MINUTTENE FØR: Det amerikanske rockebandet Eagles of Death Metal på scenen i Bataclan like før terroren brøt ut. FOTO: AFP PHOTO / ROCK&FOLK / MARION RUSZNIEWSKI Foto: Marion Ruszniewski , Afp

De overlevende forteller: Isobel (22) spilte død i over en time

Minst tre terrorister skal ha stormet inn i konsertlokalet Bataclan og først skutt alle som sto i baren. Da angrepet var over, lå 87 mennesker døde i salen.

 • Anne Stine Sæther
 • Kari Mette Hole
 • Rune Thomas Ege
 • Line Orfjell

Artikkelen er over fire år gammel

Like før klokken halv ti fredag kveld kom nyhetsmeldingene om flere bombe- og skyteangrep i Paris.

På Bataclan, et av de mest kjente konsertstedene i sentrale Paris, var det helt fullt. På scenen foran den ivrige folkemengden sto California-bandet Eagles of Death Metal. En drøy halvtime ut i konserten lød plutselig smell som overgikk den høye rocken. Så begynte det mest grusomme terrorangrepet i Paris denne novemberkvelden.
Paris-terroren: Her skjedde angrepene

Trodde det var en del av showet

Isobel Bowdery fra Sør-Afrika var en dem som tok turen til Bataclan for å se det amerikanske rockebandet spille. I et langt og detaljert Facebook-innlegg beskriver 22-åringen den gode stemningen i lokalet like før det smalt. At alle rundt henne danset og var glade.
Da de tre svartkledde mennene plutselig stormet inn, trodde hun og de hun var sammen med at det hele var en del av showet. Så begynte de tre mennene å skyte.

Noen av de som ble truffet, sto rett foran Bowdery. Selv ble hun liggende på gulvet i over en time. Hun lot som om hun var død.
«Jeg holdt pusten, prøvde å ikke bevege meg, ikke gråte – jeg ville ikke gi disse mennene den frykten de ønsket å se», forteller 22-åringen.
Les også: Etterlyser sine kjære med bilder i sosiale medier

ANGREPET: Minst 87 mennesker ble drept da tre terrorister stormet inn i konsertlokalet Bataclan i sentrale Paris om kvelden 13.november. Det var California-bandet Eagles of Black Methal spilte, og konserten var utstolgt. Dette bildet er fra en konsert med det franske bandet Puggy. Foto: @kmeron ,

Takker alle som hjalp henne

Bowdery benytter anledningen til å takke de som hjalp henne den kvelden. Hun nevner en mann som beroliget henne da hun lå og klynket på gulvet, og som forsøkte å dekke til hodet hennes.

Da 22-åringen fryktet at kjæresten hennes var død, ble hun tatt vare på av noen som sto på gaten utenfor. En skadet mann Bowdery først trodde var kjæresten sin, holdt rundt henne og ga henne trøst, til tross for sin egen situasjon.
«Dere får meg til å tenke at verden kan bli et bedre sted», skriver Bowdery.
Den hvite singleten hun hadde på seg den kvelden, er full av blodflekker.
Isobel Bowdery er en av mange som slapp unna fredagens grusomme hendelser med livet i behold. Til utenlandske medier har andre overlevende fortalt om de dramatiske timene terroren pågikk inne i lokalet.

President Hollande: – Kampen vil bli nådeløs

ET BLODIG MINNE: Isobel Bowdery overlevde terrorangrepet i konserthallen Bataclan fredag kveld. Lørdag publiserte hun et langt Facebook-innlegg hvor hun beskriver sin egen opplevelse av det som skjedde. Foto: PRIVAT / FACEBOOK , Skjermdump

Snakket perfekt fransk

De tre umaskerte mennene som stormet inn i lokalet, hadde med seg håndgranater og automatvåpenet AK-47. De beskrives som rolige og bestemte. Avisen Le Figaro skriver at de tre snakket perfekt fransk.

I baren finner de sine første ofre. Det var her skytingen begynte, forteller vitner den franske avisen Liberation har snakket med. En av dem beskriver kaoset slik:

– Det var som om et vindkast i en hveteåker. Alle falt – døde, skadde eller levende. Vi følte oss fanget som i en musefelle, det var skyting overalt.

Jerome Bartelemy, som var inne i konsertlokalet, sier til Liberation at han først trodde det var kinaputter som ble fyrt av bak ved barområdet. Så oppdaget han mennene med skytevåpen.

– De ba oss ligge ned, så alle i rommet lå nede og jeg havnet under andre mennesker, forteller han.

Journalisten Julien Pierce i Europe 1 radio var på konserten og sier til The Guardian at to eller tre umaskerte menn skjøt med automatvåpen inn i menneskemengden som selvsagt reagerte med panikk.

– Alle løp i alle retninger, mange mot scenen. Folk ble stående i kø og terroristene hadde god tid til å skifte magasin. Det gjorde de minst tre ganger. De visste hva de gjorde, de var ikke maskerte og de var veldig unge, sier Pierce.

Et vitne CNN har snakket med beskriver det som en scene fra helvete:

– Konserten stoppet og alle lå på gulvet og de fortsatte å skyte på folk.
Samlingsside: Terrorangrepene i Paris på video

Ba om hjelp på Facebook

Klokken 22.42 kom nyhetsmeldingen om en pågående gisselaksjon i konsertsalen. Franskmannen Benjamin Cazenoves befant seg inne i lokalet og la ut rystende statusoppdateringer på sin Facebook-profil om terroren som foregikk.

«Jeg er fortsatt på Bataclan. Første etasje. Skadet. De bør storme lokalet fortest mulig. Det er overlevende. De dreper alle, en etter en. Første etasje. Fort!»

Meldingen ble raskt delt av over 21.000 mennesker – og videre ut til enda flere på Twitter.

En annen konsertgjest med navn Thomas forteller til Le Monde at han gjemte hodet under en annens ben mens skytingen pågikk.

– De ville drepe så mange mennesker som mulig. Hver gang noen beveget seg, skjøt de. Da skytingen stoppet og jeg merket at folk prøvde å forlate konserthallen, beveget jeg meg mot døren. Ute var det et blodbad. Det var døde kropper overalt, sier han.
Les også: På den ene siden av veien vasker de blod – på den andre siden gir de blod

Filmet den desperate flukten

Omkring 50 mennesker skal ha søkt tilflukt på taket, andre gjemte seg i kott eller blir liggende blant døde kropper. De heldigste kom seg ut gjennom nødutgangene og flyktet fra terroristene i panikk.

Le Monde-journalist Daniel Psenny bor i en leilighet med utsikt til baksiden av Bataclan. Fra vinduet fanger den folks desperate flukt på film. Han ser de blodige kropper bli slept bort, andre blir liggende livløse. En kvinne forsøker å rømme ut vinduet i tredje etasje og kjemper for livet før hun blir dratt inn igjen, en annen kvinne er gravid og roper om hjelp.

Psenny slutter å filme, løper ned for å hjelpe. Innefra konsertlokalet skyter terroristene mot de åpne nødutgangene. Han blir truffet i armen. Mens blodet renner fra armen, prøver han å hjelpe en amerikaner som er i ferd med å dø på fortauet foran ham.

Nødetatene tør ikke å rykke inn. Det er for farlig.

– Jeg ringte en kompis som er lege. Han fortalte hvordan jeg kunne lage en tourniquet av skjorten min. Så måtte vi bare vente til politiet kom, sier Psenny til Le Monde.
Her får Hollande sjokkbeskjeden: Paris er under angrep

Politiet rykker inn

Ved 23.30-tiden gikk fransk politi ut med meldingen om at det pågikk en gisselaksjon og at minst 35 mennesker var drept inne i Bataclan. Minst 100 mennesker ble fortsatt holdt som gisler.

To og en halv time går fra terroristene entrer Bataclan til politiets beredskapsstyrker stormer lokalet.

Da går det fort. Så fort at noen av terroristene tar sine egne liv med sprengladninger. Så fort at flere av de overlevende ikke forstår hva som skjer.

BLODIG: En fransk politimann hjelper en skadet person i nærheten av konserthallen Bataclan. FOTO: REUTERS/Philippe Wojazer Foto: Philippe Wojazer , Reuters

– Politiet rev opp døren til doen der vi gjemte oss, og ropte at vi måtte ut. Jeg måtte ta av meg skjorten før jeg dro, for å vise at jeg ikke hadde en bombe festet til kroppen, forteller Pierre Janaszak til AFP.

Klokken 01.00 er aksjonen over.

– Det er veldig kaotisk her. Det er en skrekkscene, beskrev politikilder overfor The Telegraph.

Det ble meldt om «apokalyptiske» scener inne i Bataclan. Folkemengden ble angrepet med granater, og flere omkom i aksjonen, ifølge politiet.

Det var 1500 mennesker som dro på konsert på Bataclan denne kvelden. 87 av dem skulle ikke komme ut igjen i live.

89 ofre for det dødeligste terrorangrepet i Frankrike noensinne.
Les også: Slik svarer verden på angrepet i sosiale medier

DØDE: 87 mennesker mistet livet under terroraksjonen i konserthallen Bataclan. Her ligger et av dem lagt under et teppe utenfor lokalet. FOTO: AP Photo/Jerome Delay Foto: Jerome Delay , Ap

Les også

 1. Samlingsside: Terrorangrepene i Paris på video

  Dramatiske mobilvideoer filmet av folk i Paris’ gater har…
 2. Første Paris-terrorist identifisert som mulig returnert Syria-farer

  CHARTRES (VG) Omar Ismail Mostefai (29) sto på en liste over personer som kunne bli radikalisert, men ble oppfattet som…
 3. Demokrat-debatt åpnet med ett minutts stillhet

  Lørdagens debatt mellom de demokratiske presidentkandidatene åpnet med ett minutts stillhet for de drepte i Paris.
 4. Kommandørkaptein: Øker sannsynligheten for bakkekrig

  Brende ønsker å trappe opp kampen mot IS.
 5. Terroristene bar selvmordsvester fylt av eksplosiv kalt «satans mor»

  Terroristene bak massakren i Paris fredag kveld bar selvmordsvester fylt av eksplosiver som har fått tilnavnet «Satans…

Mer om

 1. Terrorangrepet i København

Flere artikler

 1. Verden fulgte Benjamins oppdatering fra massakren på Bataclan

 2. Nytt bilde viser grusomt åsted på Bataclan etter massakren

 3. Gravid kvinne ble reddet fra Bataclan – takker sin redningsmann

 4. Overlevende forteller: Slik var terroristene

 5. Politiet forteller om helvetet inne på Bataclan: «Ikke en lyd, masse blod og 7-800 livredde mennesker på gulvet»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder