Ingen tro på våpenhvile etter ukrainsk tilbaketrekning

VG i Ukraina: Soldat Igor Nekrasov (35): – De er totalt hensynsløse

ARTEMIVSK (VG) Med granatsplinter i foten kjørte Igor Nekrasov (35) to skadede og tre døde medsoldater ut fra kampene i Debaltseve.

  • Nilas Johnsen
  • Harald Henden

Artikkelen er over fem år gammel

– Kampene var voldsomme. Separatistene nektet oss å trekke tilbake, og angrep oss da vi forsøkte. De er totalt hensynsløse, sier Igor Nekrasov til VG.

35-åringen er vanlig vernepliktig og er fortsatt ikke undersøkt av lege da han hjelpes ut for å ta en røyk utenfor sykehuset i Artemivsk.

Beinet med granatsplinter i er pakket inn i en bandasje som igjen er pakket inn i et isolerende aluminiumsteppe. Med den foten kjørte han sine skadete og døde venner ut fra frontlinjen.

VG I UKRAINA: Harald Henden (foto) og Nilas Johnsen. Foto: ,

Her er det ingen våpenhvile. Ikke i Debaltseve, og heller ikke andre steder i Øst-Ukraina. Det kommer bare til å bli verre. Sparatistene er støttet av Russland og har for kraftige våpen til at vi kan stå imot. De kommer til å fortsette å ta strategiske byer hele veien ned til Krim, sier han.

Les:Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

«Et galehus»

Han beskriver de siste åtte månedene med kamper som «et galehus, der jeg har sett for mange venner død». Like fullt trekker han på skuldrene over sin egen skade.

– Jeg overlever. Jeg må nok tilbake til frontlinjen om ikke veldig lenge.

Igor var med i en jevn strøm av mellom 20 og 30 skadete soldater som ble fraktet til sykehuset i Artemivsk etter harde kamper mot den russiskstøttede separatisthæren i morgentimene onsdag. Et klart bevis på at våpenhvilen inngått i forrige uke ikke ble overholdt i Debaltseve, 47 kilometer unna.

Ifølge ukrainske medier ble minst 40 ukrainske soldater drept og 160 ble skadet under tilbaketrekningen.

MANGE SÅREDE: VG var vitne til at mellom tyve og tredve skadete ukrainske soldater ble bragt til sykehuset. Minst hundre skal ha blitt skadet og minst 21 drept, ifølge ukrainske medier. Foto:Harald Henden,VG

Langs motorveien M03 mellom Artemivsk og Debaltseve kjørte beseirede ukrainske soldater ut fra kampsonen i alt fra tanks til gamle Lada-er. Ukrainske myndigheter kaller det en «planlagt og organisert tilbaketrekking».

– Vi ofret Debaltseve. Vi måtte gi opp, er den mer folkelige versjonen fra soldaten Oleksandr (28), som har kallenavnet «Snikskytteren».

Harde kamper

Tirsdag var han utplassert nær politistasjonen i Debaltseve da de prorussiske separatistene angrep ved 10-tiden om formiddagen. 28-åringen deltok i harde kamper frem til klokken 15 da han ble tvunget til å trekke seg tilbake.

– Jeg hadde vært på sykehus, eller i graven, dersom jeg ikke hadde kjempet tilbake for mitt liv, sier han til VG.

Rundt tre mil fra kampene, ved en ukrainskkontrollert veisperring, blir VG rådet til å snu. Tunge smell fra artilleriild kunne høres i retning Debaltseve, og det som var igjen av den ukrainske hæren besvarte tilsynelatende ilden med raketter.

Mens nesten alle kjøretøyene forlot området, ble også noen soldater fraktet inn, trolig for å bistå retretten. En soldat falt av i høy fart da et pansret personellkjøretøy tok en krapp sving rett foran der VG og andre journalister stod. Han fikk en hodeskade og ble fraktet til sykehuset.

Hevder tjsetsjenere deltar

Soldatene VG har snakket med er ikke i tvil om at russiske soldater deltar aktivt i kampene i Ukraina. Samtidig hevder flere andre soldater at de russiske separatistene får støtte fra tsjetsjenske soldater.

– Noen av dem vi kjempet mot ropte «Allah er stor». Det kommer jeg aldri til å glemme, sier en av soldatene VG snakket med.

Ingen offiserer kunne bekrefte disse opplysningene. En sersjant ved navn Andriy (38), som i likhet med Oleksandr ikke vil oppgi etternavnet sitt, sier derimot at vi ikke bør omtale motparten som «separatister».

– Jeg er motstander av det ordet. Jeg mener dere bør skrive russere, for det er jeg hundre prosent sikker på at de er. Mange veiver med flagget til Novorossija, sier han.

Novorossija er en historisk betegnelse på områdene i Øst-Ukraina og på Krim innlemmet i Det russiske keiserdømmet i 1783, og som brukes av de mest prorussiske separatistene nå.

TILBAKETOG: De ukrainske myndighetene kaller det en taktisk tilbaketrekking, men soldatene VG møtte var klare på at kampene i Debaltseve var et nederlag. Foto:Harald Henden,VG

Strategisk viktig

Debaltseve ligger midt mellom de opprørskontrollerte områdene i Donetsk og Luhansk, og er ansett som et meget viktig strategisk knutepunkt for landets jernbane. Derfra fortsetter toglinjene helt ned til Simferopol på den russiskannekterte Krimhalvøya.

Her har rundt 8.000 ukrainske soldater vært omringet i ukevis, og selv om de offisielt nekter for at de ble tvunget til retrett, er det slik VG får beskrevet det.

– Da våre tropper trakk seg ut fra Debaltseve, ble de skutt mot med ulike våpentyper som granatkastere, artilleri, Grad-raketter og håndholdte våpen. De skjøt for å drepe, de nektet oss å evakuere, sier Oleh Voitsekhovskyy (41), som er nestkommanderende i det medisinske kompaniet i den ukrainske nasjonalgraden, og som VG møter utenfor sykehuset.

– Det var mange miner og veien var under ild. Russiske terrortropper lot oss ikke trekke oss tilbake, så det ble mange skadete på marsjen ut, fortsetter han.

Russland: Våpenhvilen holder

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at den avtalte våpenhvilen er på plass i nesten alle områder av Øst-Ukraina, unntatt nettopp Debaltseve, som han kaller en «stor gryte».

– Våpenhvilen er innført langs praktisk talt hele frontlinjen, og i noen få regioner er man klare for å trekke ut tunge våpen – i det minste er dette hva militsen har uttalt offentlig, sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva onsdag, ifølge NTB.

Ukrainas president Petro Porosjenko sa at Vesten må komme med et kraftig svar til Russland, fordi våpenhvilen i Ukraina er brutt.

– Jeg ber medlemmene av FNs sikkerhetsråd om å ta grep for å forhindre nye brudd og at en fullskala militæroperasjon finner sted i hjertet av Europa, sier han.

Mer om

  1. Ukraina

Flere artikler

  1. Ukraina: – Partene enige om å trekke våpen ut

  2. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

  3. Våpenhvilen i Øst-Ukraina brutt

  4. Blodige kamper om strategisk knutepunkt i Ukraina

  5. Humanitær våpenhvile i ukrainsk by

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder