Mistet passet – unngikk dødsflyet

En mann skal ifølge en russisk turoperatør ha reddet livet
fordi han mistet passet, og fikk dermed ikke bli med flyet som krasjet i Russland natt til lørdag.

– Vi hadde to ektepar fra vårt reisebyrå som skulle ha vært med flyet, forteller direktør for Art-Tur Dmitrij Arutjunov, til nyhetsbyrået Interfax.

– En av mennene mistet passet før avreisen fra Rostov og måtte bli hjemme, forklarer han.

Kona til den heldige passasjeren hadde dessverre ikke samme hell i uhell.

– Hun dro, og var med ulykkesflyet tilbake, forteller Arutjunov.

Flyet fra selskapet FlyDubai kom fra Dubai og skulle lande på flyplassen i byen Rostov-na-Donu, som ligger sørvest i Russland da det krasjlandet, og begynte å brenne. Det var 55 passasjerer om bord da flyet klokken 03.50 lokal tid, 01.42 norsk tid.

Bakgrunn: 62 omkom etter flystyrt i Russland

SØK: Alle de 62 ombord mistet livet da et fly fra Dubai styrtet under landing på en flyplass sør i Russland natt til lørdag. Mannskaper lette gjennom vrakrestene lørdag. Foto: Reuters

I sjokk

Lørdag bekreftet flyselskapets direktør, Ghaith al-Ghaith, at alle 55 passasjerene, samt mannskapet på syv personer, omkom.

Ifølge passasjerlisten, som er gjengitt på Komsomolskaja Pravda, var 45 av 55 passasjerer russiske statsborgere. En var fra India, en fra Usbekistan, syv fra Ukraina og én ukjent. Fire av passasjerene var barn, en fireåring fra Ukraina og tre russiske barn på fem, seks og ni år.

Mannskapet var internasjonalt. Kapteinen var kypriot, to var spanjoler, en av flyvertinnene var fra Kirgisistan, samt én fra både Seychellene og Colombia, samt én russer.

I en melding på selskapets facebooksider skriver al-Ghaith at folk i hele selskapet er knust etter den tragiske ulykken.

– Alle i selskapet er dypt sjokkerte, og våre tanker går til alle de pårørende, skriver direktøren, som opplyser at de vil gjøre alt de kan for å bistå til at man finner årsaken til styrten.

FÅR TRØST: En psykolog fra det russiske departementet for krisehåndtering (t.v.) sammen med en av de pårørende på flyplassen i Rostov-na-Donu. Foto: Reuters

Etterforskerne har funnet begge de to ferdsskriverne og taleregistratoren til flyet, de såkalte svarte boksene. Det melder nyhetsnettstedet Sputnik International. Alle disse kan inneholde viktig informasjon om styrten.

– Begge de svarte boksene er mulig å lese av, ifølge Aleksander Neradko hos de føderale russiske luftfartsmyndighetene, skriver Tass.

Neradko sier at de ikke vurderer at det skal ha blitt gjort noen feil fra flygelederne i Rostov.

Det kan være tre mulige årsaker til krasjen, ifølge Russia Investigative Commitee, skriver Russia Today. De nevner pilotfeil, teknisk feil eller dårlig vær.

Sirklet over Rostov

Interfax siterer en anonym kilde på at flyet sirklet rundt Rostov i 40-50 minutter, før kapteinen bestemte seg for å lande. Data fra flightradar24.com viser at flyet fløy i ring over Rostov før det forsøkte å lande.

Det russiske nyhetsbyrået skriver at flyet hadde en sidevind i styrke 70 km/t under landingsforsøket.

VRAKRESTER: Flyet krasjlandet i Rostov-na-Donu natt til lørdag. Foto: Reuters

Flere medier bekrefter nå at det var kapteinen som tok den endelige avgjørelsen om at det var mulig å lande i Rostov. Det bekrefter nå også luftfartsverket Rosavatsija, melder Tass.

– Det er kapteinen på flyet som selv tar avgjørelsen om de skal lande hos oss eller dra til en annen flyplass, sier Olga Ladejsjtsjikova, representant for flyplassen i Rostov, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Erfaren kaptein

Kapteinen i flyet som styrtet i Russland lørdag morgen, beskrives som svært erfaren.

Det fortalte Ghaith Al-Ghaith på en pressekonferanse flyselskapet holdt lørdag formiddag.

– Flykapteinen hadde 5965 flytimer, utmerket erfaring etter min mening, sa han.

Al-Ghaith tror ikke at ulykkesflyet kan ha blitt utsatt for terror.

– Men i prinsippet er alt mulig, og vi vet ikke noe mer om årsaken før tidligst en måned, sier han.

Ulykken skjedde ikke langt fra grensen til Ukraina, der det er kamper mellom pro-russiske opprørere og den ukrainske hæren.

Flyet skal sist ha vært til kontroll 21. januar i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder