Trykker én million Charlie Hebdo

Magasin-ansatt: Skal skrives med våre tårer

PARIS (VG) Ti ansatte ble drept i terrorangrepet,
men de overlevende og tidligere kolleger lover at Charlie Hebdo skal gi ut magasin neste onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Normalt trykkes satiremagasinet Charlie Hebdo i 60.000 eksemplarer. Neste ukes utgave skal trykkes opp én million ganger.

– Charlie Hebdo vil komme ut neste onsdag, og vi skal gi ut en god avis. Jeg vet ikke hvordan, men vi skal skrive det med våre tårer, sier magasinets advokat Richard Malka i en uttalelse gjengitt av franske MetroNews.

Normalt har satiremagasinet 18 sider, men onsdagens utgave vil kun ha åtte sider.

MINNES: Franskmenn står utenfor redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i sentrum av Paris dagen etter terrorangrepet som drepte 12 personer. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Kommer flere tegneserier

Tidligere Charlie Hebdo-journalist Caroline Fourest sier til ABC Radio at de ansatte i magasinet ofte snakket om de mange terrortruslene de levde under.

– Vi pleide å gjøre narr av de gærne, dumme menneskene som var redde for en enkel tegneseire, sier Fourest.

– De skal få fortsette å være redde. Det kommer flere tegneserier, lover hun.

Journalisten sørger over sine tidligere kolleger, men forteller at de er fast bestemt på at terroren ikke skal få dem til å tie.

– Vi har bestemt oss, både journalister som overlevde og ekskollegene, at vi skal ha et møte i morgen for å finne ut hvordan vi skal publisere neste Charlie Hebdo. Det finnes ingen mulighet, selv om de skulle ha drept oss alle, at avisen ikke kommer ut neste uke.

JOURNALIST: Caroline Fourest jobbet tidligere i Charlie Hebdo. Her er en hun avbildet på en pressekonferanse sammen med tidligere sjefredaktør Philippe Val og journalist Mohamed Sifaoui i 2007. Foto:Jack Guez,AFP

Døde ikke forgjeves

Patrick Pelloux er spaltist i Charlie Hebdo, men var ikke i redaksjonen da terroristene angrep lokalet. Han sier i et intervju med TV-kanalen iTele at terroristene hoverte over at de nå har klart å ødelegge satiremagasinet.

– Men jeg har kommet hit for å fortelle at de som ville drepe avisen ikke har vunnet! Charb, Cobu, Wolinski, Honoré, Tignous, Maris, Mustapha og Elsa er ikke døde forgjeves.

Samarbeider

Franske medier støtter det terrorrammede magasinet, og flere redaksjoner gjør det mulig å gi ut Charlie Hebdo også én uke etter terrorangrepet.

Magasinet skal lages i lokalene til storavisen Libération. Redaksjonene til Le Monde og Canal+ skal også delta i arbeidet.

Allerede samme dag som terrorangrepet skjedde, la Radio France, Le Monde og France Télévisions ut en erklæring til alle franske medier:

«Vi oppfordrer alle franske mediebedrifter til å møtes for å bevare prinsippene for uavhengighet og tanke- og ytringsfrihet, noe som er en garanti for vårt demokrati.»

Har samlet inn nesten 240.000 kroner

I tillegg til å få støtte fra andre franske medier, har også en rekke privatpersoner bidratt til å hjelpe Charlie Hebdo videre. Via det franske nettstedet Leetchi.com, som administrerer såkalt «crowdfunding», har amerikaneren David Opolon startet en innsamlingsaksjon for det franske satiremagasinet.

Så langt har over 1.100 personer bidratt til å samle inn over 26.000 euro – nesten 240.000 norske kroner.

- Det er veldig bra at så mange personer fra hele verden har donert penger. Vel så viktig som beløpet vi får inn her er at så mange som mulig bidrar, sier Opolon til nyhetsnettstedet TechCrunch.

Opolon er teknologiprofessor og driver et stort konsulentfirma i USA. Han sier han foreløpig ikke har vært i kontakt med Charlie Hebdo, men skriver på nettstedet at pengene skal gå uavkortet til selve magasinet eller andre foretak som startes av magasinets journalister.

- Vi vil etter hvert ta kontakt med Charlie Hebdo for å finne ut hvordan pengene skal distribueres, men nå forstår jeg at det er opptatt med å sørge de døde og jobbe med den kommende utgaven. Jeg vil at pengene skal gå både til magasinet og til de avdødes familier, sier Opolon til TechCrunch.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder