MISTENKT: Andrej Lugovoj er etterlyst for drapet på Aleksandr Litvinenko i fjor. Foto: AP

Storbritannia utviser fire diplomater

(VG Nett) Fire russiske diplomater utvises nå fra Storbritannia etter at Russland nektet å utlevere mannen som mistenkes for å ha drept Aleksandr Litvinenko.

Amalie Kvame Holm
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Dette er en situasjon vi ikke har ønsket, og som vi ikke hilser velkommen. Men vi har ikke noe annet valg, sa utenriksminister David Miliband i Parlamentet mandag.

LES OGSÅ: - Ble forgiftet av radioaktivt materiale

Andrej Lugovoj er etterlyst for drapet på Aleksandr Litvinenko, som han skal ha forgiftet med en dødelig dose av det radioaktive stoffet polonium 210.

Lugovoj er foretningsmann og tidligere KGB-agent, og utpekes som den som stod bak forgiftningen etter omfattende britisk etterforskning.

Må stilles for retten

- De har sagt at de kan stille Lugovoj for retten i Russland dersom bevismaterialet er overlevert til dem. Men anklagen gjelder drapet på en britisk statsborger her i hovedstaden. Det riktige stedet for rettssaken er derfor London, sier leder for påtalemyndigheten Ken Macdonald til nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Tror Litvinenko drakk forgiftet te

Britene har krevd å få Lugovoj utlevert til Storbritannia for å stille ham for retten for drapet. Russland har nektet utleveringen med henvisning til grunnloven. Den fastslår at Russland ikke kan utlevere egne borgere.

- Vi har gjort det klart at drapet på Litvinenko er en alvorlig forbrytelse.

Det russiske svaret er uakseptabelt. Vi vil ta stilling til vårt svar med den seriøsiteten og overveielsen saken fortjener, sier en talskvinne for det britiske utenriksdepartementet.

Kan utleveres

Nå som det diplomatiske samarbeidet landene imellom oppløses, kan altså Lugovoj utleveres til Storbritannia dersom han reiser ut av Russland, ifølge NTB.

Litvinenko døde 23. november i fjor, og britiske etterforskere mener han ble forgiftet under et møtet med Andrei Lugovoj og to andre russere på Millennium hotell 1. november.

Lederen for Storbritannias helsesikkeretsdirektorat, Pat Troop, sa under etterforskningen at høye verdier av stoffet polonium i urinen indikerer at Litvinenko enten må ha spist det, inhalert det eller han må ha fått det inn gjennom et åpent sår.

- Vi vet at han har fått en stor dose, sa Troop.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder