Bil kjørte i sykkelfeltet – åtte drept i New York

NEW YORK (VG) Åtte mennesker er drept og minst elleve skadet etter at en bil kjørte i et sykkelfelt på Manhattan i New York. Én person ble skutt og pågrepet av politiet.

Artikkelen er over to år gammel

– La meg være helt klar: Dette var en terrorhandling, sier borgermester Bill de Blasio under en pressekonferanse tirsdag kveld.

Han sier at åtte mennesker er drept og minst elleve skadet etter at en bil kjørte nedover et sykkelfelt og traff fotgjengere og syklister. De Blasio roser samtidig polititjenestepersoner som var i nærheten, og fikk stoppet sjåføren av bilen raskt.

Ifølge politimester James O'Neill var det en 29 år gammel mann som kjørte bilen.

– Han begynte å kjøre sørover på sykkelstien og traff flere fotgjengere og syklister. I tillegg ble to voksne og to barn skadet da han traff en skolebuss i Chambers Street.

Bli oppdatert: Dette vet vi om angrepet

Skutt av politiet

Gjerningsmannen kom deretter ut av bilen med to våpenlignende gjenstander, og ble skutt i magen av en polititjenesteperson i nærheten. Han er fraktet til sykehus med skader. På stedet fant politiet i etterkant en paintball-markør og en luftpistol.

Politiet har ikke gått ut med navnet på mannen, men flere amerikanske medier, deriblant New York Times, AP og NBC News, har snakket med politikilder som navngir mannen som Sayfullo Saipov.

Les mer her: Dette vet vi om gjerningsmannen

Se de dramatiske Snapchat-videoene etter angrepet her:

Hendelsen fant sted på et sykkelfelt i nærheten av West Side Highway og Chambers Street, som ligger i TriBeCa-strøket på Manhattan i New York. Uber-sjåføren Chen Yi forteller Chicago Tribune at han så en bil kjøre på flere personer på sykkelfeltet.

– Jeg så mye blod der borte. Mange mennesker lå på bakken, sier han.

Da VG var like ved åstedet rundt klokken 19 amerikansk tid, arbeidet fortsatt tre kriminalteknikere med å sikre spor. Det lå fortsatt to sykler igjen på sykkelstien etter angrepet, og store deler av Lower East Side er sperret av.

USAs president Donald Trump har tvitret om hendelsen, hvor han sier at det ser ut til å være et angrep utført av en «syk og sinnsforvirret person».

– Mine tanker, kondolanser og bønner går til ofrene og familiene, skriver han videre.

Også visepresident Mike Pence har uttalt seg på Twitter. Han sier hans tanker er med ofrene, familiene deres og de som først måtte hjelpe til på stedet i dag.

Var du i nærheten? Ta kontakt med VGs journalister her eller på 2200.

Etterforskes som terror

Angrepet etterforskes som terror, og FBI har tatt over etterforskningsledelsen. Ifølge fire separate politikilder har vitner sagt at sjåføren av bilen ropte «Allahu Akbar» under angrepet, men motivet er fortsatt uklart.

New York-guvernør Andrew Cuomo sier at angrepet minner innbyggerne i byen om hvor verdifullt livet er.

– Sannheten er at New York er et internasjonalt symbol på frihet og demokrati. Det gjør oss til et mål for dem som motsetter seg disse konseptene. Vi har fått føle smerten for dette før, og vi føler den i dag. Men vi går fremover, sterkere enn noensinne – vi skal ikke la dem vinne. Endrer vi livene våre, så tilpasser vi oss dem, de vinner og vi taper. Vi fortsetter som før, sa Cuomo.

– Så en del som var redde

Lars Fausk (22) og Roger Halleråker (27) er for tiden på ferie i New York og satt på en restaurant ikke langt fra hendelsen.

– Da vi kom ut, var det ekstremt med politi og ambulanse. Det var kaos i gatene, forteller Fausk.

– Jeg så en del som var veldig redde. De gråt og hadde panikk, sier Fausk, som forteller at han selv og kameraten aldri følte seg uttrygge.

Et vitne sier til CNN at det ikke så ut som at mannen som kjørte bilen, blødde, men at det så ut som at han haltet litt.

– Han skrek, og det så ut som om han var forvirret og i panikk. Mange begynte å løpe forbi meg og ropte at han hadde en pistol. Han så ganske forferdelig ut. Jeg så ikke at han slo noen eller noe, men jeg hørte lyden fra kollisjonen først, og snudde meg, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder