DRAPSTILTALT: Søndag ble det bestemt at samtlige fem mistenkte i forbindelse med drapet på den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Her er drapstiltalte Zaur Dadajev. Foto:Tatyana Makeyeva,Reuters

Tsjetsjensk leder hinter om religiøst motiv bak Nemtsov-drap

Kan være hevndrap for Charlie Hebdo-uttalelser

Avdødes kolleger: – Absurde påstander

Sjette mistenkte kan ha sprengt seg selv i luften

Tsjetjenias leder Ramzan Kadyrov hyller drapstiltalte Zaur Dadajev som en fryktløs og modig russisk patriot.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Uttalelsene er hentet fra Kadyrovs Instagram-profil, hvor den Tjetjenske lederen sier han husker drapstiltalte som en fryktløs patriot, som var beredt til å ofre livet sitt for moderlandet, skriver Telegraph.

BAKGRUNN: Disse Putin-kritikerne er drept eller mystisk døde

Den tidligere tsjetsjenske soldaten Zaur Dadajev står sammen med Anzor Gubashev tiltalt for drapet på den tidligere russiske visestatsminister og opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, som ble funnet skutt og drept i Moskva for drøyt en uke siden. Ifølge avisen skal Dadajev har erkjent å

I tillegg er tre andre pågrepet, mistenkt for tilknytning til drapet.

DYPT RELIGIØS: Tjetjenias leder Ramzan Kadyrov hinter om at drapet på Boris Nemtsov kan ha et religøst motiv. Foto:,AP

– Drapstiltalte dypt religiøs

Hvem drepte egentlig Boris Nemtsov? Én av mange teorier er at den tidligere Putin-kritikeren ble utsatt for et attentat, som følge av hans offentlige kritikk av Russlands sittende president.

Det har tidligere blitt spekulert om Nemtsov ble drept av islamister, som følge av tidligere utsagn og støtte til satirebladet Charlie Hebdo etterterroranslaget i januar.

LES OGSÅ: Ingen tro på troverdig Nemtsov-etterforskning

Dette bekrefter også langt på vei den tjestjenske lederen Kadyrov, som omtaler tiltalte Dadyvev som en dypt religiøs person, som ble sjokkert over tegningene og den påfølgende støtten til satirebladet, skriver Telegraph.

I et TV-sendt intervju med moren til drapstiltalte Dadyvev sier hun at arrestasjonen må ha vært en feiltagelse.

– Han tjenestegjorde modig i den tsjetsjenske hæren, på vegne av Russland. Vær så snill, finn morderen. Dette er en feiltagelse, sier moren.

– Absurde påstander

Tidligere kollega av avdøde Nemtsov er selv sjokkert over drapsteorien.

– Vår verste frykt har blitt virkelighet. En mann tar på seg skylden, mens de som faktisk har bestilt drapet på Nemtsov går fri, skrev Ilya Yashin, som var Nemtsovs medleder i det liberaldemokratiske partiet Unionen, på Twitter søndag.

LES OGSÅ: Her blir Nemtsov gravlagt

MISTENKT: Tamerlan Eskerkhanov, Shagid Gubashev og Ramzan Bakhayev sitter fengslet i Moskva i påvente av at politi og domstol skal finne svar på drapsmysteriet. Foto:,Reuters

Yashin har liten tiltro til den pågående etterforskningen, og tror arrestasjonen er en måte for russiske myndigheter å bli kvitt beskyldninger mot dem.

– Etterforskernes absurde teorier om islamistiske motiver i Nemtsov-drapet passer Kreml godt, og får Putin ut av skuddlinjen, sier Yashin.

Sprengte seg selv i luften?

I tillegg til de fem pågrepne, hadde politiet lokalisert og omringet huset til en sjette mistenkt i Tjestjenia. Ifølge russisk etterretning skal mannen ha blitt drept av en håndgranat.

Det er fortsatt uklart om granaten eksploderte i vedkommendes forsøk på å sprenge seg selv, eller idet han kastet den mot politiet.

Spekulasjonene rundt det pågående drapsmysteriet vil med andre ord fortsette med full styrke.

Dadajev er inntil videre fengslet fram til 28. april. Statlige russiske medier har tidligere meldt at Dadajev har jobbet i politistyrken Sever (Nord) i Tsjetsjenia i ti år.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder