FORSTERKET BEVOKTNING: Sikkerhetspolitiet Säpo har beslutter å øke beredskapen grunnet økt terrortrussel mot landet. Her står svensk politi oppstilt utenfor riksdagshuset i Stockholm. Foto: Bertil Ericson , NTB scanpix

Sverige hever trusselnivået

Sverige hever trusselnivået til nest høyeste nivå, opplyser det svenske sikkerhetspolitiet Säpo. Politiet jakter en mann på rømmen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Säpo-sjef Anders Thornberg bekrefter beslutningen om å heve trusselnivået fra tre til fire. Det skjer på bakgrunn av en analyse utført av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) i Sverige. Den svenske terrortrusselskalaen går fra en til fem.

– Beslutningen ble tatt i dag, sier pressetalsmann Fredrik Mildner i Säpo til NTB.

På en pressekonferanse onsdag opplyser Thornberg at en mann er siktet, og for øyeblikket jaktes av svensk politi.

Ifølge nyhetsbyrået SIX blir trusselnivået hevet på bakgrunn av konkrete opplysninger om at en irakisk mann med krigserfaring fra Syria skal ha ankommet Sverige onsdag, med intensjon om å gjennomføre en aksjon.

IS' propagandamagasin: Hevder å ha drept norsk gissel

Politiet har startet en terroretterforskning, men vil ikke kommentere ytterligere.

– Jeg vil ikke kommentere overhodet. Jeg sier ingenting, sier sjefanklager Agnetha Hilding Qvarnström ved Riksenheten för säkerhetsmål til NTB.

Også dansk politi har hevet beredskapen fra «forhøyd» til «markant forhøyd», som er det nest høyeste nivået i Danmark. Dette har skjedd som en følge av terrorangrepene i Paris i helgen.

PST: – Gjør våre egne vurderinger

Trusseløkningen i Sverige får ingen direkte betydning for arbeidet til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) hjemme i Norge.

– Sverige gjør det Sverige gjør, og vi gjør det vi gjør. Det er ingen automatikk i at vi følger i svenskenes fotspor, sier informasjonssjef Martin Bernsen til VG, og understreker at PST fortsetter med sine egne vurderinger på vanlig måte.

Trusselen mot Norge i 2014: Fryktet IS-terrorister skulle angripe med kniv

I Norge opererer vi ikke med en skala for terrortrusselnivået, men beskriver heller trusselen med ord.

Statsministeren orientert

Statsminister Stefan Löfven er orientert, men vil ikke kommentere saken før Säpo har holdt sin pressekonferanse, opplyser pressesekretær Erik Nises ved statsministerens kontor.

– Regjeringen er selvsagt informert, men han kan ikke si noe nå, sier han til NTB.

Politiet har gjort en nasjonal vurdering sammen med politiregionene om hvilke steder og bygninger som skal ha ekstra vakthold, opplyser polititalsmann Petter Liljeblad.

Les også: Slik kan kampen mot IS føres

Han vil ikke si noe om hvilke steder og bygninger det er snakk om.

– Det går vi ikke ut med. Av sikkerhetsgrunner kan vi ikke si mer enn at det er strategiske bygninger, sier Liljeblad til NTB.

ORIENTERT: Den svenske statsministeren Stefan Löfven er orientert om økningen i terrortrusselnivået, men ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Foto: Helge Mikalsen , VG

Fem år siden

Trusselnivå fire innebærer at det er «høy risiko» for at «personer har intensjoner og evne til å utføre angrep».

Norske soldater i Irak: Forventer økt trussel mot Norge

Det er fem år siden trusselnivået sist ble hevet i Sverige, den gang fra to til tre. Samme år slo den 28 år gamle selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab til midt under julehandelen i sentrum av Stockholm, men lyktes ikke å ta med seg noen i døden.

Etter selvmordsaksjonen ble det funnet flere ueksploderte rørbomber ved Abdulwahab.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder