TAS I ED: Mahmoud Abbas blir offisielt palestinernes nye president lørdag. Foto:

Abbas' vanskelige valg

(VG Nett) Kampen mot terror, forhandlingene med Israel og forsøket på å øke livskvaliteten til palestinerne er noen av de største utfordringene til palestinernes nye president, Mahmoud Abbas.

  • Rima Iraki

Etter å overlegent ha vunnet det palestinske valget søndag, står palestinernes nye president Mahmoud Abbas ovenfor mange vanskelige veivalg.

Den palestinske presidenten skal nå samarbeide med den israelske regjeringen om en fredsløsning, og samtidig lede de militante gruppene uten å miste deres støtte.

Etter at Abbas, også kjent som Abu-Mazen, vant to tredeler av stemmene i søndagens presidentvalg, sa det israelske regjeringsmedlemmet Ehud Olmert at en av forutsetningene for å oppnå en fredsavtale var at Abbas måtte slå hardt ned på de militante gruppene, melder nyhetsbyrået AP.

Da den nye presidenten holdt sin seierstale søndag kveld innrømmet Abbas at han sto ovenfor en vanskelig oppgave, men at han likevel ikke ville gå etter militante.

-Denne seieren går til Arafats sjel og vårt folk og våre martyrer, sa Abbas.

Abbas lovet også at vi ville se en ny og forandret periode med han som president, og ga løfter om å reformere regjeringen og sikkerhetstjenesten. Abbas har tidligere snakket ut om å stoppe den palestinske volden og dermed høstet mye støtte fra det internasjonale samfunnet.

Håp

Mange palestinere er optimistiske til det nye valget og tror Abbas` seier kan bringe fred til området.

-Valget er vårt våpen til å forandre våre liv, sier palestineren Souad Radwan, ifølge AP.

-Vi er lei av den israelske okkupasjonen og dette miserable livet, sier hun.

Historisk steg

I Washington, kalte den amerikanske presidenten George W. Bush valget et historisk steg mot en palestinsk stat.

Samtidig mener president Bush at den nye palestinske presidenten og hans kabinett står overfor kritiske oppgaver, som kampen mot terrorisme, kampen mot korrupsjon, bygge reformerte og demokratiske institusjoner og å gjenopplive den palestinske økonomien.

Vil møte Abbas

Mens Israels statsminister Ariel Sharon planlegger en tilbaketrekking fra de palestinke territorier på Gaza-stripen, planlegger han samtidig et snarlig møte med Abbas, skriver AP

Israel har også gått med på å løslate 7000 palestinske fanger som har vært fengslet Israel, som et tegn på velvilje, sier Israelske offiserer.

Men samtidig krever Israel at de blir gjengjeldt denne gesten.

Ifølge Olmert var Abbas nødt til å slå hardt ned på militante grupper.

-Nå, etter å ha bli valgt, kommer den virkelige utfordringen, sa Olmert til CNN.

-Vil han kjempe imot terrorister? Vil han prøve å stoppe denne blodige, voldelige krigen imot staten Israel? Dette er hovedspørsmålet, sa han.

Vil gi Abbas en sjanse

De fleste militante gruppene har indikert at de er villige til å stoppe angrep mot Israel og at de vil gi Abbas en sjanse.

Den islamske gruppen Hamas, som har boikottet valget, prøvde ikke å forstyrre søndagens valg, og lokale militante ledere viste sin støtte til Abbas.

Samme som Arafat

Abbas` politiske mål er stort sett de samme som den avdøde president Yasir Arafat sto for: En palestinsk stat bestående av Vestbredden, Gaza og med Øst Jerusalem som hovedstad, og en løsning på flyktningsspørsmålet.

-Vi står overfor en vanskelig oppgave om å bygge en palestinsk stat, gi sikkerhet til vårt folk og gi fangene frihet, og vårt folk et verdig liv og endelig nå vårt mål om en selvstendig stat, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder