjenner dem.

Postdoktor ved UiO Einar Wigen sier til NTB at det er utelukket at Tyrkia noen gang kan bli medlem av unionen.

EU sa tidligere at de ville vurdere å gi mer pengestøtte til Tyrkia, i tillegg til tre milliarder euro de allerede har bestemt å gi. I dette utkastet skal EU være klare på at disse «ekstra» tre milliardene vil bli en realitet, dersom de synes Tyrkia forvalter de første pengene på en tilfredsstillende måte.

At annet punkt i avtaleutkastet sier at tyrkere skal kunne reise visumfritt til Europa innen juni. Skulle Tyrkia få gjennomslag her, sier Wigen at det kan åpne for betydelig migrasjon av tyrkere til EU.

Solberg avviser at dette sees på som en utfordring fremover:

– Forenklede visumkrav betyr at det blir enklere for tyrkere å dra på ferie, for eksempel kan det bli lettere for tyrkiske familier som bor i Norge å få besøk fra hjemlandet. Men dette betyr ikke at de da skal kunne flytte til Norge. Kanskje vil vi få enkelte som søker asyl, slik som kurdere, men da skal de behandles etter vanlige regler.

Modig: Sylvi Listhaug kaller EU og Tyrkias enighet om retur modige grep

Usikkert hva det betyr for Norge

Hva denne avtalen vil bety for hvor mange asylsøkere Norge skal ta imot, er for tidlig å si, sier statsministeren.

– De som allerede er i Italia og Hellas har vi jo forpliktet oss til å motta. Det er 750 i 2016 og like mange i 2017. I tillegg gjenbosetter vi via høykommissæren 3000 syriske flyktninger, som også inngår i EUs gjenbosettingsprogram. Vi må først se hvordan den avtalen fungerer, før vi tallfester nye forpliktelser, sier Solberg.

Hun understreker hvor viktig det er at EU nå kommer til en enighet om denne avtalen med Tyrkia.

– Med denne avtalen håper vi å få Schengen tilbake til normalen i løpet av dette året. Slik det er nå, fungerer ikke Schengen som det skal når vi ser interne grensekontroller innad i EU, sier statsminister Solberg.

Her kan du lese mer om