ARRESTERT: Folk står foran inngangen til en leilighet i en bygning i Clapiers i Sør-Frankrike hvor personer mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep ble arrestert av fransk antiterror politi fredag morgen. Foto: Claude Paris AP

Fransk minister:– Vi avverget et terrorangrep

16-åring tatt i Paris

Franske myndigheter mener å ha avverget et terrorangrep i siste liten etter å ha pågrepet fire personer, deriblant ei 16-årig jente, i Sør-Frankrike.

De fire ble pågrepet i Montpellier og nabobyen Marseillan fredag morgen. Tre av dem er mistenkt for direkte planlegging av et angrep som skulle vært gjennomført innen kort tid, heter det i en kort uttalelse fra innenriksminister Bruno Le Roux, melder NTB.

Ifølge den franske TV-kanalen BFMTV gikk planen blant annet ut på at én av dem skulle utføre et selvmordsangrep mot et turistområde i Paris. Opplysningen er ikke bekreftet.

Les også: To år siden terroren fikk fotfeste i Frankrike.

Til Syria

Den potensielle selvmordsbomberen skal ha vært en 20 år gammel mann, som også beskrives som mentor eller kjæresten til den 16 år gamle jenta. Mannen var under politiovervåkning etter å ha forsøkt å reise til Syria i november 2015, og paret hadde ifølge BFMTV planer om å gifte seg like før selvmordsangrepet.

Deretter skulle jenta ha reist til Syria for å slutte seg til jihadistgruppen IS, melder TV-kanalen. 16-åringen skal ha brukt sosiale medier for å finne ut hvordan hun kunne reise til Syria for å slutte seg til ytterliggående islamister der.

I tillegg til paret er to menn på henholdsvis 26 og 33 år pågrepet.

Har du lest: Derfor angripes Frankrike av terror.

LOUVRE: En fransk soldat holder vakt utenfor Louvre, museet er åpent igjen etter at en mann som veivet med en macheteaktig kniv ble skutt av patrulerende soldater forrige fredag. Mannen som ropte Alluh Akbar, ble skutt i magen. Hendelsen etterforskes som terror, mannen har nektet å la seg avhøre. Foto: Kamil Zihnioglu AP

Bombe-produksjon

Pågripelsene skjedde ifølge en politikilde etter at de fire hadde kjøpt aceton, en sterkt brennbar væske som kan brukes til å lage bomber.

Under razziaen fredag morgen ble det blant annet avdekket et hjemmelaget laboratorium der det ble produsert høyeksplosivt materiale. Det ble ifølge politikilder også beslaglagt 71 gram TATP – et sprengstoff som kan lages ved hjelp av lett tilgjengelige ingredienser, og som ble brukt både i terrorangrepet i Paris i 2015 og i angrepet i Brussel i fjor.

Det kan se ut som de mistenkte har blitt inspirert av terrorgruppen IS, sier en kilde nær etterforskningen til nyhetskanalen CNN.

Les også: Tror egypter sto bak angrep.

To år med terror

Kunngjøringen om terror-arrestasjonen kom bare en uke etter at en soldat skjøt en mann som veivet med en machete nær museet Louvre i Paris mens han ropte «Allahu Akbar» som betyr «Gud er stor». Franske myndigheter etterforsker nå hendelsen som terror og tror at mannen er en 29 år gammel egypter. Den mistenkte bodde i Emiratene og ankom Paris med turistvisum 26. januar.

Frankrike har vært i en erklært unntakstilstand etter terrorangrepet 13. november 2015 hvor 130 mennesker ble drept og flere hundre ble skadet i en massakre mot konsertlokalet Bataclan, fotballstadionet Stade de France og flere andre steder i byen.

Januar samme år ble 17 mennesker drept i et angrep på det satiriske magasinet Charlie Hebdo og en koscher butikk i forstaden. 14. juli i fjor kjørte en radikalisert tunisier inn i menneskemengdene på Promenade des Anglais i Nice som var ute og feiret den franske nasjonaldagen. 86 ble drept, 200 ble skadet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder