«Submission»s manusforfatter skulle drepes

(VG Nett) I ly av rakettstøyen skulle manusforfatteren av den islamkritiske filmen, «Submission», tas av dage nyttårsaften.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

SKULLE DREPES: Det er funnet dokumenter med planer for å drepe Ayaan Hirsi Ali, som har skrevet manus til filmen Submission. Foto: AP

Planene ble avslørt i et dokument som viser at gruppen som settes i forbindelse med drapet på regissøren av filmen Submission, Theo van Gogh, også planla å drepe filmens manusforfatter, skriver nyhetsbyrået AP.

Trukket tilbake

Filmen som for første gang ble vist i Nederland i slutten av august i fjor, er nå trukket tilbake fra markedet, ifølge den kristne dagsavisen, Magazinet.

Somaliskfødte Hirsi Ali har bodd på hemmelig adresse siden 2. november i fjor, da van Gogh ble drept. Hun er medlem av det nederlandske parlamentet og har markert seg som kritiker av islam.

Da van Gogh ble drept, ble også Hirsi Ali drapstruet. Til drapskniven var det festet et brev med en slik beskjed.

Talsmann for riksadvokaten, Wim de Bruin, sier at dokumentet med planene om et angrep mot Hirsi Ali, ble funnet på arbeidsplassen til en av medlemmene av gruppen som angivelig skal stå bak drapet på van Gogh.

Notater

- Det var ikke et brev, men noen notater hvor det kunne utledes at det var en plan for å drepe Hirsi Ali den 31. desember, sa de Bruin.

Den nederlandske avisen De Telegraaf, som hevder at de har en kopi av dokumentet, sier at Hirsti Ali skulle drepes ved midnatt, da lyden av fyrverkeriet ville overdøve alle andre lyder. Avisen sier at dokumentet også beskriver en adressen hvor Hirsi Ali angivelig skal oppholde seg.

Like etter drapet på van Gogh ble tolv personer arrestert. De venter på å bli stilt for retten anklaget for å tilhøre en terrorgruppe som nederlandsk etterretningstjeneste har navngitt som Hofstad-nettverket.

Bare en av de arresterte, 26 år gamle Mohammed Bouyeri, er anklaget for drapet på filmregissøren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder