I TRØBBEL: Bevisene mot Israels president Moshe Katsav er ifølge politiet så sterke at han bør møte i retten for sex-anklagene. Foto: EPA

Mener Israels president kan sex-tiltales

(VG Nett) Israelske politi gjør det de kan for at Israels president Moshe Katsav blir siktet for voldtekt, seksuelle overgrep og svindel.

  • Therese Bongard
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Israelsk politi er nå ferdige med granskningen av presidenten, og i søndagens møte med den israelske justisministeren, Meni Mazuz, ba etterforskerne ministeren om å ta ut tiltale i saken.

- Det er tilstrekkelig med bevis som indikerer at presidenten har begått flere tilfeller av voldtekt, tvungne seksuelle handlinger, seksuelle handlinger uten samtykke og seksuell trakassering, sier politiet i en uttalelse som ble kunngjort søndag, skriver NTB.

Om presidenten blir siktet, er nå opp til Mazuz, melder AP.

Tidligere israelske presidenter har vært siktet for både trakassering og svindel, men ingen israelsk leder har noen gang tidligere måttet svare for så alvorlige mistanker.

Truet seg til sex

Politiets etterforskning startet etter at en kvinne tidligere i år påstod at presidenten hadde voldtatt henne. Katsav skal ha truet kvinnen med å gi henne sparken, hvis ikke hun hadde sex med han.

Etter dette skal hele ti kvinner ha stått frem og fortalt at de har blitt trakassert av presidenten. Ifølge israelske medier er anklagene politiet nå legger til grunn for en mulig siktelse, basert på det fem av disse kvinnene har fortalt.

De andre fem sakene var foreldet.

Benådet skyldige

I tillegg til de seksuelle anklagene, mener politiet de også har nok bevis til å sikte presidenten for svindel.

Presidenten skal også ha benådet flere personer uten grunn, og ha stått bak ulovlige avlytninger.

Nekter

President Katsav nekter på sin side for å ha gjort noe som helst. Han hevder han er offer for en «offentlig lynsjing uten lov og dom».

Skulle han nå bli trukket for retten, er det trolig nok til at han må gå av.

Den israelske presidenten har lite reell makt, men skal være et samlingspunkt for folket.

Nå tror ifølge Gulf Times over halvparten av israelerne at presidenten er skyldig i seksuell trakassering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder