DREPT: Alexander Litvinenko ble drept med gift. Foto: Getty Pictures

Norsk venn: Litvinenko visste det var Lugovoj

(VG Nett) En norsk venn sier at drepte Aleksandr Litvinenko visste på dødsleiet at Andrej Lugovoj utførte forgiftningen.

Mari Asland
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Jeg besøkte ham på sykehuset to dager før han døde. Da sa han at den eneste fornuftige forklaringen han kunne se, var at Lugovoj hadde forgiftet ham, forteller Ivar Amundsen til VG Nett.

Nordmannen Ivar Amundsen var en personlig venn av Aleksandr Litvinenko. Han er overhodet ikke overrasket over at britiske påtalemyndigheter vil tiltale Andrej Lugovoj for drapet.

Venner gjennom Tsjetsjenia-arbeid

Ivar Amundsen ble personlig venn med den forgiftede eksil-russeren etter mange møter med Litvinenko gjennom arbeid for menneskeretter og Tsjetsjenia-spørsmålet.

Nordmannen hevder at Lugovoj hadde månedlige møter med Litvinenko året før han ble forgiftet. Amundsen tror dette var et skalkeskjul for å vinne eksil-russerens tillit.

Han har ingen tro på at Lugovoj kommer til å bli utlevert til Storbritannia eller prøvd for en britisk domstol.

«Putin dreper meg»

BLIR NEPPE UTLEVERT: Verken Ivar Amundsen eller Jakub Godzimirski tror Lugovoj (bildet) blir utlevert og stilt for retten i Storbritannia. Foto: AP

Amundsen tror sikkerhetstjenesten står bak likvidasjonen, men mener de ikke kan ha handlet uten godkjennelse fra toppen av pyramiden.

- De kunne aldri tillatt seg å begå et så dramatisk politisk mord på en så oppsiktsvekkende måte uten at det var klarert med Kremls aller høyeste ledelse.

- Vil det si president Vladimir Putin?

- Det er riktig.

Amundsen forteller at hans russiske venn utpekte presidenten som mannen bak forgiftningen:

«Putin dreper meg», skal Litvinenko ha sagt til Amundsen to dager før han døde.

Tviler på Putin-innblanding

- Det er viktig å spørre seg hvem som drar nytte av slike drap. Det er ikke sikkert Putin drar så mye politisk nytte av saken, den kjøler for eksempel forholdet mellom Russland og Storbritannia ytterligere, kommenterer Jakub Godzimirski, Russlandsforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Han regner det som helt utelukket at Lugovoj kan ha handlet på eget initiativ hvis han er mannen bak forgiftningen, men mener det er umulig å bevise hvem som står bak Lugovoj.

- Uansett kommer han nok ikke til å bli utlevert. Han sitter sannsynligvis på informasjon som russiske myndigheter for all del ikke vil overlate til britiske myndigheter, fastslår Godzimirski.

Utleveres ikke

Russerne vil ikke utlevere den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj til Storbritannia. Russlands grunnlov forbyr en slik utlevering, mener riksadvokaten i Moskva, ifølge NTB.

- I henhold til paragraf 61 i den russiske grunnloven kan en russisk statsborger ikke utleveres til et annet land, sa Marina Grivedna ved riksadvokatens kontor i Moskva tirsdag. Hun utelukket ikke at Lugovoj kan bli stilt for retten i Russland, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder