Obama om klimaendringene: – Ikke én nasjon som ikke vil bli påvirket

Roste Brende for Norges innsats

ANCHORAGE (VG) Mer ekstremvær, flere flyktninger og mer konflikt. Det er noen av konsekvensene klimaendringer vil skape i årene fremover, sier president Barack Obama.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Klimaendringer er ikke lenger noe langt borte. Det er her nå. Det truer energi, infrastrukturen og helse. Her og nå, sa president Barack Obama i Alaska

– Det kommer til å få en innvirkning på alt. Og det kommer til å bli mer dramatisk for hvert år.

Før presidenten trådte på talerstolen i konferansesenteret Dena'ina i sentrum av Anchorage hadde toppolitikere fra arktiske og andre land diskutert klimaendringene i arktiske områder under konferansen GLACIER.

Utenriksminister Børge Brende ledet en av paneldebattene.

Les også: Øya som slukes av havet

Spark til skeptikerne

Obama var krystallklar for at tiden hvor man fornekter at klimaendringer er menneskeskap er forbi.

– Menneskelige aktiviteter bryter opp klimaet. Raskere enn vi trodde, startet han, og utdypet senere:

– Ignoransens tid er forbi. De som fremdeles ikke tror på vitenskapen sitter på sin egen synkende øy.

Les også: Slik vil Obama redde klimaet

Han kom med et tydelig spark til politiske ledere som fremdeles fornekter klimaendringene.

– De som ikke tar dette på alvor eller vitser med det, er ikke skikket til å være ledere.

Han ga også sine fremtidsutsikter for hvordan klimaendringer kommer til å påvirke verden.

– Det er ikke én nasjon som ikke vil bli påvirket. Folk kommer til å lide. Nasjoner kommer vil å komme i store problemer. Det blir mer tørke, mer flom, høyere havnivå, mer migrasjon, flere flyktninger og mer konflikt.

Les også: Enorme konsekvenser om spillereglene i Arktis brytes

Obama med ros til Norge

Utenriksminister Børge Brende (H), som også deltok på konferansen, mener Obama holdt en sterk tale.

– Han understreket viktigheten med at det å vise lederskap innebærer at man må være tydelig på viljen til å redusere klimagassutslipp, og han satt helt klare mål for amerikansk lederskap innenfor klimaområdet. Det er helt åpenbart at USA nå tar en ledelse, også i Arktis, sier Brende til VG.

LEDET PANELDEBATT: Utenriksminister Børge Brende (H) ledet en ministersamtale om klimaendringer i Anchorage. Foto:Johan Falnes,NTB scanpix

Til den norske pressen i Alaska fortalte Brende at presidenten roste Norge for innsatsen på klimaområdet - og i globale spørsmål.

– Han sa til meg at hvis alle hadde vært som Norge, så hadde ting gått mye bedre i verden. Jeg svarte at vi takker for det, men at vi også er ydmyke i forhold til de utfordringene vi står overfor.

Ny studie:Havet stiger raskere enn forventet

Døpte om fjell

På spørsmål om utenriksministeren følte seg truffet da Obama i sin tale var tydelig på at ingen land gjør nok, svarer Brende følgende:

– Vi sagt at vi skal redusere med minst 40 prosent innen 2030, og det er et ambisiøst mål. Også sa Obama helt uoppfordret til oss, at hvis du kunne doblet opp Norge, så hadde alt gått mye bedre - så jeg føler vi har en offensiv klimapolitikk, sier Brende.

OMDØPT: Nord-Amerikas høyeste fjell heter ikke lenger Mount McKinley, men Denali. Foto:Becky Bohrer,Ap

I Anchorage tok innbyggerne til gaten for å gå i tog som en velkomsthilsen til presidenten. De hadde med seg trommer og plakater, og ropte taktfast: «Welcome to Alaska, Obama».

Under sin Alaska-tur skal Obama også omdøpe Nord-Amerikas høyeste fjell fra Mount McKinley til Denali etter 40 års navnestrid. Mandag ble det også kjent at presidenten skal delta i en TV-innspilling med overlevelsesekspert Bear Grylls i villmarken i Alaska, noe PETA raser over.

De arktiske landene, i tillegg til Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Japan, Korea, Polen, Singapore, Spania, Storbritannia og EU, sluttet seg til en felleserklæring der de blant annet lover å jobbe videre for en ambisiøs klimaavtale under toppmøtet i Paris senere i år.

Les også: Mystisk havdød i Alaska

– Likt det som skjer i Norge

Det er ikke uten grunn at klimakonferansen er lagt nettopp hit til Alaska.

– Innbyggerne i Alaska bor i frontlinjen av klimaforandringene, sa Obama nylig i en videomelding.

I løpet av de siste tiårene har temperaturen her steget dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet. Det har ført til blant annet tynnere havis, erosjon (avgnaging av kystlinjen) og isbreer som smelter. I tillegg har man de siste årene sett en betydelig økning i antall skogbranner, som følge av et tørrere landskap.

– Det er jo ganske likt det som skjer i Norge: Isbreer, havtemperatur, nye marinearter som migrerer nordover, mindre sjøis. De har noen andre ting, som permafrost og skogbranner, men også vi står i frontlinjen for klimaendringer, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, som er til stede i Anchroage.

Les også: Ulltveit-Moe hyller Obamas energiplan

VELKOMSTKOMITÉ: Innbyggere i Anchorage gikk i tog for å hilse president Barack Obama velkommen til byen. Foto:Marianne Vikås,

– Inspirerende

USAs utenriksminister John Kerry holdt et åpningsinnlegg tidligere på dagen, hvor han gjorde en oppsummering av hvilke klimautfordringer Arktis står overfor.

I ALASKA: Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, er til stede på klimakonferansen i Anchorage. Foto:Marianne Vikås,

­– Han er veldig tydelig, kraftfull og troverdig på mange ting, særlig det med at stadiet hvor man diskuterer om klimaendringer er menneskeskapt nærmest er tilbakelagt. Han sier at det skjer nå, og er innom kjente problemstillinger om at det som skjer i Arktis ikke blir i Arktis, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

Winther er også enig med Kerry i at det dreier seg om energipolitikk for å løse klimakrisen.

­– Det er jo energibruk som gir oss klimaproblemer, men det er den fremtidige og mer intelligente måten å bruke energi på som kan være med på å løse det, sier Winther og legger til:
­– Det er inspirerende at verdens ledere tar tak i dette nå, mer enn tidligere. Vi som har jobbet med forskning har vært klar over klimaendringene som har foregått i Arktis, men for 15-20 år siden var det ikke på den internasjonale politiske dagsorden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder