– De skjøt på oss som om vi var fugler

SKJØT VILT MOT PUBLIKUM: Kriminalteknikere dekker til et av ofrene som ble drept på konsertlokalet Bataclan i Paris. Bare ett av flere steder hvor terrorister angrep fredag kveld. Foto: KAMIL ZIHNIOGLU , AP

Overlevende forteller: Slik var terroristene

PARIS/OSLO (VG) Mark Colclough (43) så hvordan terroristene skjøt og drepte gjestene som satt utenfor fortauskafé i Rue de Fontaine i Paris.

Artikkelen er over fire år gammel

Han var 20 meter unna kafeen da han hørte det han trodde var kraftige kinaputter.

– Jeg snudde meg og så en mann, kanskje 185 cm høy, og posisjonen viste at han skjøt. Han sto i skyteposisjon med høyrebeinet tilbake. Opp mot høyreskulderen holdt han et langt automatvåpen. Jeg så at det var et magasin i underkant, forteller Colclough til The Guardian.

Det satt en rekke mennesker utenfor fortauskafeen da angrepet startet.

– Han drepte tre eller fire som satt i stolene utenfor kafeen. Vi så hvordan de ble skutt ned. De falt av stolene og ned på bakken.

– Han så hvordan han snudde seg rundt og skjøt gjennom vinduet på en bil. Vi så hvordan han gikk inn på kafeen. Han svinge seg fra venstre til høyre og skjøt. Det var da vi gikk i dekning, beskriver Mark Colclough.

VGs team rapporterer direkte fra Paris. Få siste nytt her.

– Blod over alt

Bilføreren, som ble skutt, ble hjulpet ut av bilen av forbipasserende.

– Han ble plassert inntil en lysstolpe. Vi så at han var døende, forteller Colclough.

Da politiet kom ble den britisk-danske psykoterapeuten tatt med tilbake til kafeen.

– Det var fryktelig. Det var blod overalt. En ting som slo meg var forskjellen på blod i filmene og i virkeligheten. I virkeligheten er det tykt.

Mark Colclough og vennene ble senere avhørt på politistasjonen.

– Vi spurte om det var trygt å gå hjem. De svarte: Absolutt ikke.

Les også: Her skjedde angrepene

– Brøt ut panikk

Julien Pierce, som er journalist i radiostasjonen Europe 1, var på konserten på Bataclan da skytingen startet. I en rapport på kanalens nettsted forteller han:

– Flere menn kom inn på konserten. Det var to eller tre menn. De var ikke maskert. De hadde det som så ut som kalasjnikover og skjøt vilt mot publikum. Det varte i 10–15 minutter. Det var ekstremt voldelig og det brøt ut panikk. Gjerningsmennene hadde nok tid til å lade om minst tre ganger. De så veldig unge ut.

– Det var døde kropper overalt, forteller Pierce.

Flere vitner har beskrevet hvor utrolig kalde terroristene opptrådte.

– De rørte seg. De sto bare der bakerst i konsertlokalet og skjøt på oss. Som om vi var fugler, sier Pierce i et intervju med CNN.

– Skjøt rundt

Jerome Bartelemy sto ved baren da de hørte det de trodde var kinaputter. De snudde seg, og så to unge menn de anslår til å være rundt 25 eller yngre, med kalasjnikover.

– De ba oss om å legge oss på gulvet. Den ene gestikulerte veldig for å få oss ned. Alle la seg ned. Hele rommet. Jeg lå under andre mennesker. Angriperne skjøt rundt, men de stoppet med jevne mellomrom, sier han.

Ben Grant var på en bar med kona da terroristene gikk til angrep. Han forteller til BBC at de så seks eller syv døde kropper på gulvet og at skudd ble avfyrt fra biler.

– Jeg hørte skudd. Mennesker falt mot gulvet. Vi satte et bord over hodet for å beskytte oss. Etterpå kunne vi ikke gå ut av baren, fordi det var haug av kropper foran oss, sier Grant.

Desperat flukt

En fransk journalist filmet øyeblikket da flere titalls mennesker flyktet ut av bakveien på konsertlokalet. Klippet viser de brutale omstendighetene, og man kan høre skudd og ropene fra de livredde menneskene som løper ut av lokalet.

VG viser deler av klippet, men har sladdet et område hvor skadde personer dras i sikkerhet.

Foto: Kart: TOM BYERMOEN ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder