Står sammen mot Russland

Putins topprådgiver: Baltiske land burde være redde

Stefan Löfven: Sverige føler seg ikke direkte truetSØRMARKA (VG) Sveriges statsminister Stefan Löfven sier at Sverige må ruste seg opp militært som en følge av den økte spenningen mot Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Overfor VG fastholder den svenske statsministeren at Sverige ikke føler seg direkte truet av Russland, selv om Sverige foreløpig er det eneste nordiske landet som har opplevd direkte russiske grensekrenkelser.

Det skjedde over Østersjøen i september, da russiske jagerfly i ett minutt var inne i det svenske luftrommet.

- Vi må forsterke det nordiske forsvarssamarbeidet, sier den svenske statsministeren til VG.

- Jeg vil understreke at Sverige ikke føler seg direkte truet militært, legger han til.Første besøk

SELFIEDEMOKRATER: Jonas Gahr Støre (midten), Stefan Löfven og Helle Thorning-Schmidt har nordisk toppmøte på Sørmarka utenfor Oslo tirsdag og onsdag. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Som nyvalgt statsminister er Löfven nå på sitt første besøk i Norge, hvor han både har møtt statsminister Erna Solberg (H), og sin sosialdemokratiske partikamerat Jonas Gahr Støre (Ap) - i forbindelse med sosialdemokratenes nordiske kongress Samak på Sørmarka utenfor Oslo.

- Vi har en mer besværlig sikkerhetssituasjon i Europa. Det vises tydelig i Ukraina og ved annekteringen av Krim. Det er mere øvelser i Østersjøen, både NATO og Russland øver mer. Russland har vist en mer aggressiv opptreden i luften, det så vi i den episoden som vi har protestert på, sier Löfven til VG.

- Ikke truet

- Den siste tiden har vi opplevd at Russland har styrket sin militære kapasitet og situasjonen er blitt mer spent i vårt område, bekrefter Löfven.

- Derfor styrker vi nå det svenske forsvaret, legger han til.

VG publiserte tidligere tirsdag de første bildene av splitter nye russiske SU-34 fly som fløy utenfor kysten av Finnmark i slutten av oktober.

Samtidig sier topprådgiveren til Russlands president Vladimir Putin, at Estland og Latvia burde være redde for Russland, og at «russofobi» er grunnen til Vestens motstand mot Russland.

«Russofobi»

– Dere i Sverige trenger ikke være redde. Latvia og Estland har derimot grunn til å være redde. Om det blir en stor krig, er det mulig at det ikke blir noe igjen av disse landene, sier Sergej Markov til Sveriges Television (SVT).

Men Stefan Löfven avviser at svenske lider av «russofobi»:

- Nei, absolutt ikke, sier han til VG tirsdag ettermiddag.

- Vi konstaterer at annekteringen av Krim er et brudd mot folkeretten, og det omtaler vi som et brudd mot folkeretten.. Derfor har europeiske land satt i verk sanksjoner. Russland må innse at dersom det skal skje noen endring her, så må det skje på Russlands eget initiativ, sier den svenske statsministeren.

- Skaper frykt

Jonas Gahr Støre reagerer enda skarpere på Putin-rådgiverens utsagn:

- De baltiske landene er våre allierte. Vi er alle i Europa avhengige av hverandre. Disse uttalelsene er ikke ansvarlige, De bidrar ikke til et klima til å finne løsninger sammen, men de skaper en frykt og en atmosfære som ikke hører hjemme i Europa, sier Støre til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder