FORBYR PARACETAMOL-TABLETTER: I Sverige blir det nå forbudt å handle tabletter som inneholder paracetamol på butikken. Fotolia. Foto: Foto:,

Stopper salg av paracetamol i Sverige

Det svenske legemiddelverket har besluttet å stoppe salget
av paracetamol-tabletter i butikker.

Artikkelen er over fire år gammel

Årsaken er at flere personer er meldt forgiftet av smertestillende tabletter etter at de kom i salg utenfor apotek for seks år siden. Særlig skal dette gjelde misbruk blant unge, melder Aftonbladet.

– Vi vil ha gjøre en beslutning som har så sterk effekt som mulig på disse impulshandlingene, og så liten som mulig effekt på den normale bruken, sier Rolf Gedeborg hos svenske Läkemedelsverket til Aftonbladet.

Statens Legemiddelverk advarer mot en blanding av paracetamol og ibuprofen

Forbudet gjelder fra 1. november. Beslutningen gjelder tabletter som man svelger hele, og disse skal fortsatt selges på apotek.

I 2010 gikk det som het Helsedirektoratet også her i landet og opplyste at paracetamol var det legemiddelet som var hyppigst involvert i selvpåførte overdoser.

Les også:Advarer mot økende paracetamol-bruk

Økning

Det svenske Läkemedelsverket har gjort en studie som viser at antallet forgiftninger med paracetamol har doblet seg mellom 2000 og 2013. De skal ha sett en tydelig trendbrudd da paracetamoltabletter ble tillatt for salg i dagligvarebutikker, skriver Aftonbladet.

Siden da skal antallet som har blitt forgiftet ha økt med 40 prosent, fra cirka 1100 til drøye 1500 tilfeller.

Førstevalg i Norge

Ved Statens Legemiddelverk her i Norge har de ingen planer om å følge svenskenes eksempel om å stoppe salget av paracetamol-tabletter i butikk.

– Nei, vi har nettopp gjort det klart at vi ikke kommer til å trekke paracetamol-tabletter ut av butikkene fordi vi ikke har hatt samme utvikling i Norge. Vi har ikke sett noen økning av misbruk eller forgiftninger som følge av butikksalget, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

Les også: Kvinner unngår hodepinerødvin

I Norge har paracetamol vært i salg i butikker siden 2004, og det selges nå mindre smertestillende i butikkene enn før. Men legene skriver ut mye mer paracetamol nå enn tidligere, ifølge den medisinske fagdirektøren. Dette er norske legers førstevalg for behandling av smerter.

– Paracetamol har lite bivirkninger om det brukes riktig. Det er bare ved overdose og feilbruk at paracetamol kan gi leverskadesier, sier Steinar Madsen.

VG har flere ganger skrevet om risiki som knyttes til paracetmol-bruk under svangerskap.

Ny undersøkelse

En fersk studie antyder at bivirkningene av paracetamol er undervurderte. Forskerne fant at pasienter som brukte store doser av det smertestillende stoffet over lengre tid, hadde 63 prosent større risiko for å dø uventet. Risikoen for hjerteinfarkt og slag viste seg å være 68 prosent høyere og det var 50 prosent større sjanse for å få magesår eller mageblødning i denne undersøkelsen.

Statens Legemiddelvert advarte i den sammenheng mot tendenser mange har til nærmest å tygge smertestillende som en livsstil.

Ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, rokker ikke studien ved myndighetenes råd om paracetamol som førstevalg ved smerte.

– Det er mye usikkerhet knyttet til denne studien, og man skal være forsiktig med å legge for mye vekt på slike enkeltstudier, sier Madsen til Dagens Medisin.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder